Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes inaugura ‘Contra Natura’, de Manel Bayo, una ‘Exposició Viatgera’ de la Diputació de Girona


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 03/05/2022 10:04:40 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ManelBayoL’Ajuntament de Blanes inaugura ‘Contra Natura’, de Manel Bayo, una ‘Exposició Viatgera’ de la Diputació de Girona

Allotjada a Casa Saladrigas, es podrà visitar fins al 2 d’abril, i està plantejada com un joc de dibuixos i pintures en què l’autor reflexiona sobre les maneres d’entendre l’art

La tarda d’aquest passat divendres es va inaugurar a l’emblemàtica Casa Saladrigas l’exposició ‘Contra Natura’, de Manel Bayo. L’acte, encapçalat per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz, acompanyats de l’autor, així com regidors i regidores del consistori, ha significat també l’inici de la nova temporada d’exposicions organitzades pel consistori blanenc.


Exposició 'Contra Natura', de Manel Bayo, a Casa Saladrigas
En aquest cas, la mostra ‘Contra Natura’ es basa en el primer dels dos projectes seleccionats per protagonitzar la 17a edició del cicle ‘Exposicions Viatgeres’, que organitza la Diputació de Girona. El projecte de Manel Bayo (Salt, 1966) és una reflexió sobre les maneres d’entendre la pràctica artística, i està articulada a partir de quatre sèries de dibuixos i pintures que comparteixen l’ambient botànic, la passió pel dibuix naturalista i una certa ambigüitat formal d’arrel conceptual.


L'alcalde, Àngel Canosa, amb el regidor de Cultura, Albert Sanz,
el tècnic de la Diputació de Girona, Pep Ros, i l'artista, Manel Bayo
‘Contra Natura’ o les finalitats estètiques i perverses de l’art

L’artista presenta un conjunt de peces i instal·lacions que plantegen el doble llenguatge interpretatiu d’una certa pràctica artística. Segons Manel Bayo hi ha dues maneres d’entendre-la. La primera té una finalitat estètica o comunicativa, la voluntat de generar idees i emocions, o bé el neguit del seu creador o creadora per compartir una particular visió del món.


La segona és molt més perversa i recargolada, perquè les peces es creen sota aquesta visió i són difícils de destriar de les més convencionals del primer grup perquè l’artista considera que a l’art d’aquest segon grup li encanta costumitzar-se d’anodina expressió artística del primer grup. Per això Manel Bayo planteja la seva exposició en forma de joc –tal com ha vingut fent des que va començar la pràctica artística- mostrant al visitant un artefacte amb unes regles que pot decidir seguir o trencar per arribar a descobrir les diferents capes que amaga la realitat, el seu veritable objectiu.


Per aconseguir-ho, Bayo se serveix de la natura i de la seva forma d’expressió més bella i fugaç: les flors. Les utilitza per situar l’espectador davant el dubte sobre si això que mira és una representació fidedigna de la realitat –el dibuix, que precedeix a la fotografia com a forma de representació d’aquesta- o una porta vers una interpretació de les nostres realitats, personals i íntimes, i de les realitats col·lectives, socials i polítiques.

Manel Bayo: format en magisteri, arquitectura i educació social

Una manera de veure el món tan complexa només podia procedir d’un artista amb una formació bastant eclèctica. Manel Bayo va començar estudiant magisteri i arquitectura, però es va acabar col·legiant com a educador social, i finalment el 2002 va estudiar disseny i noves tecnologies. A partir del 2004 va orientar la seva producció cap als formats digitals, el vídeo i l’art en xarxa.


Al 2006 va guanyar el premi VAD del Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals; i també ha estat membre de l’IGAC, del disseny del qual va ser responsable, col·laborant amb diferents artistes per a la realització de projectes d’art en xarxa: Carles Congost, Quico Estivill, Paco Torres Monsó, Alabern, Narcís Gironell, Clara Oliveras, etc.

L’any 2010 va estrenar la pel·lícula Raza Remix, que va participar al Festival Internacional de Cinema de Gijón, i al 2013 va guanyar la setena Biennal d’Art de Girona amb la peça ‘Setze bales per a l’Assemblea Democràtica d’Artistes de Girona’. A Girona ha exposat al Bòlit, al Centre Cultural La Mercè, a la galeria Espais, al Museu d’Història i a la Casa de la Cultura. A Catalunya ho ha fet al Museu de l’Art de la Pell de Vic, a l’Espai Tretze de Mataró i al Museu de l’Ebre de Tortosa, entre d’altres.


La seva obre també ha viatjat arreu del món: a l’Havana (ISA), Alemanya (Lingen i Regensburg) i Finlàndia (Lampparanta). Actualment combina la seva faceta d’artista visual amb la de mestre a l’Escola Municpal d’Art del Centre Cultural La Mercè i amb diverses activitats de gestió, promoció o reivindicació culturals. La seva exposició ‘Contra Natura’ es podrà visitar a Casa Saladrigas de Blanes fins al 2 d’abril, de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de dijous a dissabte de 17 a 20 h.





Data de realització: 03/05/2022 | Data de la darrera actualització: 03/05/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300