Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes reivindica la qualitat de les seves gambes al capítol d’avui del programa ‘Aquí la Tierra’ de La1-TVE


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/05/2021 10:19:58 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

logoBlanes reivindica la qualitat de les seves gambes al capítol d’avui del programa ‘Aquí la Tierra’ de La1-TVE

El patró Joan Pou parlarà sobre el calador on les pesquen, i el xef del Restaurant La Balma, Toni Marín, explicarà la millor recepta on el secret és trobar el punt de cocció

Aquest vespre Blanes tornarà a protagonitzar un altre capítol del programa ‘Aquí la Tierra’, el conegut espai sobre natura, medi ambient i meteorològica de La1-TVE que s’emet cada dia a 2/4 de 9 de la nit. Durant les dues anteriors setmanes Blanes ja ha protagonitzat sengles capítols. El primer –emès el 23 de setembre- va parlar sobre el tomàquet de penjar cosit, i el segon –ofert dimarts de la setmana passada, el dia 28- va tractar sobre el Mercat de Fruites i Verdures del Passeig de Dintre, que obre diàriament als matins, de dilluns a dissabte, i més concretament sobre els productes de temporada.


Equip de Rodatge del programa 'Aquí la Tierra' al Port de Blanes
Avui serà el torn d’una de les exquisideses gastronòmiques de Blanes que compta amb una legió d’adeptes, tant d’aquí com d’arreu que visiten la vila marinera: la gamba vermella, amb un sabor inigualable, que la fa ser un autèntic plaer pel paladar. Una vegada més, s’aprofita aquesta oportunitat per reivindicar la seva qualitat, i desfer l’equívoca creença que és millor la que pesca un altre port gironí que li té la marca registrada. De fet, es tracta del mateix producte.


Joan Pou, el patró de l'embarcació 'Verge del Vilar',
entrevistat per l'equip de TVE
Precisament fa pocs mesos, el maig d’aquest 2021, un estudi de la Universitat de Girona ha constatat que set caladors de gamba vermella del Mediterrani –que inclouen Blanes, Palamós, Roses i Port de la Selva- estan connectats. L’apreciada gamba vermella –coneguda científicament com a Aristeus antennatus- es mou lliurement entre els diferents caladors de les costes catalanes, des de Marsella o Tló, al Golf de Lleó, fins a Santa Pola, al sud d’Alacant.

El patró Joan Pou i el xef Toni Marín destaquen l’excel·lència de la gamba

Per parlar d’aquest producte quilòmetre zero hi haurà dos principals interlocutors al programa d’avui al vespre. En primer lloc el pescador Joan Pou, patró de la barca d’arrossegament ‘Verge del Vilar’. Membre d’una nissaga d’homes de la mar, Joan Pou descriu com es viu una jornada de pesca quotidiana, així com les característiques d’aquest preuat fruit de la mar.


També convida l’equip de ‘Aquí la Tierra’ perquè pugi dalt l’embarcació i els ensenya curiositats de la gamba vermella, com per exemple que per pescar-la cal arrossegar la xarxa pel fons marí a una profunditat d’entre 400 i 800 metres, ja que el crustaci viu arran de terra. La seva carn és fina i saborosa, i es troba al canó de Blanes, a unes 30 milles de la costa.


Toni Marín, xef del Restaurant La Balma,
en plena tasca de cuinar gambes
Després de conèixer el producte més preuat de la mar, el programa ensenya precisament una de les millors maneres de degustar-lo, a través de la recepta que va a càrrec del xef del Restaurant La Balma, Toni Marín. El cuiner explica que la millor manera de gaudir de la gamba de Blanes, la gamba vermella, és fer-la a la planxa, però també alerta que el secret perquè sigui més gustosa, està en la seva cocció: cal no passar-se i que no estigui ni massa estona, ni massa poc temps. S’ha de trobar el necessari equilibri per no passar-se de frenada o de l’estona que la tenim a la graella.


Perquè el cercle es tanqués adequadament, Joan Pou va cedir unes gambes pescades aquell mateix dia perquè es pogués mostrar com cuinar-les. L’equip de rodatge de ‘Aquí la Tierra’ va poder degustar el seu saborós gust fora de càmera, i en aquets sentit val a dir que ho va fer acompanyat de cava de Blanes, el millor complement per un plat de gambes.


Pel rodatge d’aquest capítol es va comptar amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Blanes, el Restaurant La Balma –regentat per la Bibiana Isern i en Toni Marín- i l’Ajuntament de Blanes. En els dos anteriors episodis el consistori blanenc també ha col·laborat amb diversos ingredients, i també s’ha comptat amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de la Conca de la Tordera. Segons l’equip de rodatge, habitualment no solen fer més de dos temes d’una mateixa localitat, però en el cas de Blanes els va ser tan difícil triar entre el llistat que se’ls va proposar que van decidir fer-ne una excepció.Data de realització: 10/05/2021 | Data de la darrera actualització: 10/05/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300