Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes dóna suport al Dia Mundial de l’Endometriosi tenyint de color groc la façana del consistori blanenc


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 03/15/2022 11:24:42 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DIBUIXBlanes dóna suport al Dia Mundial de l’Endometriosi tenyint de color groc la façana del consistori blanenc

L’objectiu ha estat donar visibilitat a aquesta malaltia, que té el color groc com a insígnia, de difícil diagnòstic perquè es confon amb els dolors menstruals

L’Ajuntament de Blanes s’ha sumat aquest 2022 per primera vegada a la petició promoguda des de diverses institucions i entitats, amb l’objectiu de fer més visible una malaltia relativament desconeguda. Es tracta de l’Endometriosi, que commemora el seu Dia Mundial el 14 de març, és a dir: ahir dilluns. Per aquest motiu, des del vespre d’aquest passat dilluns i fins lla matinada i primeres hores del matí d’avui dimarts, la façana principal del consistori blanenc s’ha il·luminat en groc, el color insígnia de les dones que pateixen aquesta malaltia.


La petició l’han fet arribar les tres principals associacions d’endometriosi: l’Associació d’Afectades d’Endometriosi Crònica (ADAEC), l’Associació d’Afectades d’Endometriosi de Catalunya (Endo&Cat) i Moviendo. Aproximadament entre el 10% i el 15% de les dones en edat fèrtil (entre els 12 i els 50 anys) pateix endometriosi, de manera que a l’estat espanyol hi ha un milió de dones afectades, i arreu del món uns 170 milions.

Tot i aquesta gran quantitat de dones afectades, la malaltia és pràcticament desconeguda per a la societat i la comunitat mèdica. La mitjana de diagnòstic es situa entorn als 9 anys, afectant la qualitat de vida de les dones i arribant –en alguns casos- a ser fins i tot invalidant. L’endometriosi és una malaltia crònica que es caracteritza pel creixement anormal de l’endometri fora de l’úter, generalment dins l’abodomen (ovaris, trompes de fal·lopi, intestí, bufeta, peritoneu, etc).


El seu símptoma principal és el dolor, que pot variar des de lleu a totalment incapacitant, en aquest darrer cas alterant molt l’activitat quotidiana i la qualitat de vida de les afectades. Al tractar-se d’un problema de salut que compta amb molt de retard en el seu diagnòstic (entre 7 i 9 anys), els especialistes assenyalen que és clau realitzar una consulta mèdica quan les dones detectin que els dolors menstruals que pateixen les impedeix poder fer les seves tasques habituals.


Un altre símptoma és patir dolors intensos durant les relacions sexuals, així com si hi ha alguna dificultat per aconseguir un embaràs. La dificultat per poder identificar l’endometriosi rau en què se sol confondre amb els dolors de la menstruació. Per aquest motiu els metges recomanen a les dones que pateixen un dolor pèlvic intens i de llarga duració que ho consultin amb un professional per saber-ne la causa.



Data de realització: 03/15/2022 | Data de la darrera actualització: 03/15/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300