Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Nou pas endavant perquè el Delta de la Tordera de Blanes-Malgrat sigui declarat Reserva Natural Parcial per la Generalitat


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/28/2022 11:40:43 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Nou pas endavant perquè el Delta de la Tordera de Blanes-Malgrat sigui declarat Reserva Natural Parcial per la Generalitat

El ple de l’Ajuntament de Blanes d’aquest gener ha aprovat la sol·licitud per conservar i protegir aquest espai natural, amb una biodiversitat de gran valor i un alt interès científic

El ple municipal de l’Ajuntament de Blanes celebrat ahir ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals demanar a la Generalitat la declaració de reserva natural parcial del Delta de la Tordera i les seves zones d’influència. L’objectiu és conservar i protegir la Desembocadura de la Tordera, dotat d’una biodiversitat de gran valor i un alt interès científic.


Delta de la Tordera
Autor Fotografies: Agents Rurals
També es vol preservar la protecció dels diversos hàbitats i les seves comunitats, la preservació d’aquest espai com a escala en les vies migratòries de la fauna salvatge i com a connector ecològic. L’aprovació en la sessió plenària celebrada a Blanes es complementa amb l’acord anàleg que també s’ha fet per unanimitat al veí municipi de Malgrat de Mar.

Preservar un espai de gran valor mediambiental

La sol·licitud perquè la Desembocadura de la Tordera sigui declarada Reserva Natural Parcial és un nou pas que emprenen conjuntament Blanes i Malgrat de Mar arran del conveni de col·laboració signat entre els dos municipis el desembre de 2020, culminant una tasca comuna iniciada l’abril d’aquell any. A finals del 2020 es va encarregar a l’empresa Imbrica Environment & Engineering el contracte per a l’elaboració de la documentació necessària per poder realitzar la petició de Reserva Natural Parcial a la Generalitat.

El novembre de l’any passat es va presentar la proposta de crear una ‘Comunitat de Municipis’ formada per Blanes i Malgrat de Mar per a la gestió de la futura Reserva Natural Parcial. La formalització d’aquesta comunitat s’efectuarà quan s’hagi fet la declaració de protecció. D’altra banda, els dos consistoris també estan treballant en l’elaboració d’una Ordenança Municipal reguladora de l’ús d’aquest espai, que haurà de ser aprovada als plens dels respectius ajuntaments.


La Desembocadura de la Tordera és un espai natural catalogat com a zona humida catalogat com a zona d’especial conservació en la tipologia d’espai d’aigües continentals, inclòs al PEIN i a la Xarxa Natura 2000, catalogat com a LIC (Lloc d’Interès Comunitari) per la presència de la tortuga del rierol, entre d’altres. Per tant, també està inclosa com a ZEC, Zones Especials de Conservació.

Ara fa dos anys, coincidint amb el Temporal Glòria del 19 al 26 de gener de 2020, la llacuna litoral que hi ha a l’extrem del Delta de la Tordera va incrementar considerablement la seva superfície, consolidant-se com un espai òptim per a l’alimentació d’aus en migració i la nidificació de diverses espècies protegides, que convé preservar de la freqüentació humana. Dos mesos més tard, el 30 d’abril d’aquell mateix any, la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Blanes va aprovar tancar provisionalment l’accés de la població a la zona del Delta de la Tordera, una acció que també van emprendre anàlogament per l’altre costat de la desembocadura, a Malgrat de Mar.

Resta de punts inclosos al Ple Ordinari de Gener a l’Ajuntament de Blanes

A banda d’aquest tema, l’ordre del dia van incloure dues mocions. La primera la va presentar Ciutadans per crear una campanya informativa a Blanes sobre l’ús i el risc de les criptomonedes, que es va aprovar per 11 vots a favor i 10 en contra. A banda del grup proposant, també van votar a favor PSC, JxB i el regidor no adscrit. Per la seva banda, tant ERC com BECP ho van fer en contra.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, durant la celebració del ple
La segona proposta d’acord presentada per JxB amb el suport d’ERC demanava aclarir la veritat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017 arran de les declaracions de l’excomissari José Manuel Villarejo. En aquest cas la moció no va prosperar pels 13 vots en contra del PSC, BECP, C’s i el regidor no adscrit, davant els 8 que van sumar els regidors i regidores dels grups proposants.

Retard en l’inici del ple municipal

Inicialment, el ple s’havia de realitzar de manera híbrida: combinant la participació a la Sala de Plens de l’alcalde i portaveus amb la telemàtica de la resta de regidors i regidores. Finalment, però, això no va ser possible per una fallida de l’equipament tècnic de la sala. Al no poder resoldre’s de manera ràpida, es va decidir interrompre la sessió que ja s’havia iniciat prèviament amb la lectura del ‘Manifest per la Pau’, perquè comencés mitja hora més tard.


D’aquesta manera, el ple pròpiament dit va començar finalment a ¾ de 8 del vespre, i va transcórrer sense cap altra incidència tècnica remarcable. La sessió es va poder seguir en directe, emesa simultàniament per streaming a la plana de l’Ajuntament de Blanes; al seu Facebook i YouTube -on estan allotjats els vídeos : https://www.facebook.com/AjuntamentdeBlanes/videos/480181463473485 i https://youtu.be/xUNU_nzzurM; així com pel 97.7 de la FM de Ràdio Blanes.
Data de realització: 01/28/2022 | Data de la darrera actualització: 01/28/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300