Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha recuperat avui la tradicional Fira de Sant Tomàs del segle XVI coincidint amb el solstici d’hivern


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/21/2021 03:06:05 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes ha recuperat avui la tradicional Fira de Sant Tomàs del segle XVI coincidint amb el solstici d’hivern

El popular Mercat de Nadal aplega 75 parades d’artesans i entitats instal·lades durant tot el dia al nucli històric, i aquesta tarda inclourà Tallers Infantils Gratuïts com a novetat

Ja no hi ha cap mena de dubte, el Nadal ja el tenim a la volta de la cantonada. Aquest dimarts a Blanes l’indici més eloqüent és la celebració de la Fira de Sant Tomàs, que tindrà lloc al llarg de tota la jornada; des d’aquest matí fins els volts de les 9 de la nit. S’ha recuperat aquest 2021 després que l’any passat es va suspendre a causa de les mesures sanitàries per prevenir la COVID.


Amb més de 500 anys d’història –la tradició es remunta al segle XVI-, es tracta d’un Mercat de Nadal amb parades a l’aire lliure que coincideix sempre amb el 21 de desembre, el dia que marca el solstici d’hivern, l’estació hivernal. Des de primera hora del matí el regalim de gent voltant les parades ha estat constant, però s’incrementarà especialment a la tarda-vespre, amb l’acabament de la jornada escolar, que permetrà que les famílies surtin a passejar.

Precisament pensant especialment en aquest tipus de públic, aquest 2021 l’Àrea de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes –que porta el pes organitzatiu de la Fira de Sant Tomàs amb el suport d’altres departaments- ha inclòs com a novetat uns Tallers Infantils. Tindran lloc a la tarda, a partir de les 5 i fins les 8 del vespre, són gratuïts i estan allotjats al Passeig de Dintre, a l’alçada de l’edifici consistorial.

75 parades d’artesans i entitats de Blanes

La Fira de San Tomàs de Blanes està instal·lada al nucli històric del municipi, més concretament als carrers Ample, Raval Sud i Muralla. Al llarg d’aquests carrers hi ha parades amb centenars de productes de diferent mena per poder-s’hi firar a gust, ni que sigui per guaitar la cridanera barreja d’objectes i articles que s’hi ofereixen.


Aquest 2021 hi ha 75 parades, la major part de les quals ofereixen articles d’artesania, productes d’alimentació –formatges, embotits, mel, vi, cava i altres temptacions difícils de resistir- decoració, roba i complements, sabons i espelmes aromàtiques, llibres, minerals, herbes de tot tipus, productes nadalencs, joguines i obsequis per a regals.

Tradicionalment també hi fan parada col·lectius i entitats de la vila, algunes de les quals fa dècades que no falten mai a la seva cita amb la Fira de Sant Tomàs. Una d’elles és la de Creu Roja Joventut, que avui culminarà la recollida de joguines noves amb el seu conegut estand regentat per voluntaris i voluntàries.

Un altre col·lectiu que s’ha fet especialment assidu els darrers anys és el dels Bombers de la Generalitat que, enlloc de la típica taula i cadires, estacionen un camió real d’emergències. Això fa que –irresistiblement- atreguin les mirades i l’interès de tothom que hi passa al seu costat per comprar calendaris solidaris o bé perquè la canalla participi en els jocs que els bombers els proposen.


Altres entitats que avui han fet parada a la Fira de Sant Tomàs han estat l’Associació Andalusa d’Amics d’Ardales, l’Associació Sa Gatonera, Sostre i Dignitat, Càritas Interparroquial de Blanes; l’Associació MIFAS, Òmnium Cultural, l’Associació Catalunya Contra el Càncer i l’Associació Catalana de Pàrkinson Blanes i comarca de la Selva. Tampoc no han faltat a la cita alguns centres educatius, avui representats pel Centre d’Educació Especial Ventijol i l’Institut Sa Palomera.

Una longeva tradició blanenca de fa 500 anys

La Fira de Sant Tomàs de Blanes és una de les tradicions nadalenques més longeves a Blanes, i significa també un dels preàmbuls més plausible sobre la imminència d’aquestes festes. Fins fa unes quantes dècades se la coneixia popularment com La Fira de les Pilotes perquè joves i infants es dedicaven a empaitar-se brandint una pilota enganxada a una goma elàstica.

Sempre s’instal·la coincidint amb el 21 de desembre perquè, a banda que marca el primer dia del solstici de l’hivern, segles enrere arreu de Catalunya era costum organitzar grans fires que també adoptaven el nom d’aquest sant. Els seus orígens es remunten al segle XVI, per tant ja fa 500 anys que es manté el costum de celebrar-la a la població on comença la Costa Brava.


Des de temps remots, Blanes havia acollit visitants de pobles de la rodalia, com Tossa, Lloret, Malgrat, Tordera o fins i tot de Sant Pol, que acudien per comprar alguns dels productes més típics d’aquestes dates nadalenques. La importància i relleu que té aquesta activitat entre la ciutadania queda ben palesa al costumari popular en la fixació d’una frase feta que s’utilitzava molt –avui dia encara hi ha gent gran que la recorda- i que diu: Per Sant Tomàs, la mossa fira el bordegàs.

Mesures de circulació al centre de Blanes

Amb motiu de la Fira de Sant Tomàs durant tot el dimarts el centre de Blanes ha esdevingut en una gran illa de vianants on blanencs i visitants podran firar-se amb els mil-i-un productes que hi haurà exposats a les parades. Perquè el públic pugui passejar-se amb tota seguretat, la Policia Local de Blanes ha implementat tota una sèrie de mesures.


Durant tot el dia no es podrà circular pel Carrer Ample, així com tampoc per un vial adjacent, el Carrer Roig i Jalpí. Pel que fa al transport públic d’autobusos, al no poder accedir pel Carrer Ample ni a la Plaça d’Espanya, la circulació dels busos arribarà fins la Plaça Catalunya i retornaran pel mateix lloc. D’altra banda, per accedir al Carrer Raval Nord s’haurà d’anar pel Carrer Salut i Travessera de Raval.
Data de realització: 12/21/2021 | Data de la darrera actualització: 12/21/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300