Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Jornada de Donació de Sang extraordinària a l’Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes aplega 70 participants


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/24/2022 10:22:34 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

vine a donar sangLa Jornada de Donació de Sang extraordinària a l’Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes aplega 70 participants

Es van fer 58 donacions i 12 oferiments en una experiència que formava part del projecte ‘Aprèn, Participa i Dóna’, del Banc de Sang i Teixits de Girona

L’Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes ha acollit aquest mes de febrer una jornada extraordinària de donació de sang que, una vegada més, ha aconseguit superar amb èxit el seu objectiu. Al llarg d’una jornada que es va allargar quatre hores –dues hores al matí, de 12 a 14 h i dues més a la tarda, de 15 a 19 h- van haver un total de 70 persones que van participar-hi.


Jornada Donació de Sang a l'Escola Mossèn Joan Batlle
D’aquest total, es van poder fer efectives 58 donacions, de les quals 7 eren nous donants. La resta de participants, 12 persones, van ser oferiments que no van poder fer-se efectius per diversos motius sanitaris. Més enllà de cobrir l’objectiu de recaptar un element que no es pot fabricar artificialment, la jornada va comptar amb l’esperat component educatiu i solidari tant valuós com els mateixos resultats aconseguits.


I és que al voltant de tots els ingredients logístics que formen part de l’organització d’una jornada de donació de sang, hi havia els alumnes de sisè de primària de l’escola que s’encarregaven d’estar al peu del canó. La seva intervenció ja començava a l’entrada del centre escolar, rebent a les i els donants que acudien al centre per participar. Aquí ja se’ls facilitaven mascaretes quirúrgiques en cas de no dur-ne, així com gel hidroalcohòlic.


Se’ls acompanyava fins al lloc del centre escolar que es va habilitar per fer les donacions, i se’ls donava suport en el què fes falta. Al mateix temps, es van estar fent enquestes per conèixer millor les persones que acudien a donar sang i, després d’haver-la fet, els facilitaven el refrigeri per recuperar-se, a base de sucs i galetes.

Projecte educatiu ‘Aprèn, Participa i Dóna’

L’experiència que ha tingut lloc a l’Escola Mossèn Joan Batlle formava part del projecte educatiu ‘Aprèn, Participa i Dóna’, del Banc de Sang i Teixits de Girona, amb l’objectiu de difondre el missatge de la donació entre la població més jove i augmentar la conscienciació de la necessitat de donar sang. El propòsit és que els i les alumnes participin activament en una campanya de donació, treballant conceptes relacionats amb la sang, i contempla la possibilitat de fer-se donants quan hagin complert la majoria d’edat, els 18 anys.

Els propers mesos el Banc de Sang i Teixits de Girona té previst tornar a co-organitzar properes jornades anàlogues en d’altres centres educatius blanencs, de la mateixa manera que en el passat ja n’havia realitzat aquí mateix. Quan un centre educatiu mostra interès per conèixer i participar en el projecte ‘Aprèn, Participa i Dóna’ el Banc de Sang i Teixits de Girona s’hi reuneix per presentar formalment l’activitat, resoldre dubtes, tancar dates –formació, elaboració de materials, la campanya pròpiament dita- i acordar quines accions farà cada part.


Tot això, a més a més a més d’establir els primers vincles entre les dues parts que sumaran esforços per un lloable objectiu comú. La formació als alumnes s’estructura en dues parts: una de continguts medico-científics i l’altra de comunicació i habilitats socials. Es parla de la sang, els seus components, que fa el Banc de Sang amb aquesta sang, quin és el procés de donació, com es fracciona al laboratori, etc.

També es treballa qui són els possibles donants als què es pot conscienciar, quin missatge i com se’ls ha de transmetre, els suports de difusió de què disposen, així com un petit role-playing per donar-los una formació precisa per fer-los reflexionar sobre la donació de sang. Després de la formació, el Banc de Sang (BST) els deixa un temps perquè els i les alumnes del centre elaborin els materials que posteriorment s’editarà sobre els flyers, cartells, i cartes.


El dia en què s’ha acordat fer la jornada de donació un equip del BST porta una unitat mòbil al centre educatiu i munta l’equip en algun espai ampli i cobert. Aquest dia els i les alumnes poden fer diferents tasques complementàries. Així, poden donar suport a l’hora d’emplenar el qüestionari previ a la donació; ajudar en el refrigeri que s’ofereix a les persones voluntàries perquè recuperin forces després de fer efectives les donacions; entrega d’obsequis d’agraïment; fer de reporters contribuint a fer una enquesta i disparant fotografies, etc.

D’altra banda, també s’organitzen petits grups per fer una visita a tot el procés de donació, amb l’ocasió de poder parlar amb l’equip mèdic i recordar els coneixements adquirits durant la formació. En el cas de l’Escola Mossèn Joan Batlle, els alumnes de sisè de primària han col·laborat activament realitzant dues il·lustracions que s’han reproduït als cartells de difusió per donar a conèixer els principals detalls de la jornada.


Una de les il·lustracions estava protagonitzada per dues gotes de sang sota el lema ‘Si dones sang dónes més d’una vida... per Tu i per Tots; i a l’altra dibuix s’hi podia veure un donant connectat a un malalt que rep una transfusió, units a través del fil sanguini. Aquesta segona il·lustració es complementa amb un missatge en anglès: ‘Donate Blood, Save a Life anb feel like a hero’ (Donar sang, salva una vida i sigues un heroi).Data de realització: 02/24/2022 | Data de la darrera actualització: 02/24/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300