Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Esbart Joaquim Ruyra reivindica la cultura popular i tradicional amb motiu del rebateig dels gegantons creats al 1990


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/31/2021 09:50:45 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Esbart Joaquim Ruyra reivindica la cultura popular i tradicional amb motiu del rebateig dels gegantons creats al 1990

Durant l’acte central del Festival ‘Korre ke Token’ es va presentar el nou aspecte de na Violant i en Bernat, els gegantons a qui s’ha restaurat i canviat el vestuari

Aquest passat dissabte Blanes va viure una festa d’aniversari molt especial. Es tractava del Rebateig dels gegants de l’Esbart Joaquim Ruyra, na Violant i en Bernat, l’acte central del ‘Korre Ke Token’, el Festival de Música Local i d’Arrel que s’està celebrant aquests dies a la localitat on comença la Costa Brava. El festival havia arrencat divendres al vespre, amb un Assaig Obert del Cos de Dansa.


Acte Central Festival 'Korre Ke Token', a la Plaça dels Països Catalans
Finalment, a causa de la pluja que no havia deixat de caure des de la nit de divendres i fins a primera hora de la tarda de dissabte, la celebració d’ahir es va retardar un xic sobre l’hora prevista, per donar temps a poder fer les proves tècniques i els preparatius a la Plaça dels Països Catalans on va tenir lloc. La celebració la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; la presidenta de l’Esbart Joaquim Ruyra, Anna Turon; i el regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz

Reivindicar la Cultura Popular i Tradicional de Blanes

La festa d’ahir va quedar centrada en un espectacle amb diversos ingredients de la cultura popular i tradicional blanenca, comptant amb la col·laboració i complicitat d’entitats culturals i juvenils de la vila. Així, van haver-hi des de la música en viu i en directe de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria fins les actuacions conjuntes amb l’esbart dels diferents elements de la Colla Gegantera de Blanes, complementades per la Colla de Diables Sa Forcanera i l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa.


Es tractava de posar a plaça, a peu de carrer, tots els elements de l’imaginari blanenc que s’hi van donar cita, de manera conjunta amb els i les membres de l’Escola i el Cos de Dansa de l’Esbart Joaquim Ruyra. Precisament val a dir que abans de la festa del rebateig, els actes del ‘Korre Ke Token’ d’ahir dissabte es van encetar amb una xerrada sobre l’Imaginari Blanenc a càrrec de l’historiador i tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger.


Xerrada sobre l'Imaginari Blanenc, a càrrec de l'historiador Aitor Roger
L’objectiu, doncs, era reivindicar aquest patrimoni blanenc, posar en valor què identifica la vila i, sobretot, desconfinar la cultura popular i tradicional a Blanes després de tant de temps. Que la música, els balls, els gegants, capgrossos i altres elements de la imagineria blanenca tornessin a bategar conjuntament amb qui es va voler afegir a la festa.

Origen dels Gegants de l’Esbart, creats al 1990

Els dos gegantons de l’esbart estan inspirats en les figures històriques de Na Violant de Prades i en Bernat Joan de Cabrera, vescomte de Cabrera i comte de Mòdica, qui va fer construir la Font Gòtica de Blanes l’any 1438 com a regal a Blanes. Són dos dels elements artístics més rellevants que, conjuntament amb 8 cavallets i 8 capgrossos, es van construir l’any 1990 pel ball ‘Retaule de la Patum’.


Al centre de la imatge, els dos gegantons de l'Esbart Joaquim Ruyra,
Na Violant i En Bernat Joan
Els tres elements formaven part del ball dissenyat i creat pel primer director artístic de l’Esbart Joaquim Ruyra, Joan Cruells, que es va inspirar en la Festa de la Patum de Berga. Des de llavors, ha format part dels seus espectacles i des de llavors, llevat de puntuals postes a punt, mantenien la seva aparença original. Després de més de 30 anys –les tres dècades les van complir al 2020-, calia renovar-los.

Restauració de Na Violant de Prades i Bernat Joan de Cabrera

Per això, el juny d’aquest 2021 es va iniciar un procés de restauració que ha inclòs canviar la seva estructura, tornar-los a pintar i millorar la seva aparença. D’aquest aspecte se n’ha encarregat la mateixa empresa de Navata que els va crear al 1990, el llegendari Taller Ventura & Hosta, creador de figures, objectes, gegants i capgrossos i tota mena de bestiari des del 1960. Per la seva banda, la mateixa sastreria de Falset que s’encarrega de la confecció del vestuari dels dansaires, també n’ha fet un de nou pels dos gegantons.


L’estrena d’aquesta posada a punt de la imatge d’en Bernat i na Violant es va fer ahir, amb motiu del seu Rebateig. A banda dels espectacles de l’esbart on participen els dos gegantons, un dels esdeveniments on no solen faltar mai és la Trobada de Colles Geganteres, organitzada cada any per la Colla Gegantera de Blanes, ja que cal dir que el lligam entre les dues entitats va més enllà del seu lligam cultural blanenc.

L’any 1992 els dos gegantons de l’esbart van actuar com a Padrins dels Gegants de la Colla Gegantera de Blanes, en Gastó i na Caterina, en la seva presentació oficial en públic. Per això, na Violant i en Bernat van participar l’any 2017 als actes del 25è aniversari de la Colla Gegantera de Blanes, interpretant el seu característic ‘Ball de Garlandes’ que en tantes ocasions han pogut gaudir tant el públic blanenc com el visitant.


La segona jornada del Festival Korre Ke Token es va tancar ahir al vespre amb un doble concert a càrrec de ‘Fenya Rai’ i ‘La Coixinera’. El periple festiu acabarà demà diumenge amb dos darrers ingredients. A les 12 del migdia s’oferirà una Vermutada Popular, i a les 7 de la tarda una Festa Familiar amenitzada pel grup Ambauka, completada amb una castanyada. Totes dues activitats s’allotjaran a la Plaça dels Països Catalans.
Data de realització: 10/31/2021 | Data de la darrera actualització: 10/31/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300