Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Continuen els actes per a La Marató de TV3 a Blanes amb una cercavila dels Manaies i la venda de llibres de l’ABBC


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/15/2021 01:05:41 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

MarattTV3Continuen els actes per a La Marató de TV3 a Blanes amb una cercavila dels Manaies i la venda de llibres de l’ABBC

Diumenge els populars soldats armats van recórrer el nucli històric recollint donacions amb guardioles, i l’entitat comercial va vendre llibres de segona mà al Passeig de mar

Com cada any, i aquest 2021 encara amb més força després del parèntesi que necessàriament va imposar la pandèmia al 2020, Blanes s’està tornant a bolcar col·laborant per recollir fons econòmics per a La Marató de TV3, que precisament tindrà lloc aquest proper diumenge, 19 de desembre. Després que durant els dies anteriors ja hi ha hagut algunes activitats, el passat cap de setmana n’hi van haver dues més molt característiques.


Cercavila dels Manaies de Blanes, diumenge
Una d’elles va ser la cercavila que protagonitzen des de fa molts anys els membres de l’Associació Cultural dels Manaies de Blanes. De fet, la d’aquest 2021 ha estat la setena vegada que han protagonitzat la cercavila solidària, que va recórrer diversos carrers i avingudes del nucli històric de la vila on comença la Costa Brava. Al llarg de la ruta que van seguir, s’anaven aturant per recollir fons econòmics a través de les conegudes guardioles amb el logotip de La Marató de TV3.


En aquesta ocasió, a diferència d’anys anteriors, el recorregut només el van protagonitzar els Manaies de la Legió V Macedònica, sense que els acompanyessin els Manaies Iuniores. Com és habitual, l’esdeveniment va atraure al seu pas petits i grans, que van acompanyar la pacífica ocupació de les tropes romanes, mogudes per una molt bona causa.

Un ‘Ban Romà’ per explicar la recaptació de fons econòmics dels Manaies

Una de les qüestions que des que es van formar els Manaies de Blanes sempre els ha caracteritzat, és el seu afany de donar la màxima veracitat a totes les seves activitats. Per això, inclús en aquest acte plenament contemporani al tractar-se d’un programa televisiu, els membres de la Legió V Macedònia li confereixen un toc de credibilitat tot recordant els temps dels romans.


Cada vegada que la cercavila es va anar aturant al llarg del seu recorregut i s’atansaven les guardioles entre el públic, es va llegir una proclama pronunciada i interpretada al més pur estil dels Bans Romans o, si es prefereix, de la tasca dels antics pregoners que feien de mitjà de comunicació ambulant. El què es va estar llegint al llarg del matí és un ‘Ban Romà’ escrit en un català de reminiscències llatines, declinacions incloses.


Després de saludar als ciutadans de la vila de Blanda –el nom romà de Blanes-, el ban continuava explicant que el governador Publio Licinus Galba demanava a la plebe de la vila que fessin un donatiu per a La Marató de TV3, dedicat a les malalties mentals. L’escrit es tancava explicant que, per agrair la mostra de solidaritat dels ciutadans blanencs, s’havia ordenat a la Legió V Macedònica que fes una desfilada, en una proclama signada pel mateix emperador Tiberi i el Senat del Poble de Roma.


Val a dir que aquesta desfilada dels Manaies de Blanes va ser especial per una circumstància que potser no massa vianants que es van creuar amb els armats coneixien. Un dels soldats romans que va fer la cercavila amb la indumentària d’arquer era l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, que pertany a l’entitat des de molt temps abans d’assolir el càrrec a l’Ajuntament de Blanes.

Activitats de l’ABBC per La Marató de TV3

Una altra de les entitats blanenques que des de fa molt de temps ha contribuït any rere any a la recaptació de fons econòmics per a La Marató de TV3 és l’Associació de Botiguers de Blanes Centre, l’ABBC. Al llarg de les diferents edicions del programa televisiu i radiofònic solidari ha protagonitzat diverses iniciatives amb l’objectiu de contribuir a la causa.


Parada Venda de Llibres de 2a Mà ABBC, diumenge
Ara bé, si hi ha una activitat organitzada per l’entitat comercial que es pot considerar més longeva, aquesta és sens dubte la parada on es venen llibres de segona mà, una experiència que sempre ha tingut molt bona acollida. Enguany la parada va tenir lloc diumenge passat al matí al seu lloc habitual: la cruïlla del Passeig de mar amb el Carrer Ample.

A banda de libres, també s’hi venien productes audiovisuals i altres curiositats culturals que van propiciar un entretingut matí a tothom qui va acostar-se a la taula de l’ABBC per firar-se. S’hi va veure gent de totes les edats, tot i que majoritàriament era públic adult a la recerca d’alguna troballa que, com sempre, pot acabar sorprenent al més avesat a córrer fira i mercats de segona mà.

Per últim, l’ABBC també té previst organitzar dissabte vinent una activitat que haurà fet per segona vegada, tot i que no de manera consecutiva. Al 2019 ja va fer ‘La Nit de la Llum’, que consisteix en l’encesa d’espelmes que prèviament es podran adquirir a les botigues associades de l’entitat comercial al preu d’1 €.


L’artista blanenca Susanna Martín ha elaborat un disseny que dibuixarà al terra del Carrer Raval on, a partir de les 5 de la tarda, s’anirà omplint de llum amb les aportacions que es vulguin anar fent. En la seva primera edició l’encarregat de fer el disseny va ser el també artista blanenc Quim Serrano.Data de realització: 12/15/2021 | Data de la darrera actualització: 12/15/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300