Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Aquesta matinada toca Canviar l’Hora per adaptar-se a l’horari d’Hivern


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/30/2021 01:21:02 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Aquesta matinada toca Canviar l’Hora per adaptar-se a l’horari d’Hivern

A les 3 de la matinada de diumenge caldrà endarrerir el rellotge fins a les 2, de manera que es podrà dormir una hora més

Ja fa molts anys que qui més qui menys es pregunta quan arribarà el moment en què cada sis mesos no hàgim d’estar avançant i endarrerint el rellotge per adaptar-se als canvis horaris i adaptar-se a l’època estival i hivernal. També fa molts anys que es porta dient que aquesta vegada serà l’última, però sembla que una vegada més aquest moment no acaba d’arribar.


Sigui com sigui, doncs, la matinada d’aquest diumenge, al ser el darrer cap de setmana del mes d’octubre, s’acabarà l’horari d’estiu i començarà el d’hivern. Això implica que quan siguin les 3 de la matinada passaran a ser les 2, perquè endarrerirem una hora el rellotge. Això provoca que es pugui dormir una hora més en relació al dia anterior, al haver-la ‘guanyat’ amb aquesta modificació horària.


Arreu d’Europa el canvi d’horari d’estiu a l’horari d’hivern es produeix l’últim diumenge del mes d’octubre, d’acord amb la Directiva Comunitària del Canvi d’Hora, que és d’obligat compliment. La modificació horària de tardor s’aplica a tots els països de la Unió Europea amb l’objectiu d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. A partir de demà diumenge hi haurà més llum solar al matí i fosquejarà més aviat.

Així serà fins el març del 2022, quan tocarà canviar l’hora de nou per adaptar-se a l’horari estival. En aquest altre cas perdem una hora de son, ja que fem l’operació a l’inversa. Els experts sostenen que l’horari d’hivern facilita una millor adequació entre la llum natural i el ritme d’activitat majoritari de la població. A l’alba més primerenca més gent gaudirà de llum solar quan s’aixequi, beneficiant la salut.


Tot i que avui dia la gran majoria d’éssers humans ja no depenen de la llum natural per organitzar-se el dia, més de 70 països industrialitzats d’arreu del món, a excepció del Japó, canvien l’horari dues vegades a l’any per reduir el consum energètic global. Una altra cosa són els efectes que el canvi d’hora dos cops a l’any produeix en els bioritmes, similars al fenomen jet-lag que es produeix després d’un llarg viatge.
Data de realització: 10/30/2021 | Data de la darrera actualització: 10/30/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300