Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes reclama un 8-M més reivindicatiu per aconseguir el difícil equilibri per a la igualtat de la dona


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/08/2022 01:08:41 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DONA TREBALLADORABlanes reclama un 8-M més reivindicatiu per aconseguir el difícil equilibri per a la igualtat de la dona

Avui al migdia s’ha fet la lectura del manifest institucional i el de la Plataforma de Dones amb motiu del Dia Internacional, que aquest 2022 compta amb un bon grapat d’activitats

Un dels actes del Dia Internacional de les Dones que l’any passat es va haver de substituir per un enregistrament en vídeo i posterior difusió telemàtica, a causa de la COVID, va ser la ‘Lectura del Manifest’. El què es considera com el nucli central d’aquest cicle commemoratiu, perquè recull l’essència de la reivindicació que s’aprofita per reclamar, ha tingut lloc avui al migdia, coincidint justament amb el dia central de tant assenyalada data per a les dones.


Lectura del Manifest Institucional 2022
L’alcalde, Àngel Canosa, ha encapçalat l’acte que ha tingut lloc al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial, acompanyat de la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita, així com d’altres regidors i regidores. Ha estat precisament Marian Anguita qui s’ha encarregat de fer la lectura del ‘Manifest Institucional’, presentat aquest 2022 amb el lema ‘El difícil equilibri per a la igualtat’.

Manifest 8-M: el difícil equilibri per a la igualtat

D’entrada, el manifest remarca que avui no es tracta de celebrar res, sinó de reivindicar i lluitar per la igualtat: “Una igualtat que està en un difícil equilibri i que, uns dies, veiem amb esperança i il·lusió i, uns altres, amb tristesa i por. Amb esperança quan veiem dones empoderades, dones que planten cara a les desigualtats, juntes, fortes, de totes les edats, ètnies, països.... i que aconsegueixen millores per a totes”.


Millores com les lleis d’igualtat, contra la violència de gènere o contra la discriminació laboral, entre d’altres. En la banda positiva de la balança, el manifest també destaca l’exemple que suposen les dones que reclamen el seu espai i el conquereixen, dones estudiants, professionals de tots els àmbits esportistes... dones –en definitiva- de diferent condició i situació laboral, social i econòmic com les que han participat en l’acte d’avui al migdia.

Per contra, al costat negatiu de la balança el manifest recorda la difícil situació que segueixen patint les dones: “Amb tristesa i por ens aixequem, cada dia massa sovint, enfrontades a la dura realitat que la pobresa té nom i cara de dona, que les agressions no s’aturen, que el tràfic de persones continua, que les dones són les que curen, cuiden, acompanyen a la gent del seu entorn. Que les dones grans són cada dia més invisibles per a la societat, que entre els joves es reprodueixen trets masclistes que ja crèiem superats”.


En aquest darrer sentit –com tampoc podia ser d’una altra manera-, el manifest s’ha referit a l’actual context bèl·lic que ens toca de tan a prop: la invasió de Rússia a Ucraïna: “I la por més cruenta, la de les dones que, amb els seus fills i filles, pateixen el drama de les guerres, ara a prop nostre, però que la sofreixen en molts llocs del món, als cinc continents, on els assassinats, les violacions, la pobresa i la fam són la llosa que cau sobre les dones”.

El manifest conclou que és precisament davant aquesta situació, per trencar amb aquest difícil equilibri i que les vides de les dones i dels homes no tinguin diferències de tractament, la raó per la qual se celebra el Dia Internacional de les Dones: “... i sortim als carrers i places, per alçar les veus i cridar a totes a afegir-se a nosaltres, perquè sabem que juntes som més fortes i que us necessitem a totes i a tots per aconseguir la igualtat real. Som lliures i sense límits ! Visca el 8 de Març!”.


La Lectura del Manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones 2022 s’ha fet sota la pancarta que hi ha penjada al balcó principal de l’Ajuntament de Blanes on es reivindiquen quatre fites: lliures, vives, iguals i juntes. Es va penjar el passat divendres, coincidint amb la il·luminació temporal que també llueix cada nit l’edifici consistorial des de llavors: el color lila que simbolitza la lluita feminista.

D’altra banda, enguany també s’ha completat aquests dos trets identitaris amb una altra pancarta de grans dimensions que es va estar confeccionant de manera col·lectiva el passat dissabte. Presentada amb el lema ‘Tu ets la Dona de la teva Vida’, simbolitza la unió d eles dones amb un mateix objectiu: lluitar per a la igualtat. Al centre de la pancarta hi figura el lema de l’activitat, completat amb una declaració d’intencions: ‘Totes les fases són maques’, simbolitzades per les fases lunars.

Manifest de la Plataforma de Dones de Blanes

Tot seguit han pres la paraula diverses membres de la Plataforma de Dones de Blanes, acompanyades en aquest cas per les quatre estudiants de l’Institut S’Agulla impulsores del ‘Projecte Elles’, centrat diumenge passat en la ‘Caminada Solidària Dia de la Dona’. El text també reivindicava que encara fa falta recórrer molt camí per assolir la plena igualtat en tots els sentits.


Per això, es demana que es modifiqui el dret a l’avortament amb nous drets sexuals i reproductius, i que es reconegui la violència obstètrica i es prenguin mesures preventives per acabar amb la impunitat. Es demana poder viure en una societat no sexista i igualitària, sense violència masclista, on no s’hagin de lamentar més assassinats ni violència vicària. Seguint aquesta línia, s’anima als homes progressistes perquè se sumin a la lluita per aconseguir aquesta fita.

El manifest també ha fet referència a les guerres que s’estan patint en d’altres països, especialment el recent conflicte encetat a Ucraïna, demanant que hi hagi diàleg i resoldre els conflictes a través d’una major cultura de la pau. En definitiva, sumant tots dos desitjos, concloïa: “Volem la fi d’aquesta guerra ! De totes les guerres ! No estem d’acord amb la militarització, ni amb la indústria de les armes! No volem més violència a Europa ni enlloc ! Les dones de tot el món estem unides per la igualtat! Per la no violència ! Pel respecte ! Pel progrés, en pau i en llibertat!”

Altres activitats amb motiu del 8-M

Les activitats organitzades a Blanes amb motiu del 8-M continuaran avui a la tarda a la Nau4 Espai Jove, on a 2/4 de 6 de la tarda es pot participar en un Escaperoom seguit a les 7 del vespre per la projecció del curtmetratge ‘Assumptes Pendents’, realitzat pel Taller de Curtmetratge Feminista de la Nau4. Després del visionat, s’obrirà un col·loqui per debatre els temes tractats a la peça fílmica, i finalment a 2/4 de 8 del vespre la diada reivindicativa es tancarà amb l’actuació del Dúo Cèlu, que oferirà un concert acústic.


La mateixa tarda d’avui dimarts també s’ha organitzat un col·loqui sobre ‘Dones Escriptores’ que s’allotjarà al Casal Cívic de Can Borell a partir de 2/4 de 6. Cinc dones escriptores que formen part del ‘Col·lectiu Cornèlia Abril’ parlaran de la seva trajectòria professional i sobre la seva darrera obra publicada: ‘Marques de Trinxera’. Per últim, dijous vinent a 2/4 de 7 de la tarda la Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal tractarà ‘La implicació de la Reforma Laboral a les Dones’, a càrrec d’Aina Vidal.Data de realització: 03/08/2022 | Data de la darrera actualització: 03/08/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300