Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes enceta avui la ‘Campanya de Control de Gavians’ amb un servei gratuït respectuós amb els animals


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/15/2022 12:06:10 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

EscutLat_BlauNetejaBlanes enceta avui la ‘Campanya de Control de Gavians’ amb un servei gratuït respectuós amb els animals

La campanya s’allargarà fins al 30 de juny, i el seu objectiu és protegir la salut dels ciutadans i guarir la salubritat dels edificis on nien

A partir d’avui dimarts 15 de març, i fins al dijous 30 de juny, l’Ajuntament de Blanes ha posat en marxa una ‘Campanya de Control de Gavians’, que se sol fer cada any per aquestes dates, per iniciativa municipal, coincidint amb l’arribada de la primavera. El Departament de Medi Ambient s’encarrega d’aquesta acció que té una doble fita, sempre respectant els drets dels animals d’acord amb la normativa europea vigent: protegir la salut de la ciutadania i preservar la salubritat dels edificis on nien.


La manca d’espais naturals disponibles per poder-hi niar ha provocat que durant els darrers anys els gavians hagin ocupat d’una manera progressiva els terrats d’edificis del nucli urbà. Aquest fenomen no és exclusiu de Blanes, proliferen arreu de les poblacions costaneres. Donat que el seu període de posta coincideix amb la primavera i se sol allargar fins a principis de juny s’aprofita aquest temps per iniciar la campanya de control.


Ara bé, com que les alteracions climàtiques dels darrers anys fan difícil determinar amb exactitud d’aquest període reproductiu, des de l’Ajuntament de Blanes s’obre el ventall de possibilitats, ampliant el temps durant el qual estarà vigent la campanya. Per això comença ara i avui, coincidint amb el 15 de març, i finalitzarà a principis d’estiu, més concretament el 30 de juny.

Nombre d’accions realitzades els darrers anys

Els gavians es tornen especialment agressius per defensar el seu territori i les seves cries durant l’època de cria, i això provoca que intimidin als veïns. Com que els nius els solen posar en llocs elevats com els terrats dels edificis, molts veïns que han de conviure-hi expliquen els atacs que han patit alguna vegada quan han pujat al terrat de casa seva. L’excés de gavians també perjudica la salubritat dels edificis i les zones públiques, que queden notablement afectadrd per l’acció d’aquests ocells.

Any
Nombre
201819 actuacions
201927 actuacions
202009 actuacions
202128 actuacions

Durant els darrers quatre anys l’Ajuntament de Blanes ha contractat el servei d’una empresa per controlar la població de gavians, i en aquest sentit les actuacions realitzades l’any passat van augmentar considerablement respecte els dos primers que va estar en marxa. Respecte les xifres d’actuacions del 2020, cal recordar que l’inici de la campanya d’aquell any va coincidir amb el primer tram del confinament per la COVID. Els tipus d’accions que es van fer l’any passat són les següents, tenint en compte que la darrera categoria d’Avisos Irrealitzables correspon a la observació d’activitat en un terrat, però encara no s’hi detecten els nius.

Actuacions
Nombre
Nius Retirats15 actuacions
Ous Retirats25 actuacions
Nius amb Pollets01 actuació
Nius inaccessibles03 actuacions
Avisos irrealitzables10 actuacions

Campanya respectuosa amb els drets dels animals

Des de fa dos anys, s’aplica una nova manera de procedir. En temporades anteriors, la campanya havia consistit en punxar els ous que es trobaven als nius sense retirar-los per evitar que els gavians fessin noves postes. Al evidenciar-se que aquesta pràctica no rebaixava la seva agressivitat perquè els gavians seguien protegint els seus nius, des de fa dos anys s’aplica una nova manera de procedir: ara si al niu només hi ha ous es retiren tant el niu com els ous.


Ara bé, si ja han nascut els pollets, no es retiren ni els nius ni els animals. Això és perquè es preserva la vida, i només es retiren els ous que encara no hagin desclòs, mai els animals ja nascuts. La Directiva d’Aus de la Unió Europea del 30 de novembre del 2009 protegeix els ocells silvestres, incloent les gavines (Laridae) i els coloms (Colombidae), entre d’altres, i en aquest sentit el Departament de Medi Ambient, Salut Pública i Protecció i Benestar dels Animals de l’Ajuntament de Blanes és especialment curós amb aquesta normativa.

Servei Gratuït i Preus públics del Servei de Retirada

Qui vulgui acollir-se al servei ha de fer la petició per dos possibles mitjans. Una és a través de la ‘Línia Directa’ (telèfon gratuït 900-720-774 de 8 a 15 h o al correu liniadir@blanes.cat Informació: http://www.blanes.cat/liniadirecta L’altra opció és formular la petició a través de l’Oficina de l’AMIC, presencialment o a través de la seu electrònica. Sempre que sigui possible, cal adjuntar una fotografia del niu perquè els tècnics puguin valorar el tipus d’actuació que cal realitzar.


Les peticions les han de fer els mateixos propietaris o residents a l’edifici on hi hagi el niu, ja que cal garantir l’accés dels tècnics a l’interior dels immobles afectats. Per aquest motiu, caldrà que es faciliti un telèfon de contacte per poder concretar dia i hora de l’actuació. Ara bé, al haver-se constatat que la majoria dels nius són retirats de propietaris privades i que algunes peticions són recurrents, des del consistori blanenc s’ha impulsat l’aprovació d’un preu públic des d’aquest 2022.

Mentre l’Ajuntament de Blanes tingui activada la campanya de control de gavians la primera actuació quedarà inclosa gratuïtament, ja que preval el possible risc per a la seguretat de les persones davant l’agressivitat dels gavians. En canvi, els preus públics s’aplicaran únicament a petició dels interessats en aquelles actuacions en punts de cria on, amb anterioritat, ja s’hi havia actuat anteriorment. Aquesta diferenciació es fa amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’instal·lar les mesures dissuasives que creguin més adequades per evitar-ho i, així, no haver de pagar per les actuacions que requereixin perquè no faran falta.


Respecte les afectacions recurrents en edificis o habitatges, des de l’Ajuntament de Blanes es recomana als interessats i interessades que es posin en contacte amb una empresa especialitzada perquè valorin la instal·lació de mesures de protecció físiques. Es tracta de posar punxes, xarxes, ulls de falcó o sistemes de cablejat perquè les aus deixin de freqüentar els punts afectats. Si bé aquestes mesures no tenen incidència sobre les poblacions globals d’aus, en canvi sí que són útils per minimitzar les molèsties que aquestes aus provoquen als edificis de particulars.Data de realització: 03/15/2022 | Data de la darrera actualització: 03/15/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300