Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Biblioteca Comarcal de Blanes compleix 19 anys de vida amb 37.770 usuaris i un munt de serveis de suport


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/09/2022 09:50:48 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

BibliotecaLa Biblioteca Comarcal de Blanes compleix 19 anys de vida amb 37.770 usuaris i un munt de serveis de suport

Aquesta setmana ha complert l’aniversari de la inauguració del nou edifici, després que el servei de biblioteca pública es va iniciar a Blanes l’any 1971, fa més de 50 anys

El passat dimarts un dels indrets de Blanes que més moviment d’usuaris registra de manera habitual, tant presencialment com virtualment, ha celebrat un aniversari molt assenyalat, mentre espera poder arribar a l’edat emblemàtica dels 20 anys de cara al 2023. Es tracta de la Biblioteca Comarcal de Blanes, que ha complert els dinou anys de vida, després que el nou edifici on s’allotja es va inaugurar el 8 de febrer de l’any 2003.


En l’actualitat continua a ple rendiment, malgrat la necessària minva d’activitats presencials que ha suposat la pandèmia. I és que abans de deixar-se arrossegar pel pessimisme, durant tots aquests mesos ha continuat treballant a través de la xarxa, ampliant així els serveis que ja oferia amb caràcter presencial. La Biblioteca Comarcal consta de 76.942 documents, a més a més de 6.280 publicacions periòdiques.

Tot plegat al servei dels 37.772 usuaris i usuàries amb què compta, que tenen al seu abast diversos serveis, a banda dels actes i activitats que s’hi organitzen de manera periòdica. Si bé el nou edifici es va inaugurar fa 19 anys, en realitat la biblioteca pública de Blanes es va posar en marxa fa més de mig segle, l’any 1971, i funciona com a capçalera de les biblioteques públiques de la comarca de la Selva. Forma part del Serveis de Biblioteques de la Diputació de Girona i del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.


L’emblemàtic i característic edifici va ser concebut pels arquitectes Artigues i Sanabria com un vaixell. Per això té una orientació amb vistes al mar, i la façana principal està construïda en vidre amb l’objectiu de transmetre sensació de transparència i accessibilitat als vianants, així com permetre als lectors gaudir de les vistes, al mateix temps que proporciona llum natural la major part de l’horari d’obertura.


Es tracta de l’equipament cultural més visitat del municipi on comença la Costa Brava, ja que la mitjana anual de visitants és de 131.000 persones, amb una afluència diària que volta els 500 usuaris i usuàries en circumstàncies normals. Situada al costat d’una de les principals vies d’accés al municipi, en l’actualitat es pot ventar d’oferir una ampla gama de serveis per a gent de totes les edats.

Un ample llistat de serveis i atenció social per a totes les edats

Durant aquests darrers 19 anys la Biblioteca Comarcal ha anat creixent no tan sols en documents, llibres, CD, revistes i arxius de tot tipus a l’abast dels seus membres. Ha anat desenvolupant un ample catàleg de serveis i projectes que han atret encara més usuaris i usuàries, així com entitats, institucions i col·lectius de diferent mena que hi ha trobat l’atenció que necessitaven, gràcies a la suma d’esforços i la sinèrgia que s’ha desenvolupat envers l’exterior.


Hi ha des de serveis d’extensió bibliotecària com ‘Biblio-Hospital’ i ‘BiblioPlatja’ fins al ja conegut i consolidat servei de préstec a domicili ‘De la Biblioteca a Casa’, passant pel servei de lectura en veu alta a les residències d’avis. La dimensió social de l’equipament cultural també s’ha desenvolupat a través d’experiències com ‘Aixopluga’t amb dones immigrades’, amb Càritas Interparroquial; els treballs amb MENAS i els Clubs de Lectura amb Salut Mental Lletraferits.

També s’ha crescut molt en un dels principals objectius que tenen totes les biblioteques: el foment de la lectura. Això s’ha traduït en què actualment hi ha fins a 8 clubs de lectura per a diversos nivells i edats: Miniclub, 2 Clubs de Lectura Infantil, Club de Lectura Juvenil, Tertúlia Lletres i Mots, Lletraferits, Els Dilluns Llegim i English Book Club.


Potser un dels projectes que més han agraït les associacions i entitats del municipi és precisament el què li ha suposat un dels reconeixements més importants. Es tracta de la iniciativa que duu per nom ‘Promocionem la cultura, fomentem la lectura’, que es va posar en marxa l’any 2010 per apropar els lectors al teixit associatiu de Blanes. El novembre de 2014 va ser guardonat amb el premi ‘Fem cultura amb els colors de la UNESCO’, convocat per la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, rebent el guardó de mans de Federico Mayor Zaragoza.


L’any següent la biblioteca va rebre un altre reconeixement: el primer premi de la tercera edició del Premi Teresa Rovira i Comas a la innovació a les biblioteques públiques amb el projecte Biblioteca Jove: cap on caminem. Aquest nou servei –que ocupa l’espai que durant 11 anys va allotjar l’Oficina de Turisme- es va inaugurar el gener de l’any 2014, i està dedicat als joves de 15 a 23 anys d’edat. Vinculat al servei, la Biblioteca Comarcal també ha organitzat aquests darrers anys el ‘Concurs de Relats Breus de Joves Bolleré’, que ja ha arribat a la 13ena edició.Data de realització: 02/09/2022 | Data de la darrera actualització: 02/09/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300