Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Agenda Llatinoamericana 2022 i un acte sobre els refugiats, han continuat la Setmana per la Pau a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/27/2022 12:34:55 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Agenda Llatinoamericana 2022 i un acte sobre els refugiats, han continuat la Setmana per la Pau a Blanes

Han tingut lloc dimecres i dimarts, respectivament; avui dijous continuaran amb la lectura online del ‘Manifest per la Pau’ i demà culminarà amb l’únic acte presencial: la ‘Marxa per la Pau’

Durant aquests dies Blanes ha seguit celebrant en format telemàtic els actes que configuren el cicle de la ‘Setmana per la Pau’ 2022, que culminarà demà divendres amb la IV Marxa per la Pau. Dimarts a la tarda es va fer un acte de sensibilització amb la temàtica central de les persones refugiades, i ahir es va fer una presentació que inicialment estava prevista perquè es fes el passat desembre, però que es va haver d’ajornar per motius sanitaris.


Presentació Agenda Llatinoamericana, dimecres al vespre
Precisament val a dir que tots els actes de la Setmana per la Pau de Blanes 2022 s’estan fent telemàticament a causa de l’augment del nombre de contagis. Tots llevat del que es farà demà divendres, ja que la Marxa per la Pau discórrer a l’aire lliure, per tant es considera que es podrà fer de manera segura.

Presentació de l’Agenda Llatinoamericana 2022

El vespre d’aquest passat dimecres –novament en format telemàtic- es va fer la presentació de l’Agenda Llatinoamericana 2022, a càrrec de Jordi Pujadas Ribalta, educador i coordinador de l’edició catalana de l’Agenda Llatinoamericana Mundial. El regidor de Nova Ciutadania i Solidaritat, Miky Corregidor, es va encarregar de donar la benvinguda, donant pas tot seguit a la intervenció de Pujadas, mentre que la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita, va cloure la vetllada.


L’Agenda Llatinoamericana Mundial es ven al preu de 8 €, i és una iniciativa que té tres finalitats: ser una eina educativa, esdevenir una font d’informació i servir com a dietari. Actualment s’edita en 14 països i es publica en cinc llengües diferents (català, castellà, anglès, francès i portuguès). Es va posar en marxa el 1992, impulsada per Pere Casaldàliga i Josep Maria Virgili.

Cada any l’encapçala un lema diferent, i en aquesta ocasió –la 31a edició- està dedicada als moviments populars i a reflexionar sobre la seva funció, el seu estat i el futur que tenen en la transformació de la societat. Per això el lema que s’ha triat és ‘Organització Popular, Esperança i Acció Transformadora’. Destacades personalitats, intel·lectuals i militants ofereixen les seves reflexions i anàlisis al voltant del tema principal.


A la dreta de la imatge, Jordi Pujadas, qui es va fer càrrec
de la presentació de l'Agenda, així com de l'homenatge a Paulo Freire
En aquest darrer sentit, l’Agenda Llatinoamericana Mundial pel 2022 compta amb la participació de Leonardo Boff, Ivone Guevara, Juan Jose Tamayo, Josep Maria Terricabras, Arcadi Oliveres (qui va morir el passat mes d’abril), Salvador Martí, Frei Betto i Jordi Corominas, entre d’altres. La temàtica triada enguany com a teló de fons respon a què es tracta d’un dels reptes més grans que la humanitat ha afrontat en la seva història, sinó el què més.

Homenatge al pedagog brasiler Paulo Freire

La presentació d’ahir també va incloure un homenatge al pedagog brasiler Paulo Reglus Neves Freire, conegut com a Paulo Freire, amb motiu del centenari del seu naixement. Va ser un dels més grans i significatius pedagogs del segle XX, expert en temes d’educació. D’origen brasiler, va ser empresonat i exiliat per les seves idees educatives.

Amb el seu principi del diàleg va ensenyar un camí per a la relació entre el professorat amb el seu alumnat, i va influenciar en els processos democràtics del seu moment. L’anomenat ‘pedagog dels oprimits’ –tant dels homes com de les dones-, en el seu treball va transmetre la pedagogia de l’esperança, influint en les noves idees alliberadores a l’Amèrica Llatina, en la teologia de l’alliberament i en les renovacions pedagògiques en l’àmbit d’Europa i d’Àfrica.


Projecció del vídeo 'Un mestre d'Amèrica al món', Homenatge a Paulo Freire
És l’educador més citat a tot el món, i destaca pel seu desenvolupament teòric lligat al compromís social i ètic per la transformació. L’homenatge a Paulo Freire ha quedat centrat en el visionat del documental ‘Un mestre d’Amèrica al món’, una producció argentina realitzada l’any 2016 per Erwin Luchtenberg.

Acte de Sensibilització sobre les Persones Refugiades

Dimarts la Setmana per la Pau havia continuat amb un acte de sensibilització de la CCAR: Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. En aquesta ocasió va donar la benvinguda a l’acte telemàtic l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i per la seva banda Elena Maya, coordinadora de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la CCAR, va ser l’encarregada d’exposar la tasca que s’hi fa, tancant les intervencions el regidor de Nova Ciutadania i Solidaritat, Miky Corregidor.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, fent el seguiment
de l'acte telemàtic a càrrec de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR)
La CCAR treballa en dures grans àrees: l’atenció a les persones migrades i refugiades i la incidència política i social. Els seus objectius són la promoció, defensa i garantia del dret d’asil i dels drets de les persones refugiades i migrades, així com per afavorir els seus processos d’inclusió social a Catalunya. El seu model d’intervenció parteix d’una metodologia participativa, on les persones són subjectes actius dels processos.


Acte de la CCAR a Barcelona
Fotografia: CCAR
L’entitat treballa des del 2004 a Catalunya per la defensa del dret d’asil i els drets de les persones refugiades i migrades. Qüestionen la pretesa voluntarietat de les migracions i busquen obrir un debat sobre les diverses formes de persecució i vulneració de drets humans que requereixen algun tipus de protecció.


Data de realització: 01/27/2022 | Data de la darrera actualització: 01/27/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300