Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes acollirà el 10 d’Octubre l’Acte Central del Dia Mundial de la Salut Mental de les comarques gironines


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/06/2021 10:21:33 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes acollirà el 10 d’Octubre l’Acte Central del Dia Mundial de la Salut Mental de les comarques gironines

Diumenge es fa la ‘I Caminada per la Salut Mental’ de 5 km, que es tancarà amb un acte encapçalat per l’alcalde, Àngel Canosa, i el conseller de Salut, Josep Ma Argimon

El proper diumenge 10 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, Blanes allotjarà l’acte central d’aquesta commemoració a comarques gironines. La jornada, de caràcter festiu i alhora reivindicatiu, s’encetarà a les 10 del matí, amb la sortida de la ‘I Caminada per la Salut Mental’, impulsada per l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes.


L’objectiu és sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals i, al mateix temps, promoure l’activitat física com a factor clau en el benestar físic i mental de totes les persones. El recorregut serà de 5 km a peu pla, sense cap dificultat afegida, apte perquè pugui participar-hi gent de tota mena de condició física: des dels qui estan avesats a fer caminades, fins els qui vulguin donar-hi suport plantejant-se l’acció com una gran passejada.

El lloc de sortida i arribada és el Banc dels Músics del Passeig de Mar, i es compta que hi haurà prop d’un centenar de persones. De 9 a 10 del matí podran anar passant per les carpes que s’instal·laran al lloc de sortida, per recollir els dorsals de participació. El recorregut transcorre arran de mar, volteja els barris de La Plantera i els Pins i es pot cobrir perfectament en una hora i mitja. Tot i així, no serà fins 2/4 d’1 del migdia que es donarà per acabada, amb l’acte de cloenda.

Acte de Cloenda amb l’alcalde de Blanes i el conseller de Salut

L’acte de cloenda del Dia Mundial de la Salut Mental a comarques gironines s’encetarà amb una paraules de benvinguda a càrrec de la presidenta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona, Maria Combalia, qui donarà pas a la lectura del manifest ‘La Salut Mental per un Món Desigual’. El lema ha estat proposat per la Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) en l’edició 2021 de la campanya, i el manifest el llegirà un membre del club social de Blanes, en representació de tot el col·lectiu.

Tot seguit es faran els parlaments oficials, a càrrec del conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, i l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa. L’acte està obert a la participació de tota la ciutadania, i aplegarà representants de les entitats i organitzacions promotores del programa commemoratiu del Dia Mundial de la Salut Mental, així com nombrosos professionals del sector social i de la salut.


La celebració s’emmarca en el programa commemoratiu que organitza cada any l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques Gironines, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i Support-Girona. El programa compta amb una rellevant participació d’institucions i entitats de la demarcació de Girona que donen serveis en l’atenció a la salut mental de tot el territori.

I Caminada per la Salut Mental a favor de La Marató de TV3

A Blanes, l’origen de la ‘I Caminada per la Salut Mental’ cal anar a buscar-lo en la iniciativa d’una estudiant de Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat de Girona, Maria Otones (ara ja graduada), que va decidir dedicar el seu treball de fi de grau a aquesta proposta. El seu objectiu era sensibilitzar la societat sobre les malalties mentals, arran de la seva experiència amb un familiar proper amb trastorn bipolar.

La caminada s’havia de fer el març del 2020, però es va haver d’anul·lar pocs dies abans a causa de l’esclat de la pandèmia. Aquest 2021, l’Associació de Familiars va creure adient recuperar la prova coincidint amb el Dia Mundial del Col·lectiu i, a més a més, afegir-li un esperit encara més solidari. Per aquest motiu, la caminada col·laborarà amb La Marató de TV3 –dedicat enguany a la Salut Mental-, destinant-hi el 50% del preu de cada inscripció, que costa 10 € per persona.

Fer visibles les malalties mentals

Fins al proper 10 d’octubre es duran a terme principalment diferents actes professionals, culturals i festius vinculats al lema de la campanya, entre d’altres que continuaran durant tot el mes. Entre les novetats d’aquest any destaca la jornada ‘Activisme i ajuda mútua com a font d’empoderament’, un acte promogut per Mental Health Europe amb el suport del Programa Drets, Igualtat i Ciutadania de la Unió Europea, que es durà a terme divendres vinent, 8 d’octubre, a l’Auditori de Support-Girona, entitat organitzadora de la jornada juntament amb ActivaMent.

D’altra banda, també destaca la celebració de les jornades ‘Benvinguts a Pagès’ de la Fundació Drissa, amb què l’entitat va promoure el passat cap de setmana visites a la finca d’horticultura ecològics (Biodrissa), una de les línies de negoci que la fundació té en marxa per donar feina a les persones amb un problema de salut mental. El cap de setmana va tancar-se amb un èxit de convocatòria i, de fet, des d’aquesta setmana i fins a finals d’any la Fundació Drissa obrirà la finca Biodrissa a visites escolars i d’altres col·lectius interessats. Els diners que es recullin amb la venda de productes ecològics aniran a benefici de La Marató de TV3.

D’altra banda, la setmana vinent el calendari inclou una altra activitat. Més concretament, el dijous 14 d’octubre la Comissió Mixta en Salut Mental de les Comarques Gironines –integrada per professionals i persones usuàries de diferents serveis de salut mental del territori- farà una presentació. Es tracta de donar a conèixer el seu projecte de xerrades als Institut d’Ensenyament Secundari en primera persona: ‘Compartint experiències’. L’acte es farà a la Cúpula de Banyoles a les 7 del vespre.
Data de realització: 10/06/2021 | Data de la darrera actualització: 10/06/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300