Noticia publicada a la web el 12/02/2021 10:23:19 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Nou èxit dels II Tallers Mariners organitzats amb motiu del projecte ‘Blanes Arran de Mar’
Una 60ena de persones han après a transformar les plomes de sípia en obres d’art al projecte per dinamitzar els locals buits potenciant les arrels i la tradició marinera de la vila
Una vegada més el projecte ‘Blanes Arran de Mar’ ha coronat amb èxit la nova activitat que s’ha organitzat, i que va tenir lloc tot just el passat diumenge, inclosa amb l’objectiu de potenciar les arrels i la tradició marinera de la vila. Es tractava en aquesta ocasió dels II Tallers Mariners, organitzats tres setmanes més tard que s’havien fet els primers.
Si a principis de novembre es va ensenyar a cosir xarxes i fer nusos mariners, el taller de diumenge tenia per objectiu transformar les plomes de sípia en autèntiques obres d’art a base de molta paciència i ànima artística. Se’n va encarregar de fer de mestre tot un artista, pescador de tota la vida: Antoni Viñas.
L’èxit de l’experiència va quedar palès dies abans que tingués lloc el taller, quan en un tres i no res s’hi van inscriure una 60ena de persones. Van participar-hi gent de totes les edats, però sobretot nois i noies, que van demostrar una vena artística impecable. Entre els assistents també s’hi va comptar el primer tinent d’alcalde i responsable de Promoció de la Ciutat, Jordi Urgell, qui fins i tot es va animar a posar a la pràctica les seves dots artístiques.
Dinamitzar Blanes apel·lant a les seves arrels marineres
El II Taller de Manualitats Marineres es va allotjar precisament en un dels locals a qui es vol revifar la seva vida comercial a través del projecte ‘Blanes Arran de Mar’, un espai llest per tornar a obrir persianes que diumenge va registrar una activitat constant a càrrec dels i les aprenents. El projecte ‘Blanes Arran de Mar’ és una de les línies d’actuació del Pacte Local per a la Dinamització de l’Activitat Comercial Urbana de Blanes, impulsada pel Departament de Promoció de la Ciutat.
Consisteix en facilitar informació a les persones emprenedores que s’han interessat en obrir un negoci a la vila, i aconseguir que els locals comercials sense activitat que hi ha arreu del municipi puguin tornar a aixecar persianes. La fita es vol aconseguir amb accions que posin en valor la tradició pesquera i marítima de Blanes, d’arrels marineres que es remunten a segles enrere.
Es vol engrescar persones emprenedores que tinguin in mente posar en marxa qualsevol tipus de negoci i/o comerç, en el sentit que pensin en aquest municipi per fer-ho i, a la vegada, oferir al públic en general l’oportunitat de conèixer el ‘Blanes Mariner’. Es tracta que el consistori blanenc actuï de frontissa entre les persones emprenedores i els propietaris dels locals, establint un vincle de confiança.
El local on va tenir lloc l'activitat, al barri de Can Borell Des que es va posar en marxa el projecte, ja s’ha començat a notar que alguns d’aquests locals detectats arreu del municipi, han tornat a allotjar activitat comercial i s’han posat en marxa diversos negocis. I precisament un dels què és possible que torni de nou a l’activitat és el què diumenge va allotjar el II Taller de Manualitats Gironines, a càrrec d’Antoni Viñas.
Taller a càrrec de l’artista i mariner Antoni Viñas
Antoni Viñas Rovira és el quart de cinc germans, fills d’una molt coneguda família de pescadors Son pare era pescador, i sa mare venia peix a plaça. Des de ben petit va començar a ‘anar a marc’, com es diu aquí, i va aprendre l’art de ‘remendar’ les xarxes pel ‘Mitjarmilla’, i després per altres quillats de Blanes.
Amb el pas dels anys va arribar a dissenyar i a fer les arts de pesca per a embarcacions que feinejaven des de Roses fins a l’Ametlla de Mar. Després de tota una vida dedicada a aquest ofici, Antoni Viñas va decidir que era el moment de realitzar treballs artesanals mariners ben diversos, que es van poder visitar a l’exposició ‘Mare Nostrum, Entre Xarxes’, que es va allotjar l’any passat a la Sala Municipal García-Tornel.
Precisament han estat altres dos membres de la seva família, en Josep Maria Viñas i Pere Viñas, qui es van encarregar de fer un dels dos tallers de principis de novembre: aprendre a fer nusos mariners. Per la seva banda, Josep Torres –un altre mariner de tota la vida- va ensenyar als i les assistents l’art de remendar xarxes que actualment es practica a molt pocs ports catalans.
‘Blanes Arran de Mar’ està subvencionada per l’Ajuntament de Blanes – a través del Departament de Promoció de la Ciutat- i la Diputació de Girona en el marc del Projecte Singular de la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica.