Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Inaugurat el 24è Pessebre Monumental dedicat al cultiu de vinyes al segle XIX, quan ‘Blanes feia olor de vi’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/03/2021 07:05:06 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Inaugurat el 24è Pessebre Monumental dedicat al cultiu de vinyes al segle XIX, quan ‘Blanes feia olor de vi’

Des d’avui ja es pot visitar el muntatge realitzat per l’Agrupació Pessebrista i l’Institut Serrallarga, que ha tornat al seu espai habitual davant de l’Ajuntament de Blanes

A Blanes ja es pot dir que oficialment ha començat el període de festes nadalenques. No tan sols perquè els propers dies viurem el ‘Pont de la Puríssima’, sinó perquè des d’avui ja es pot visitar una nova mostra d’una tradició blanenca que enguany arriba a la seva 24ena edició consecutiva, ja que la COVID no va impedir l’any passat que continués.


Inauguració XXIV Pessebre Monumental de Blanes - Nadal 2021-2022
Es tracta del XXIV Pessebre Monumental de Blanes, que per novè any –també consecutiu- han dissenyat i elaborat l’Agrupació Pessebrista i alumnes de l’Institut Serrallarga, comptant amb el suport imprescindible d’un mestre i artista dels muntatges, Rafa Guzman. Una construcció efímera –després de Reis s’haurà de desmuntar-, però que en cada nova edició compta amb un bon grapat de visitants, tant vilatans com foranis.

Cerimònia inaugural amb l’Agrupació Pessebrista i l’Institut Serrallarga

La cerimònia inaugural ha tingut lloc la tarda d’aquest divendres, encapçalada per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el regidor de Cultura, Albert Sanz, acompanyats pel president de l’Agrupació Pessebrista, Jaume Sagrera, i el director de l’Institut Serrallarga, Rubén Fernández. També han participat regidors i regidores del consistori, així com membres de les dues entitats que han elaborat el pessebre.


Lliurament Obsequi a Rubén Fernández, director INS Serrallarga
Per agrair aquesta tasca continuada des de fa 24 i 9 anys, l’alcalde ha lliurat a l’entitat pessebrista i al centre educatiu una reproducció en ceràmica d’una barqueta com les que originalment encara es poden veure varades a la platja de Sa Palomera. Una imatge molt característica d’aquest racó mariner de Blanes, allà on precisament comença la Costa Brava, i que és un dels més visitats del municipi.


Lliurament Obsequi a Jaume Sagrera, president Agruopació Pessebrista
La inauguració s’ha tancat amb l’actuació de dues alumnes de batxillerat de l’Institut Serrallarga, que han ofert una cançó molt nadalenca, agraïda per tots i totes les assistents: ‘Come out and Play’, de Billie Eilish. L’ha interpretat la cantant Aisha Zafri, acompanyada per Marina Buurman a la guitarra.


Aisha Zafri i Marina Buurman interpretant 'Come out and Play'
Dedicat al Cultiu de Vinyes al s. XIX, quan ‘Blanes feia olor de vi’

Lògicament la inauguració ha tingut lloc davant el XXIV Pessebre Monumental, que aquest 2021 recupera el seu emplaçament original que havia ocupat durant els primers 22 anys: al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial. El pessebre es dedica cada any a alguna efemèride, un lloc emblemàtic de la població, o un fet històric destacat de la cronologia blanenca. En aquesta ocasió, s’ha volgut retre homenatge als pagesos i pageses que segles enrere es dedicaven a la producció de vi. Blanes havia destacat al territori per ser un centre de cultiu i elaboració d’aquest productes.


Tant és així, que en l’època més intensa d’aquesta producció, al segle XIX, corria la dita popular que ‘Blanes feia olor a vi’. Durant la primera meitat del segle XIX era el municipi del Delta de la Tordera on el conreu de la vinya ocupava més extensió, superant el 40% dels camps de la superfície del terme municipal. L’arribada de la plaga de la fil·loxera al Delta de la Tordera va estroncar l’expansió de la vinya, que l’any 1891 ocupava entre 25 i 50 hectàrees a Blanes. Això va comportar l’inici d’una davallada lenta i progressiva, que va culminar a la segona meitat del segle XX.

Tres principals elements al Pessebre del Nadal 2021-2022

El Pessebre Monumental de Blanes d’aquest Nadal compta amb tres principals elements: el naixement, la berenada i la reproducció d’una de les masies on es produïa vi al segle XIX, situada a la pujada del Carrer Santa Bàrbara, entre els barris de Sa Carbonera i Dintre Vila. En aquest espai del pessebre s’hi reprodueixen les vinyes i el procés d’elaboració del vi.


Recupera la fesomia d’un dels molts indrets on s’hi feia aquest conreu i producció, i van arribar a ser un bon nombre els pagesos que s’hi dedicaven. Les tres zones de què es composarà el pessebre estan delimitades per una estructura feta de suro, flanquejada per vegetació natural, que li confereix un atractiu afegit a tot el muntatge.


D’altra banda, una de les novetats que presenta el pessebre, és que s’hi ha afegit tres noves figures de perfil, elaborades pels alumnes de quarts d’ESO, per donar una sorpresa al col·lectiu d’alumnes que s’han encarregat de la part central del muntatge. Es tracta de tres pagesos –una dona i dos homes- que llueixen elements i indumentària relacionats amb el cultiu del vi.

Una 50ena d’alumnes de l’INS Serrallarga participen al projecte

L’entretingut i acurat procés de disseny i elaboració és una feina conjunta de l’Agrupació Pessebrista de Blanes i els alumnes de l’Institut Serrallarga. Per la seva banda, els estudiants estan coordinats per cinc professors del centre d’ensenyament secundari blanenc: Susanna Castilla, David Fontalba, Albert Álava, Javi Redondo i Silvia Ropero.


Els alumnes són del PCI de Pintura, l’Aula Oberta, i de 1er de Màrketing i Publicitat, sumen una 50ena d’alumnes que hi posen molt més que esforç i enginy: ganes i il·lusió perquè el seu treball l’admiri tothom qui aquests dies de festes nadalenques es passegin pel centre de Blanes.
Data de realització: 12/03/2021 | Data de la darrera actualització: 12/03/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300