Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Policia Local de Blanes enceta els actes de celebració dels seus 100 anys amb la Festa dels Patrons


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/29/2021 01:59:27 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Policia Local de Blanes enceta els actes de celebració dels seus 100 anys amb la Festa dels Patrons

Diversos agents, oficials i ciutadans han rebut diverses distincions per la seva intervenció en 18 casos durant l’acte presidit per l’alcalde i els caps de la Policia Local i Protecció Civil

Aquest dimecres, coincidint amb la festivitat dels arcàngels Sant Gabriel, Sant Miquel i Sant Rafel que s’escau el 29 de setembre, ha tingut lloc al Teatre de Blanes la Festa dels Patrons de la Policia Local i Protecció Civil. Després que l’any passat no va ser possible organitzar-la per les mesures de contenció de la pandèmia, aquest 2021 s’ha pogut reprendre la tradició d’acollir-se al recinte teatral per tercera vegada.


Agents i Oficials Policia Local i Protecció Civil en formació
a la Plaça dels Dies Feiners
L’activitat s’ha encetat al matí, amb una parada dels agents i oficials arrenglerats en formació a la Plaça dels Dies Feiners, on també s’han exposat els vehicles dels dos cossos municipals que comparteixen la mateixa seu a la prefectura. L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, responsable polític dels dos cossos de seguretat i emergències, ha salut els efectius en formació, que han mantingut la tradicional salutació d’honor a l’autoritat.


Després, la celebració s’ha traslladat al Teatre, on s’ha fet l’acte institucional més solemne, presidit de nou per l’alcalde i els caps de la Policia Local i Protecció Civil, Joan Garcia i Josep Lluís Pouy, respectivament. També han assistit el director dels SSTT d’Interior de la Generalitat, Jordi Martinoy; el comissari Xavier Creus, sotscap de la Regió Policial de Girona; el cap de l’ABP dels MMEE de la Selva Litoral, David Castro; el capità de la Guàrdia Civil, Juan Carlos Luque; regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes; exalcaldes de la vila; i els caps de policies locals i d’altres cossos d’emergència de diversos municipis, entre d’altres.

Lliurament de reconeixements a diversos agents, oficials i ciutadans

El nucli central de l’Acte Institucional ha estat el lliurament de sengles reconeixements per a diversos agents i oficials de la Policia Local de Blanes –alguns d’ells, fora de servei i distingits en més d’una ocasió-, així com d’altres 9 per a agents i oficials d’altres cossos de seguretat, un gruista, el conductor d’una ambulància del SEM i tres ciutadans. Corresponen a 18 intervencions que han tingut lloc entre el novembre del 2019 i aquest mateix mes de setembre del 2021.


S’han atorgat a actuacions que van més enllà de l’exigència i el deure professional, i suposen un grau d’implicació per contribuir a la resolució exitosa de la situació amb què s‘enfrontaven. Al llarg de l’any, els membres de la Policia Local de Blanes ja reben moltes felicitacions tramitades des de la prefectura, però les que s’han lliurat avui corresponen a les més rellevants.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, durant la seva intervenció
Totes les actuacions, ja siguin distincions o felicitacions, contribueixen a dignificar la tasca d’aquest cos, sovint criticada injustament per la ciutadania, que redueix a l’anècdota una contribució a la societat que significa un desgast de la seva vida personal. Qui s’ha encarregat que el públic s’involucrés encara més en l’acte ha estat el mestre de cerimònies d’excepció amb què s’ha comptat: el caporal Pere Velasco, que ha aportat el seu habitual toc d’humor, però alhora també ha transmès què significa la tasca que desenvolupen dia a dia, nit rere nit.


El caporal Pere Martínez Velasco, un mestre de cerimònies d'excepció
Un impactant i eloqüent exemple de les actuacions dels cossos de seguretat i emergència ha estat el vídeo que s’ha projectat al principi de l’acte, elaborat per un agent de la Policia Local de Blanes. Durant uns minuts, el públic assistent al Teatre de Blanes ha pogut compartir algunes de les situacions protagonitzades pels agents i oficials, que s’han posat especialment a prova durant aquests dos darrers anys: primer amb el temporal Glòria i després amb la pandèmia.


Minut de Silenci previ a l'inici de l'acte
Abans de començar l’acte oficial, però, el mestre de cerimònies ha demanat a tothom que es posés dempeus per mantenir un emotiu minut de silenci en record de totes les persones que ens han deixat o que segueixen patint, víctimes de la COVID.

Tret de Sortida del Centenari de la Policia Local de Blanes

L’acte institucional d’aquest migdia ha significat el tret de sortida del cicle commemoratiu del Centenari de la Policia Local de Blanes, que es compleix exactament el 21 d’octubre del 2021. A l’Arxiu Municipal de Blanes hi trobem el primer document que fa referència als antecedents d’aquest cos policial: el Reglament dels Serenos aprovat el 21 d’octubre de l’any 1921.


Entre les funcions dels serenos estaven les de “Mantener el orden durante la noche, amonestando cortésmente a los transgressores, y procediendo a su detención en caso de desobediència”. Al llarg dels propers mesos, s’estan preparant diversos actes commemoratius al voltant d’aquesta efemèride, que culminarà precisament l’octubre de l’any vinent, al 2022, per tancar el cicle.

Reconeixements per 18 actuacions durant els dos darrers anys
  1. Al conductor d’una ambulància SEM: va interceptar un turisme que circulava anòmalament, permetent la detenció del seu conductor com a presumpte autor d’un delicte d’homicidi per imprudència greu per un atropellament mortal.
  2. 1 sergent, 1 caporal i 4 agents Policia Local Blanes: detenció del presumpte autor de l’atropellament mortal descrit a l’anterior cas.
  3. 2 caporals i 5 agents Policia Local Blanes: detenció d’un jove presumpte autor de més de 40 robatoris amb força a l’interior de vehicles.
  4. 2 sergents, 4 caporals i 9 agents Policia Local Blanes: detenció de tres ciutadans com a presumptes autors dels delictes d’entrada en habitatge aliè i homicidi dolós en grau de temptativa.
  5. 1 sergent, 5 agents i 1 gruista PL Blanes: detenció de 3 menors presumptes autors robatori amb violència i lesions greus a una dona de 82 anys.
  6. 1 agent Policia Local Blanes: detenció d’un home que estava amenaçant i intentant agredir amb una catana a diferents veïns.
  7. 1 agent Policia Local Blanes fora de servei: va aturar un home que estava colpejant una dona contra una tanca metàl·lica. La seva intervenció va aconseguir evitar que l’agressió fos més greu.
  8. 1 sergent PL Blanes fora de servei: es va posar en contacte amb la SCOPL Blanes i va aconseguir separar i immobilitzar dues persones que s’estaven barallant. Una d’elles duia unes estisores amb qui havia ferit l’altre a la cara.
  9. 1 sergent i 1 caporal fora de servei Policia Local Blanes: el caporal va observar un home que feia una transacció amb un consumidor habitual d’estupefaents. Es va posar en contacte amb el sergent i va coordinar la identificació del comprador, intervenció de la substància venuda, i detenció del venedor com a presumpte autor d’un delicte contra la salut pública.
  10. 2 sergents i 2 agents Policia Local Blanes: detenció d’un ciutadà que traficava substàncies estupefaents, com a presumpte autor d’un delicte contra la salut pública i falsificació de document.
  11. El sotsinspector Policia Local Blanes i 1 agent Policia Local Banyoles, tots dos fora de servei: detenció de quatre joves menors d’edat com a possibles autors del trencament de diversos miralls retrovisors de vehicles.
  12. 2 sergents, 1 caporal i 5 agents Policia Local Blanes: detenció d’un ciutadà pels delictes de maltractaments en l’àmbit de la llar, detenció il·legal, agressions sexuals, contra la salut pública i tinença d’armes i explosius.
  13. 1 agent Policia Local de Lloret fora de servei: atenció en el cas de l’explosió d’una bombona de gas butà en un habitatge de Blanes que va causar cremades greus a una veïna.
  14. 1 caporal i 1 agent dels MMEE: detenció de dos homes com a presumptes autors d’un delicte d’amenaces greus i un altre delicte de tinença i ús d’arma prohibida, arran d’una baralla amb armes blanques de grans dimensions (catanes).
  15. 1 sergent, 1 caporal i 7 agents Policia Local Blanes: detenció de dos homes pel mateix cas anterior.
  16. 3 ciutadans per la seva col·laboració amb els cossos de seguretat i emergència a la platja de S’Abanell, on un ciutadà alemany de 82 anys va morir a causa d’un ofegament, fora de l’horari del Servei de Vigilància i Socorrisme de Protecció Civil.
  17. 1 caporal + 6 agents Policia Local Blanes van haver de donar resposta a diversos fets succeïts al mateix temps: atenció persona apunyalada amb ferides greus i contenció d’un ciutadà que va comparèixer a la prefectura en estat molt agressiu. Aquest darrer va acabar detingut per un delicte d’homicidi dolós en grau de temptativa, ja que va resultar ser l’autor de l’apunyalament que s’havia atès en primera instància.
  18. 3 agents Policia Local Blanes: detenció d’un ciutadà per un presumpte delicte contra la salut pública, a qui se li va intervenir 1.000 plantes de marihuana que transportava al seu vehicle.


Data de realització: 09/29/2021 | Data de la darrera actualització: 09/30/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300