Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Judit Escayola presenta a Blanes el seu primer llibre de contes: ‘La Enfermera Valiente’, amb la COVID com a rerefons


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/20/2021 11:02:39 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Judit Escayola presenta a Blanes el seu primer llibre de contes: ‘La Enfermera Valiente’, amb la COVID com a rerefons

Fins ara l’autora, que treballa d’infermera a l’Hospital Comarcal de Blanes, era més coneguda en la seva faceta com artista plàstica

Tots i totes, en major o menor mesura, hem tingut alguna experiència amb infermeres i infermers ja no en l’actualitat, on l’actual context de la pandèmia els i les ha fet indispensables. Són professionals que estan en primera línia, les persones que sovint ens agafen la mà quan ens estem recargolant de dolor i ens ajuden amb aquest senzill gest a superar el mal tràngol així, sense gairebé no dir res.


Presentació llibre 'La Enfermera Valiente', de Judit Escayola
Per això, no és estrany que el confort que ens donen faci que les i els veiem com una mena d’àngels de la guarda que mai ens fallen. Aquest és el sentiment que desperta, ja d’entrada, veure la il·lustració del conte ‘La Enfermera Valiente’, que ho diu gairebé tot del què li espera al lector quan obri el llibre de Judit Escayola, que compta amb unes delicioses il·lustracions a càrrec de Miguel Gren.


Precisament fins ara l’autora, que treballa d’infermera a l’Hospital Comarcal de Blanes, era més coneguda en la seva faceta com a artista plàstica, i curiosament va ser en la mateixa sala on durant els darrers anys ha exposat les seves obres on va tenir lloc la presentació de la seva publicació. La Sala d’Actes de Casa Saladrigas va allotjar la presentació de l’obra, amb una introducció a càrrec del regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz.


Albert Sanz i Judit Escayola
‘La Enfermera Valiente’ és un relat curt presentat en forma de conte dividit al seu temps en quatre capítols on l’alegre personatge de la petita infermera aprèn vivint diferents aventures contextualitzades en un present molt realista. Prova d’això és que el rerefons és la pandèmia per COVID-19.

Un conte ambientat en l’època de pandèmia per la COVID

L’infermera protagonista del conte s’enfronta a aquest esdeveniment sense precedents, i al llarg del relat van apareixent diferents personatges que l’ajuden en la seva pròpia superació personal, reconeixement de les emocions i un aprenentatge emotiu. S’interioritza el concepte tan conegut de ‘motxilla emocional’ i s’afronta la tristesa assumint nous valors. Mitjançant recursos pedagògics, el personatge va avançant al costat del lector i assumeix una autoconsciència que l’ajudarà a ser qui finalment guiï el destí dels seus actes.


La petita infermera, que comença el relat allarada pels esdeveniments, s’acaba reconeixent a ella mateixa com a professional, responsable de la salut de tantes persones, que només pot fer una cosa: plantar-li cara a la situació amb un enfoc positivista i innocent. A Blanes es va poder viure un petit avanç de la publicació física –actualment amb venda d’exemplars esgotada- el passat mes de maig, amb motiu de la Jornada d’Infermeria que es va fer al lloc on treballa Judit Escayola: l’Hospital Comarcal de Blanes, quan es va presentar l’audiollibre del conte, enregistrat gràcies a la col·laboració de diverses infermeres, companyes de treball al centre sanitari, és a dir: un grapat d’Infermeres Valentes.

Judit Escayola: una dona polifacètica

La primera irrupció en públic a Blanes de Judit Escayola –coneguda també amb el sobrenom de ‘El Gorrión’- va ser l’any 2019, quan va formar part de l’exposició col·lectiva anual ‘Joves Talents V.7’ a Casa Saladrigas. Un any més tard, l’octubre de 2020, va retornar al mateix recinte per presentar l’exposició ‘La Forma del Pensament’ amb energia renovada, una mostra carregada de força, i una contrastada experiència consolidada.


Nascuda a Barcelona, ‘El Gorrión’ va desenvolupar la seva passió pel món de l’art a Suïssa, on va tenir l’oportunitat de créixer artísticament al costat d’un mestre que la va instruir durant tres estius consecutius. Allà, envoltada de grans referents com Alberto Giacometti, Gustav Klimt, Nikki de Sant Phale i Jean Tingaly, va desenvolupar un format que defineix com ‘naturalista’.

Això és perquè, a l’hora de crear, utilitza té, cafè i pigments naturals com a material pictòric. Les seves obres s’han pogut gaudir a Solothurn, Suïssa, i Nova York, als Estats Units, així com en diverses galeries en línia, inclosa la coneguda galeria nord-americana Saatchi Art. La seva mirada va més enllà de la plasmació artística per descriure un món molt diferent a la realitat.


Judit Escayola defineix així com s’ha d’interpretar el seu art: “Jo plasmo la textura del meu subconscient, el relleu dels meus somnis. I aquest parla, descrivint un món aliè a mi. Lluny de l’acadèmia, lluny d’un llenguatge figuratiu. Parlo de la no figuració. De la conceptualització del subjecte deixant al marge l’atzar”. També li agrada entendre les seves creacions com l’expressió d’un fragment que forma part d’un gran entramat de mida desconeguda, una finestra al subconscient que ens permet veure’n un petit bocí. Per últim, encara en la seva faceta com artista, Judit Escayola va encarregar-se del disseny del cartell de la Festa Major dels Copatrons, Sant Bonós i Sant Maximià, l’any 2019.
Data de realització: 10/20/2021 | Data de la darrera actualització: 10/20/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300