Noticia publicada a la web el 11/23/2021 10:06:38 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Els veïns i veïnes de les populars ‘Cases Barates’ del barri d’Els Pins de Blanes han celebrat el seu 60è aniversari
Oficialment són la ‘Comunitat de Propietaris Nostra Senyora del Vilar’, i al 1961 es van lliurar les claus als primers ocupants de les cases dissenyades per l’arquitecte Ignasi Bosch i Reitg
Els darrers dies un conegut racó de Blanes ha estat celebrant una molt assenyalada festa d’aniversari. Es tracta de la Comunitat de Propietaris Nostra Senyora del Vilar, que ha complert els 60 anys d’ençà de la seva creació. Situat al no menys emblemàtic barri d’Els Pins –a tocar de la platja de S’Abanell- aquesta comunitat se la coneix a la vila on comença la Costa Brava de manera molt més popular com les ‘Cases Barates’.
Barri d'Els Pins, anys 60 - Fotografia: JM Padern - Arxiu Municipal de Blanes Commemoren que l’octubre de l’any 1961 –fa 60 anys- es van lliurar les claus als primers ocupants d’aquests habitatges, dissenyats pel conegut arquitecte Ignasi Bosch i Reitg (Girona, 1910-1985), qui també és l’autor d’un altre popular veïnat gironí: el Grup Sant Narcís de Girona. D’aquí la seva similitud, igual que en el seu moment el mateix arquitecte també va fer el Cinema-Hotel Ultònia o bé diversos edificis a Girona ciutat.
Els veïns de ‘Les Cases Barates’ han celebrat els 60 anys en dues jornades
Una data tan assenyalada els hagués agradat poder celebrar-la d’una manera molt més festiva i expansiva, però l’actual context d’una pandèmia que encara està entre nosaltres els ha fet ser més curosos i limitar-se a organitzar un berenar en dues jornades. La primera va tenir lloc el dissabte 30 d’octubre, i la segona un altre dissabte, en aquest cas el següent, el del 6 de novembre.
Berenar de Celebració dels 60 anys
Comunitat de Propietaris Nostra Senyora del Vilar Sumant els participants en les dues jornades, hi ha hagut prop de 150 persones que s’han aplegat a l’establiment de tota la vida que hi ha a la plaça més emblemàtica d’aquest racó: el Bar-Restaurant S’Abanell, conegut antigament com la Llar del Productor. Els veïns i veïnes han compartit durant dues tardes un berenar de germanor on no hi ha faltat el cava, que sempre és senyal de festa.
L'alcalde de Blanes amb la presidenta de la Comunitat de Propietaris,
el rector de la Parròquia Sagrada Família i membres de la Junta de la Comunitat La primera de les dues jornades la va encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de bona parat dels membres de la junta de la Comunitat de Propietaris Nostra Senyora del Vilar. Començant per la seva presidenta, Anna Maria Valls; el vicepresident, Josep Dalmau; i el tresorer, Guillem Gavaldà. La resta de membres de l’actual junta són Alícia Gallardo, Josep Antoni Garrido, Antonio Izquierdo, Narcís Serrat i Valentí Caparrós, Daniel del Pueyo i Joaquín Rincón. També els va acompanyar el rector de la Parròquia Sagrada Família d’Els Pins, Josep Perich.
Tots els veïns i veïnes que han participat als dos àpats han estat obsequiats amb una tassa commemorativa, on s’hi reprodueix el conegut logotip que identifica aquesta comunitat de propietaris. Es tracta de la silueta de l’Església Sagrada Família, situada a tocar de la Plaça Mare de Déu del Vilar, al cor del barri d’Els Pins. Precisament el rector d’aquesta parròquia, mossèn Josep Perich, va ser un altre dels convidats especials en la primera de les dues jornades de celebració.
60 anys de les ‘Cases Barates’, obra d’Ignasi Bosch i Reitg
El complex d’habitatges Nostra Senyora del Vilar, conegut com ‘Les Cases Barates’, va incloure –de la mà del seu arquitecte, Ignasi Bosch i Reitg- com a innovació el sistema constructiu emprat. Combinava la senzillesa de materials amb la utilització de l’aixecament d’estructures basades en la volta catalana o volta bufada, que permetia estalviar l’ús de bigues de ferro.
Es va construir al mig d’una extensa pineda, a l’espai que i havia entre les naus de la fàbrica de cuirs de Can Sicra i el Park. L’onada migratòria que anava arribant a Blanes –majoritàriament, mà d’obra per a l’empresa SAFA, actualment Nylstar- va provocar greus problemes de manca d’habitatge i, en part, la construcció del grup de Nostra Senyora del Vilar pretenia solucionar aquesta demanda.
Va ser el 8 d’octubre de 1961 quan el bisbe, acompanyat del governador civil de la província i les autoritats locals van procedir a la benedicció de les instal·lacions. Els principals beneficiaris de l’obra social van ser obrers i tècnics de la SAFA, famílies nombroses i gent del règim franquista. En total, es van projectar 32 cases de planta baixa, 180 de planta baixa i un pis, així com una 12ena de cases de planta baixa i dos pisos, on hi havia un comerç.
Fa 60 anys el grup de cases estava aïllat i allunyat del nucli poblacional de Blanes, i per això disposava d’un centre mèdic, pista esportiva, un lloc de culte catòlic... com una ciutat en petit on hi havia tots els serveis a tenir en compte. En l’actualitat, ja estan plenament integrades al teixit urbà de la vila, tot i que encara s’hi gaudeix la tranquil·litat d’estar més en contacte amb el mar, lluny de les aglomeracions del centre.