Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes renovarà diumenge vinent el Vot de Vila del 1795 a l’Aplec de Sant Rafel, que tornarà a ser presencial


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/22/2021 07:41:51 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes renovarà diumenge vinent el Vot de Vila del 1795 a l’Aplec de Sant Rafel, que tornarà a ser presencial

L’alcalde, Àngel Canosa, s’encarregarà de renovar-lo i, per segon any consecutiu, tot seguit llegirà el nou text creat al 2020 davant la situació pandèmica més greu que es vivia llavors

Diumenge vinent Blanes complirà una vegada més amb una tradició que es remunta al segle XVII, una de les més longeves que es conserva encara arreu del territori gironí. Es tracta del ‘Vot de Vila’ que tindrà lloc diumenge vinent al Santuari de la Mare de Déu del Vilar –situat als afores del municipi-, durant la celebració del no menys tradicional Aplec de Sant Rafel.


Renovació del Vot de Vila Octubre 2020
Aquest 2021 es podrà tornar a fer de manera presencial, després que l’any passat es va decidir fer-ho de manera híbrida –com es diu actualment-: meitat telemàticament, meitat presencialment. És a dir: l’alcalde, acompanyat pel rector del Santuari, i representants de l’Obreria del Vilar, van renovar el vot de vila en un acte privat que es va enregistrar en vídeo, i que es va penjar a les xarxes socials coincidint amb el dia i hora en què s’hauria d’haver fet en viu i en directe: el diumenge 25 d’octubre a les 13 h.

Renovació del Vot de Vila diumenge vinent al Santuari del Vilar

La celebració de diumenge vinent s’encetarà, doncs, a una del migdia, amb la renovació del ‘Vot de Vila’ que es va fer el 1795 a la Verge del Vilar. L’encarregat de perdurar el vot serà l’alcalde, Àngel Canosa, qui haurà de llegir la prometença feta més de dos segles enrere, escrita en el català del segle XVIII, i que relata minuciosament els fets que van motivar la prometença, així com les persones que la van fer per primera vegada.


El naixement d’aquesta tradició es remunta a l’any 1794, quan Blanes vivia atemorida per la possible invasió de les tropes franceses. Els devots de la Mare de Déu del Vilar li van prometre a la verge que, si els protegia d’aquest perill, cada any anirien al Santuari del Vilar, en una acte encapçalat per l’alcalde de la Vila, per renovar la prometença que li van fer.


La renovació del Vot de Vila 2020 va ser enregistrat en vídeo i
difós per xarxes socials el diumenge en què s'hagués hagut de celebrar presencialment
Un cop passat el perill, el 24 d’octubre de 1795 –quan antigament se celebrava Sant Rafel, d’aquí el nom de l’Aplec-, es va complir la prometença llegint per primera vegada el Vot de Vila. Habitualment la celebració de l’Aplec Votiu –com se’l coneix col·loquialment- es fa el darrer diumenge del mes d’octubre però, en aquesta ocasió, s’ha preferit fer-ho aquesta setmana perquè coincidia precisament amb la data original de fa 226 anys.

Postil·la al Vot de Vila, llegit per segon any consecutiu per l’alcalde

Diumenge vinent, després que s’hagi renovat el Vot de Vila, l’alcalde encara llegirà un segon escrit, aquesta vegada redactat en català modern del segle XXI. Es tracta de la postil·la, l’afegitó que es va decidir crear l’any passat, quan el context de la pandèmia tornava a anar in crescendo i, quan tothom pensava que havia passat el pitjor, encara quedava molt camí i molt confinament per endavant.


La postil·la fa un paral·lelisme entre la situació de pandèmia que es vivia fa un any enrere –i que, de fet, encara no ha finalitzat- i la que va provocar fa 226 anys que es fes el ‘Vot de Vila’. Tot seguit, es farà missa solemne, concelebrada pels rectors de les parròquies de la vila. La renovació del Vot de Vila l’organitzen conjuntament els membres de l’Obreria del Santuari del Vilar i l’Ajuntament de Blanes.


No hi haurà servei d’autocar que connecti Blanes amb el Santuari, i tampoc s’oferirà l’esmorzar que solia fer-se en acabada la celebració. Aquests dies s’ha estat fent difusió de l’esdeveniment a través de les xarxes socials, així com penjant un cartell informatiu en diversos indrets de la vila. La imatge que es veu al pòster és un divuit del Santuari del Vilar dissenyat l’any passat per l’artista blanenc Narcís Balmanya, una creació que no va arribar a veure la llum a causa que es va haver de suspendre l’acte públic i es va fer un híbrid a través de les xarxes socials.


Cartell dissenyat per Narcís Balmanya l'any 2020
Data de realització: 10/22/2021 | Data de la darrera actualització: 10/22/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300