Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’escriptor blanenc Jaume Planas presenta la seva primera novel·la: ‘Aiguamarina’: un viatge de Blanes a Port de la Selva


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/21/2021 07:28:21 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LLIBREL’escriptor blanenc Jaume Planas presenta la seva primera novel·la: ‘Aiguamarina’: un viatge de Blanes a Port de la Selva

El guanyador de dos Premis Recvll ha presentat el llibre a la Biblioteca Comarcal amb l’editor Germán Bartolomé, i Albert Torras, del grup de Teatre El Mirall

És tot un luxe poder assistir a la presentació d’un llibre amb el seu autor present a la sala, però encara ho és més si –per afegit- l’escriptor és veí de la vila on s’acull l’esdeveniment. Aquest és el cas de Jaume Planas Perxachs, que divendres passat va donar a conèixer als seus conciutadans la seva primera novel·la publicada: ‘Aiguamarina’.


Ho va fer a la Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes, envoltat de molt bona companyia: Germán Bartolomé, editor d’El Punt Volat, serveis editorials, que va actuar com a conductor de la presentació; així com Vicenç Relats, editor de ‘Gent i Terra’. Però, sobretot, amb la decisiva aportació d’Albert Torras, del grup de Teatre el Mirall, que va donar vida a fragments de l’obra amb una lectura teatralitzada. L'èxit de la convocatòria va fer necessari ampliar l'espai, obrint l'accés al Pati de la Magnòlia del costat.


Un viatge de Blanes a Port de la Selva escrit en 20 anys

La novel·la ha vist ara la llum després que la porta escrivint des de fa gairebé 20 anys, però no per la seva llargària, sinó per l’evolució que hi descriu. El protagonista és l’Eloi, qui fa un viatge de Blanes a Port de la Selva -on tant l’autor com el personatge hi tenen arrels familiars- per assistir a l’enterrament d’un familiar acompanyat pels seus dos fills i sense la seva esposa, amb qui travessa moments difícils perquè ella li ha estat infidel.

L’autor presenta tres veus que va intercalant per articular el seu relat. La primera és poètica i reflexiva, en un monòleg interior que dialoga fictíciament amb la seva dona, intentant comprendre què ha passat. La segons és evocadora, i recrea la memòria d’un temps passat de manera diàfana i desenfadada, dibuixant històries habitades per personatges que l’Eloi va conèixer d’oïda.


Per últim, la tercera veu és més austera, asèptica i freda, per narrar l’escassa acció del present: l’arribada al seu poble, el retrobament amb familiars i coneguts, així com el motiu que l’ha mogut a fer aquest viatge de retorn al passat. Tal com explica l’autor: “En aquest viatge interior de retorn al paradís perdut, a la seva arcàdia personal, l’Eloi descobreix pels contrastos que se li generen davant els ulls que aquell món mitificat s’ha diluït i ara toca aixecar l’acte de defunció”.


Heus aquí quan es produeix l’evolució, la transformació, segons pròpies paraules de Jaume Planas: “L’home poruc, gris, caut i fràgil que sempre fuig d’estudi i amaga el cap sota l’ala es veu superat per una realitat que el desencisa. No li queda més remei que seguir escapant mostrant la seva veritable naturalesa d’anguila de qui no és capaç de plantar cara a la vida”.

Guanyador de dos Premis Recvll els anys 20116 i 2020

Jaume Planas Parxachs (Blanes, 1977) ha estat guanyador de dues de les categories dels Premis Recvll. La primera vegada va ser al 2016, quan va ser guardonat amb el Premi de Periodisme, i la segona ocasió l’any passat, en la modalitat de Retrat Literari. Compta amb diversos contes publicats com a finalista en diferents certàmens literaris com el ‘Vent del Port’ (2014 i 2018), i el Tinet (2019) apareguts en els llibres ‘Els cercles de la vetlla’, ‘Croquis d’un nu pintoresc’ i ‘Geografies de l’absència’, respectivament.


També ha publicat relats i articles a la Revista de Girona i en el digital Núvol. Ha participat en el llibre col·lectiu ‘Guia de la Costa Brava 1925’ actualitzada al costat de reputats escriptors catalans actuals oferint un retrat de la seva vila nativa. Col·labora mensualment a la revista ‘El Celobert’ (Blanes-Lloret-Tossa), on escriu articles d’opinió, relats breus, columnes musicals, intervius, editorials i glosses a més a més de fer-ho en la revista centenària ‘Recvll’.

Data de realització: 10/21/2021 | Data de la darrera actualització: 10/21/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300