Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Comença el muntatge del XXIV Pessebre de Blanes dedicat al cultiu de vinyes, que al segle XIX ocupaven el 40% dels camps de la vila


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 11/28/2021 07:38:12 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PESSEBRE TRADICIONALComença el muntatge del XXIV Pessebre de Blanes dedicat al cultiu de vinyes, que al segle XIX ocupaven el 40% dels camps de la vila

És el 9è any consecutiu que l’Institut Serrallarga col·labora amb l’Agrupació Pessebrista en el seu disseny i elaboració, i està previst que s’inauguri divendres

Cada vegada que s’acosten les festes nadalenques la zona dels voltants de l’Ajuntament de Blanes registra una activitat inusual centrada, en una construcció efímera però molt esperada i visitada mentre està dempeus. Es tracta del Pessebre Monumental de l’Ajuntament de Blanes, que aquest 2021 arriba ja a la seva 24ena edició d’ençà que el consistori va pensar que era un dels elements que no havia de faltar coincidint amb les festes nadalenques.


Comença el muntatge del Pessebre Monumental Nadal 2021-2022
al Passeig de Dintre, davant l'edifici consistorial
Des del 1998, quan es va encetar la tradició, se n’ha encarregat l’Agrupació Pessebrista de Blanes. Actualment, des de fa 9 anys, l’entitat compta amb un gran suport: alumnes de l’Institut Serrallarga. Amb aquesta suma d’esforços inter-generacional, s’aconsegueix l’objectiu comú que Blanes compti any rere any amb el seu ‘Pessebre Monumental’.

Fins i tot l’any passat, en plena pandèmia, no es va deixar de complir amb una tradició que agrada petits i grans. Després que durant dos anys el pessebre es va emplaçar a la Plaça dels Dies Feiners, aquest 2021 retorna al lloc on habitualment ja s’hi instal·lava durant els primers anys: el Passeig de Dintre, a l’alçada d’on hi ha l’edifici de l’Ajuntament de Blanes.


Un dels alumnes treballant en una de les peces del pessebre,
a les instal·lacions de l'Institut Serrallarga
Els primers treballs s’han estat fent inicialment a l’Institut Serrallarga, però des de la setmana passada ja ha començat la tasca a la carpa i la tarima que hi ha al Passeig de Dintre per allotjar el muntatge. La feina al voltant del pessebre va ser especialment intensa divendres passat, i es reprendrà aquesta setmana, a cavall entre finals de novembre i l’inici del desembre, per poder inaugurar aquest proper divendres dia 3.

Homenatge a la producció de vi que al segle XIX ocupava el 40% de camps

En aquesta ocasió ha reduït les seves mides, igual que ja es va fer l’any passat, però no per això deixa de lluir per la seva majestuositat, i de fet ja ha començat a cridar l’atenció per conèixer com serà. Les seves elaborades reproduccions de monuments, o bé d’elements naturals com fonts, rius i cultius són les que habitualment li confereixen un atractiu innegable.


El pessebre es dedica cada any a alguna efemèride, un lloc emblemàtica de la vila, o un fet històric destacat de la cronologia blanenca. Aquest 2021 s’ha volgut homenatjar als pagesos que segles enrere es dedicaven a la producció de vi. Blanes havia destacat segles enrere per ser un centre de cultiu i elaboració d’aquest producte. Durant la primera meitat del segle XIX era el municipi del Delta de la Tordera on el conreu de la vinya ocupava més extensió, superant el 40% dels camps de la superfície del terme municipal.


L’arribada de la plata de la fil·loxera al Delta d ela Tordera, data el 1882, va estroncar l’expansió de la vinya, que l’any 1891 ocupava entre 25 i 50 hectàrees a Blanes. Això va comportar l’inici d’una davallada lenta i progressiva, que va culminar a la segona meitat del segle XX.

Elements del Pessebre de Blanes d’enguany

El Pessebre Monumental de Blanes d’aquest Nadal comptarà amb tres principals elements: el naixement, la berenada i la reproducció d’una de les masies on es produïa vi al segle XIX, situada a la pujada del Carrer Santa Bàrbara, entre els barris de Sa Carbonera i Dintre Vila. En aquest espai del pessebre s’hi reprodueixen les vinyes i el procés d’elaboració del vi.


Es tracta de la reproducció d’un dels molts indrets on s’hi feia aquest conreu i producció, però van arribar a ser tants pagesos els qui s’hi dedicaven que fins i tot corria la dita popular que ‘Blanes feia olor a vi’. Les tres zones de què es composarà el pessebre estan delimitades per una estructura feta de suro que precisament es va començar a alçar divendres passat.

Una 50ena d’alumnes de l’INS Serrallarga participen al projecte

El laboriós procés de disseny i elaboració és una feina conjunta de l’Agrupació Pessebrista de Blanes i els alumnes de l’Institut Serrallarga, comptant amb un autèntic artista del muntatge que actua de nexe comú: Rafa Guzmán. Per la seva banda, els estudiants estan coordinats per cinc professors del centre d’ensenyament secundari blanenc: Susanna Castilla, David Fontalba, Albert Álava, Javi Redondo i Silvia Ropero.


Els alumnes són del PCI de Pintura, l’Aula Oberta, i de 1er de Màrketing i Publicitat, sumen una 50ena d’alumnes que hi posen molt més que esforç i enginy: ganes i il·lusió perquè el seu treball l’admiri tothom qui aquests dies de festes nadalenques es passegin pel centre de Blanes.





Data de realització: 11/28/2021 | Data de la darrera actualització: 11/28/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300