Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes tanca els actes del Dia Internacional Contra la Violència Masclista parlant de prevenció, detecció i intervenció


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/01/2021 08:49:19 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes tanca els actes del Dia Internacional Contra la Violència Masclista parlant de prevenció, detecció i intervenció

La Sala de Plens es va omplir de gom a gom per no perdre’s cap detall de la xerrada a càrrec de quatre ponents

L’Ajuntament de Blanes va tancar aquest passat dimarts el cicle organitzat durant els darrers dies amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista. Ho va fer amb una interessant xerrada que va omplir de gom a gom la Sala de Plens on s’hi va acollir, presentada amb el títol ‘Obrim portes violetes’, per parlar sobre prevenció, detecció i intervenció a les violències masclistes.


Xerrada 'Obrim Portes Violetes', dimarts al vespre a la Sala de Plens
Va anar a càrrec de quatre ponents, que van tractar el tema de la Violència Masclista des dels diferents vessants que abasta. La primera en trencar el gel i moderar l’acte va ser Micaela Álvarez, tècnica del Servei de Polítiques d’Igualtat d’Acció Social; acompanyada de Ma Jesús Pérez, psicòloga del SIAD; Montserrat Romera, coordinadora tècnica del SIAD; i Sonia Huertas, advocada del SIAD, el Servei d’Informació i Assessorament de Dones de Blanes.


Benvinguda a càrrec de l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa
L’acte estava organitzat precisament pel Servei de Polítiques d’Igualtat i el SIAD municipal. Abans d’entrar en matèria, es va encarregar de donar la benvinguda a tothom l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui va recordar que en la lluita contra la violència masclista s’hi ha d’implicar tothom, homes i dones.

Els diferents aspectes de la Violència Masclista

Micaela Álvarez va parlar sobre definicions i conceptes de violència de gènere, començant pel feminicidi i continuant per fins a 12 tipus de violència: física, psicològica, social, ambiental, vicària, sexual, econòmica, estètica, digital, administrativa i estètica. A més a més també cal incloure en aquesta categoria els matrimonis forçats infantils, les mutilacions genitals i la tracta de persones.


Per la seva banda la psicòloga del SIAD, Maria Jesús Pérez va descriure els indicadors de la violència en l’àmbit de la parella, les estratègies que utilitza el maltractador. Pràctiques com ara ridiculitzar o insultar les dones; utilitzar l’afecte com a premi o càstig; humiliacions i amenaces; i prendre el control a tos els nivells per tenir la dona sota el seu domini.

Cicle de la Violència Masclista i Assistència Jurídica

La intervenció més contundent va anar a càrrec de Montserrat Romera, coordinadora tècnica del SIAD, centrant-se en el cicle de la violència: acumulació de tensió, explosió i ‘lluna de mel’. És a dir: tots els indicis i situacions que van alimentant i fent créixer la tensió, que acaba esclatant en violència. La tercera fase que anomena ‘lluna de mel’ és quan tot torna a una certa normalitat, quan el maltractador jura i perjura que no tornarà a passar i la dona creu que s’ha tractat d’un episodi passatger després del qual la persona a qui realment estima torna a ser la que la va enamorar.


També va deixar clar que la violència masclista no entén de nivell cultural o econòmic: li pot passar a qualsevol. Per últim l’advocada del SIAD, Sònia Huertas, va parlar sobre els aspectes legals que cal tenir en compte. En aquest sentit, ofereix assessorament, orientació i acompanyament. No tan sols en casos de violència masclista, sinó de qualsevol tema o qüestió que les dones que acudeixen al SIAD vulguin consultar.

L’advocada va explicar que hi ha hagut un canvi legislatiu que, des del seu punt de vista, no beneficia les víctimes de violència masclista, ja que està provocant que moltes dones es tirin enrere. Es tracta de la dispensa que hi havia fins fa poc temps respecte que les dones, un cop havien formulat la denúncia, podien triar si ratificaven o no amb la seva declaració els fets denunciats.


Segons la lletrada, al no poder decidir si declara o no durant el judici, hi ha moltes dones que es desdiuen de les acusacions perquè ara la tàctica de la defensa dels acusats és fer un creuament de denúncies que acaba repercutint negativament en les víctimes. Per això, considera que aquesta decisió ha significat un pas enrere en la defensa de les dones maltractades.


El programa d’activitats organitzat amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista es va encetar el 21 de novembre amb l’acte organitzat per la Plataforma de Dones i l’Associació de Dones Emprenedores, centrat en la lectura d’un manifest i l’actuació del grup ‘Tres Voltes Rebel’. El cicle va continuar el dimecres amb el Punt d’Informació sobre Violència Psicològica que finalment es va traslladar al Punt d’Informació Juvenil pel mal temps; i l’endemà dijous amb diverses activitats que es van allotjar a Nau4 Espai Jove.


Divendres passat la Biblioteca Comarcal va allotjar una xerrada sobre un altre dels tipus d’opressió contra les dones: la violència estètica completada amb la projecció del vídeo ‘Dins l’iceberg’. El treball audiovisual recull el testimoni de diverses joves sobre atacs de violència masclista que han patit en primera persona, d’aquells que per a ulls poc avesats són normals però que, en realitat, són una altra prova que aquest tipus de violència continua proliferant perquè no se li dona importància.
Data de realització: 12/01/2021 | Data de la darrera actualització: 12/01/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300