Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes s’adhereix al Dia Mundial de Lluita contra la SIDA que es commemora avui


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/01/2021 08:33:30 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes s’adhereix al Dia Mundial de Lluita contra la SIDA que es commemora avui

La façana del consistori llueix una pancarta amb els llaços vermells que simbolitzen la lluita contra la SIDA, que enguany compleix els 40 anys d’ençà del primer diagnòstic a Catalunya

Al llarg de tot l’any, l’Ajuntament de Blanes se solidaritza amb jornades reivindicatives especialment sensibles que es commemoren durant els dotze mesos. Una de les més significatives s’escau avui dimecres, 1 de desembre: el Dia Mundial de Lluita Contra la SIDA, simbolitzada internacionalment amb el característic llaç vermell.


Façana principal Ajuntament de Blanes, ahir al vespre
Igual que es fa amb d’altres lluites reivindicatives, per fer més palès aquest suport s’ha penjat al balcó principal de la façana de l’edifici consistorial una pancarta promoguda per l’Àrea d’Acció Social i Igualtat de l’Ajuntament de Blanes, ja que es tracta de donar suport a una lluita que es manté encara molt viva. Malauradament, encara cal seguir treballant-hi sense perdre de vista el seu seguiment. No tan sols a nivell sanitari. Cal seguir implementant mesures per reduir la incidència de la infecció pel VIH i altres ITS (infeccions de transmissió sexual), però també s’ha de continuar treballant per eliminar l’estigma i la discriminació associada amb el VIH.

40 anys de respostes al VIH

Aquest 2021 es compleixen els 40 anys d’ençà que es va diagnosticar el primer cas de sida a Catalunya, a la Vall d’Hebron de Barcelona, que també va significar el primer cas detectat arreu dels centres sanitaris espanyols. Durant aquestes quatre dècades, a Catalunya s’ha progressat en el coneixement de la infecció, s’han incorporat noves eines per a la prevenció, s’ha millorat la supervivència i la qualitat de vida d’aquestes persones, gràcies als avenços en els tractaments.


Actualment la infecció del VIH ha esdevingut una patologia crònica, i ha permès assolir els objectius 90-90-90 fixats per ONUSIDA per a l’any 2020, que establia que el 90% de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen, que el 90% d’aquestes estiguin en tractament, i que el 90% d’aquestes últimes tinguin la càrrega viral indetectable.

Més concretament, a Catalunya s’han assolit les xifres 91-91-92 que corresponen respectivament als tres indicadors. El nou repte marcat pel 2025 és aconseguir un nou objectiu: 95-95-95. D’altra banda, una altra notícia que dóna motius per a l’optimisme és que, segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i SIDA a Catalunya, s’està experimentant un descens en les infeccions per VIH a Catalunya.

Globalment, el nombre de nous diagnòstics per VIH per 100.000 habitants ha presentat una lleugera i gradual disminució durant el període 2010-2020, tot passant d’11 casos de VIH per 100.000 habitants l’any 2010 als 4’2 casos per 100.000 habitants al 2020. L’any passat els nous diagnòstics de VIH es van reduir en un 50%, un descens notable si es té en compte que la mitjana de descens anual del període 2010-2019 havia estat del 3%.


S’estima que a Catalunya hi ha 33.340 persones que viuen amb el VIH. L’any 2020 el nombre de nous notificats a Catalunya ha estat de 329, cosa que representa una taxa d’incidència de 4’2 casos per 100.000 habitants. Els homes representen el 87% del total de casos, amb una taxa de 7’5 casos per 100.000 habitants, mentre que les dones presenten una taxa d’1’06 casos per 100.000 habitants. La mitjana d’edat de les persones que viuen amb el VIH és de 36 anys.
Data de realització: 12/01/2021 | Data de la darrera actualització: 12/01/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300