Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes, capital europea de la botànica amb l’homenatge a Francis Hallé, impulsor de l’arquitectura de les plantes


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 11/13/2021 10:02:26 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Logo_MarmBlanes, capital europea de la botànica amb l’homenatge a Francis Hallé, impulsor de l’arquitectura de les plantes

El Jardí Marimurtra de la Fundació Carl Faust acull des d’ahir la visita del prestigiós botànic, qui va escriure fa 50 anys el primer llibre sobre aquest tema amb Roelof Oldeman

La població on comença la Costa Brava ja és habitualment un dels punts de referència pels amants de la natura en general, i les plantes en especial. No tan sols perquè allotja un dels recintes visitat cada any per milers de persones d’arreu del continent i de més lluny, el Jardí Botànic Marimurtra, sinó també per la cura que es té en aquest àmbit arreu de la població.


Al centre de la imatge, Francis Hallé amb l'alcalde, Àngel Canosa,
membres de la Fundació Carl Faust, la regidora de Medi Ambient i
representants de l'Associació Arboleda
Aquests dies, però, Blanes es pot considerar la capital europea de la botànica gràcies a diversos esdeveniments que s’allotgen al jardí organitzats per la Fundació Carl Faust amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, l’Associació Arboleda i altres institucions i entitats col·laboradores. Hauran estat dues intenses jornades protagonitzades per Francis Hallé, la primera de les quals va tenir lloc ahir.

‘50 anys de l’Arquitectura de les Plantes’ amb Francis Hallé

L’objectiu és homenatjar al prestigiós botànic francès Francis Hallé, a qui s’ha convidat perquè sigui a Blanes per encapçalar aquests esdeveniments. L’any 1970 Hallé i Roelof Oldeman van escriure la primera publicació sobre l’Arquitectura de les Plantes’, un treball que ha contribuït durant les darreres dècades a facilitar la comprensió del creixement i necessitat de conservar les plantes, així com la seva connexió amb els treballs d’arboricultura, molt importants per tenir cura dels arbres en general, i els de les ciutats en particular.


Francis Hallé durant la conferència sobre la intel·ligència de les plantes
A banda del propi homenatjat, l’acte d’aquest passat divendres el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i diversos membres del Patronat de la Fundació Carl Faust, entre ells Josep Maria Camarasa, Cristòfol Jordà, Christopher Witty i Joan Planells. També els van acompanyar la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada; el director del Jardí Botànic Marimurtra, Josep Borrell.


També van participar-hi activament Josep Manel Vázquez i Sergi Perdices en representació de l’Associació Sello Arboleda, que ha organitzat tant l’exposició dels 50 anys de la publicació com la gira de visites que farà Francis Hallé a diversos jardins, entre ells el Reial Jardí Botànic de Madrid-CSIC. L’acte d’ahir es va encetar amb la inauguració de l’exposició commemorativa dels 50 anys d’intensa tasca reconeguda internacionalment, seguida per una conferència a càrrec de Francis Hallé, qui va parlar sobre la intel·ligència de les plantes.

Exposició d’Homenatge a Francis Hallé

L’exposició inclou panells explicatius que introdueixen la seva biografia i publicacions editorials, aturant-se en alguns dels seus treballs més representatius, com ‘La bassa de dosser’, la pel·lícula ‘Il était une forêt’, i el seu nou projecte ‘Pour la Forêt Primarie’. La resta de panells acompanyen el visitant en l’explicació sobre els fonaments i principis de l’arquitectura de les plantes, així com dels 24 models arboris definits actualment. També conviden a visualitzar algun d’aquests models davant del propi exemplar ubicat al Jardí Botànic Marimurtra, amb faristols que s’han instal·lat davant dels 10 arbres més destacats.


A partir de la definició inicial dels models arquitecturals arboris de 1970 i de les primeres explicacions sobre la base de la reiteració d’Oldeman feta quatre anys després, aquests coneixements s’han anat desenvolupant i enriquint. Des de la Universitat de Montpeller d’altres investigadors han fet valuoses contribucions a l’arquitectura de les plantes i, més concretament, al coneixement dels arbres, els grans protagonistes de l’exposició.


Durant tots aquests anys grans científics i investigadors com Claude Edelin, Christophe Drenou, Tomlinson, Daniel Barthelemy, Ives Caraglio i Clara Adger, entre d’altres, han mostrat el camí per a la comprensió de l’arquitectura dels arbres i les plantes. L’exposició allotjada al Jardí Botànic Marimurtra també inclou un sentit record per un dels grans formadors de la dècada dels anys 90 al segle XX: Pierre Raimbault. És, en definitiva, un reconeixement al prestigiós botànic per tota la seva carrera professional en l’estudi de les plantes i els boscos tropicals.


Altres activitats al Jardí Marimurtra amb motiu de la Setmana de la Ciència

Avui dissabte el Jardí Botànic Marimurtra ha seguit allotjant diverses activitats al voltant de l’homenatjat, amb un Taller de Dibuix Tècnic d’Arbres que inclou la conferència ‘L’arquitectura dels arbres’, així com diferents sessions de dibuix tècnic conduïdes pel mateix Francis Hallé, tant a l’espai-aula que s’ha habilitat per aquest objectiu, com al mateix recinte del jardí.


Aquest ha estat l’intens inici de la ‘Setmana de la Ciència 2021’ al Jardí Botànic Marimutra, que també ha programat diverses activitats de cara a la setmana vinent. Així, el dissabte 20 de novembre es farà una nova edició de ‘Marimurtra + Científic’ i el diumenge 21 una visita guiada que es presenta sota el títol ‘La Biodiversitat de Marimurtra’. La informació sobre aquestes activitats es pot consultar a https://marimurtra.cat/setmana-de-la-ciencia/





Data de realització: 11/13/2021 | Data de la darrera actualització: 11/13/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300