Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes renova el Vot de Vila del 1795 en el seu format habitual, en viu i en directe, al Santuari del Vilar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/25/2021 08:49:51 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Obreria del vilarBlanes renova el Vot de Vila del 1795 en el seu format habitual, en viu i en directe, al Santuari del Vilar

Després de complir la prometença del segle XVIII l’alcalde, Àngel Canosa, va llegir el nou text afegit creat al 2020, on apel·la a la consciència de tothom per superar la COVID

Una de les tradicions més antigues que encara es conserven any rere any a Blanes és el ‘Vot de Vila’, que es remunta al segle XVIII. L’any passat es va haver de fer híbrid a causa de les mesures de contenció per la COVID. Per això, es va enregistrar en vídeo la renovació del ‘Vot de Vila’, i es va penjar a les xarxes coincidint amb el dia i hora en què s’hauria d’haver fet presencialment al Santuari del Vilar.


L'alcalde, Àngel Canosa, amb representants de l'Obreria del Vilar,
regidors i regidores del consistori, i els rectors de les parròquies de Blanes, Josep Perich i Enric Roura
Enguany s’ha recuperat en el seu format habitual i es va fer el migdia d’aquest passat diumenge, en viu i en directe, al Santuari del Vilar –un espai natural situat als afores del municipi molt apreciat pels ciutadans-, permetent que també pogués assistir-hi la ciutadania, a diferència del 2020. L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, es va encarregar de renovar el vot de vila, tal com marca la tradició a l’altar del Santuari del Vilar, acompanyat per regidors i regidores del consistori a un costat, i membres de l’Obreria del Vilar a l’altre.


El Vot de Vila se sol celebrar el darrer diumenge del mes d’octubre, però enguany al coincidir el dia 24 amb la data originària en què se celebra Sant Rafel, es va decidir fer-ho coincidint amb aquesta jornada. De fet, la cerimònia renovada ahir també es coneix com l’Aplec Votiu de Sant Rafel, perquè és el dia en què originàriament es va llegir el vot se celebrava Sant Rafel, la imatge del qual presideix un lateral de l’ermita. Ahir també es va retre homenatge a aquest sant dipositant-hi als seus peus una ofrena floral.

Una tradició que es remunta a l’any 1794

El Vot de Vila data del segle XVIII, i el van instaurar els devots de la Verge del Vilar davant la temença que Blanes fos envaïda per les tropes franceses. Els devots de la Mare de Déu del Vilar es van endur la imatge del Santuari a la Parròquia Santa Maria per protegir-la, i van prometre a la verge que, si els salvava de l’amenaça, assistirien de nou cada any al Vilar per renovar la prometença.


Un cop passat el perill, el 24 d’octubre de 1795, van retornar la imatge al Santuari del Vilar i, en compliment de la prometença, van llegir el Vot de Vila per primera vegada amb el compromís de seguir perpetuant-ho any rere any. Un repte que només s’ha trencat per causes de força major, com va ser al 2020 la COVID.

Postil·la al Vot de Vila: un paral·lelisme amb la pandèmia de la COVID

Després d’haver complert la prometença l’alcalde de Blanes va tornar a fer el què es va instaurar l’any passat per primera vegada i, que a partir d’ara, ha passat a formar part de la litúrgia. Àngel Canosa va tornar a llegir ahir una postil·la, un complement al Vot de Vila. Es tracta d’un nou text redactat especialment per a la ocasió al 2020, que estableix un paral·lelisme entre els fets que van provocar l’inici de l’Aplec Votiu al segle XVIII i la pandèmia: “225 anys més tard, en ple segle XXI, també nosaltres som convidats a protegir i defensar el nostre patrimoni humà i espiritual, és a dir: a sentir-nos més solidaris i fraterns”.


La postil·la també diu: “Així com al capdavant d’aquell Vot de Vila, recollint el consens ciutadà, l’Ajuntament de Blanes va prendre aquell compromís, avui també em sento cridat com a alcalde de la nostra vila a comprometre’m, en el què depengui de mi, a conrear l’esmentat patrimoni humà i espiritual”. Per últim, l’alcalde va convidar tothom a sumar-s’hi: “Us demano que confieu en què, amb la suma d’esforços de tots i totes, serem capaços de superar l’actual crisi sanitària, i ens permetrà l’any vinent complir amb un Vot de Vila més festiu”.

Una de les tradicions més longeves que es conserva

L’Aplec Votiu de Sant Rafel l’organitzen conjuntament els membres de l’Obreria del Santuari del Vilar i l’Ajuntament de Blanes. El text que es llegeix narra tot el què va passar fa més de dos segles Durant la lectura es poden escoltar girs i expressions que actualment s’han perdut en el temps, investint l’acte d’una autenticitat històrica.


Així, al començament del text es recorda: “Atenent que en lo any proppassat de 1794, en ocasió de trobarnos ab continuos sobresals per temor dels francesos (que entre las moltas insolències que comtian, profanaven iglesias, ultrajavan las imatges y cometian atrocitats en les hiziendas, honras y vides) tenint fundats recels de que arribassen a est terme”.

Després de seguir descrivint la situació i la prometença que se li va fer a la Verge del Vilar, al haver protegit la població de l’atac dels francesos es declara: “Y com la condició del vot o prometença ja (gracies a Deu) se ha verificat concedint-nos lo senyor misericordiosament la pau ab que quedam segurs en nostres cases, libres dels temors y recels nos amenaçaven (...) renova la de fer festa solemne tots añs in perpetuum ad perpetuam dei memoriam en igual y semblant dia d’avui 24 de octubre”.


La part de la cerimònia que no ha perdurat en el temps és que el dia en què es renova el vot de vila havia de ser festiu: “Se faria festa en esta parroquia com si fos a lo sant diumenge, ohint tothom missa y abstenitse de treballar, y tots los añs per tal dia”. La cerimònia celebrada ahir es va completar amb una missa oficiada pels rectors de les parròquies de Blanes: Enric Roure i Josep Perich, així com la fotografia de família de rigor per immortalitzar l’efemèride.Data de realització: 10/25/2021 | Data de la darrera actualització: 10/25/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300