Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes posa en marxa un Pla de Contingència de Suport al poble ucraïnès presentat ahir al vespre al Teatre


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 03/09/2022 09:21:07 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

BANDERA_PAUBlanes posa en marxa un Pla de Contingència de Suport al poble ucraïnès presentat ahir al vespre al Teatre

S’ha obert un compte corrent municipal, la distribució d’ajut a les persones refugiades es farà a Càritas i El Bon Samarità amb Acció Social, i s’està fent una Base de Dades de voluntariat

El Teatre de Blanes es va omplir ahir al vespre de representants de la comunitat ucraïnesa que viu en aquest municipi i poblacions de l’entorn, persones refugiades, així com veïns i veïnes i entitats de la vila que s’han ofert com a voluntaris per donar un cop de mà. L’objectiu era presentar el Pla de Contingència de Suport al poble ucraïnès organitzat per l’Ajuntament de Blanes.


Acte Informatiu 'Blanes amb Ucraïna', Teatre de Blanes, dimarts al vespre
Durant aquests darrers dies s’han mantingut diverses reunions de treball amb la participació del Servei d’Acollida d’Acció Social, Creu Roja, l’entitat ‘Hola Blanes’ que aplega ciutadans procedents d’Europa de l’Est, així com veïns i veïnes d’origen ucraïnès. Ahir es van acabar de perfilar les línies bàsiques de tots els aspectes que cal tenir en compte per presentar-ho a l’acte convocat al vespre al Teatre de Blanes.

Compte Corrent i Distribució d’Aliments i Material a través de dues ONG

L’acte d’ahir al Teatre de Blanes el van encapçalar l’alcalde, Angel Canosa, i el regidor de Nova Ciutadania i Solidaritat, Miky Corregidor. La tècnica del Servei de Primera Acollida d’Acció Social, Núria Lavado; la coordinadora de Creu Roja a Blanes-Lloret-Tossa, Norma Rivas; i la representant de ‘Hola Blanes’, Oxana Yakubova, van encarregar-se d’anar desgranant la informació més destacada per fer-la arribar a tothom.


Benvinguda Alcalde de Blanes als assisstents
A banda de facilitar-los el més destacat respecte la concessió del permís de treball i residència temporal per garantir-los allotjament, manutenció i atenció sanitària, també se’ls va explicar que aquestes ajudes no estan renyides amb la demanda d’Asil Polític, ja que són processos paral·lels. Sobretot, el què se’ls va remarcar és que, en cas que decideixin demanar Asil Polític, s’ha de fer durant el primer mes d’estada al país.

També es va explicar en què consisteix el Pla d’Asil del govern espanyol, amb una duració de 18 mesos i que inclou ajut econòmic, però que compta amb el handicap que no es pot triar la destinació, de manera que si per exemple ara està a Catalunya, pot ser enviat a qualsevol altre indret d’arreu de l’estat. Respecte la targeta sanitària que garanteix l’atenció, s’ha habilitat que s’hi pugui accedir sense necessitat del padró, presentant tan sols el passaport ucraïnès.


A l'esquerra de la imatge Miky Corregidor, regidor de Nova Ciutadania i Solidaritat
Respecte la recollida de material, es va demanar que es desisteixi de seguir recollint material pels costos que significa el seu trasllat i les dificultats administratives. Des de la Generalitat de Catalunya s’ha remarcat que la manera més efectiva per ajudar al poble ucraïnès no és a través de la recollida de material, sinó fent aportacions econòmiques a un compte bancari.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Blanes ha obert aquest compte municipal ES28 2100 7193 1813 0025 3953 Els diners que s’hi recullin es destinaran a les ONG catalanes i organismes multilaterals que donen resposta a la crisi humanitària a Ucraïna, com ara Fons Català de Cooperació, Creu Roja, Metges Sense Fronteres o Fundació Save The Children, entre d’altres.


D’altra banda, respecte el material que s’ha estat recollint aquests dies, de comú acord, es farà arribar als refugiats a través de les dues ONG locals que s’encarreguen de manera habitual d’aquestes tasques: Càritas i El Bon Samarità, principalment amb el repartiment d’aliments i roba. No es crearà un circuit específic, sinó que les persones ucraïneses beneficiàries passaran a formar part del conjunt d’usuaris i usuàries, sense fer distincions.

Per passar-hi a formar part, és important que les persones refugiades que necessitin accedir a aquest suport es posin en contacte amb el Servei de Primera Acollida de l’Ajuntament (972 359 007 o acollida@blanes.cat ) per vehicular-ho a través d’Acció Social, que s’encarrega d’elaborar les fitxes d’usuaris i usuàries. A través d’aquesta informació, Càritas i El Bon Samarità elaboren la distribució en funció de si es tracta d’una persona sola o una família, així con els membres que la composen.

Voluntariat per tasques de suport

Un altre dels mitjans per ajudar al poble ucraïnès és poder disposar d’una altra Base de Dades, formada en aquest cas per ciutadans i ciutadanes i entitats de la vila que vulguin dur a terme alguna tasca de voluntariat. Per aquest motiu, s’han elaborat unes fitxes escrites en català, castellà, ucraïnès i rus perquè tothom qui vulgui fer algun tipus de voluntariat s’hi inscrigui.


Tant les fitxes com la informació bàsica del Pla de Contingència en català i ucraïnès es va distribuir a través de la documentació que es va posar a disposició de tots els assistents, i que també es pot consultar al web de l’Ajuntament de Blanes www.blanes.cat Ahir ja es van inscriure un bon grapat de persones, tant blanencs i blanenques com ucraïnesos i ucraïneses que s’han ofert per tasques com ara traducció i acompanyament, suport a les famílies, gestió de lots d’aliments i roba, o bé recursos d’allotjament.



Data de realització: 03/09/2022 | Data de la darrera actualització: 03/09/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300