Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes obre a la participació ciutadana l’Excavació del Jaciment Romà dels Padrets


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 03/18/2022 11:21:05 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOL’Ajuntament de Blanes obre a la participació ciutadana l’Excavació del Jaciment Romà dels Padrets

Es formarà un equip de voluntariat sota supervisió de professionals en arqueologia, prèvia inscripció a https://enquestes.blanes.cat/index.php/995499?lang=ca

Qui no ha somiat alguna vegada en ser un o una Indiana Jones?. La mítica pel·lícula d’Steven Spielberg, Riders of the Lost Ark protagonitzada per Harrison Ford ha forjat durant més de 40 anys un imaginari col·lectiu que ha fet de l’arqueologia una de les professions més cobejades, un atractiu difícil de superar per cap altra dedicació.


Jaciment Romà d'Els Padrets
Ara aquest somni pot esdevenir realitat a través de la proposta que ha llençat l’Ajuntament de Blanes a través de l’Arxiu Municipal i les àrees de Participació Ciutadana i Promoció de la Ciutat. Es tracta de poder participar com a voluntariat en les excavacions del Jaciment Romà d’Els Padrets que han començat aquesta setmana al promontori d’aquest mateix nom situat al cor del nucli històric de la vila on comença la Costa Brava.


Joan Llinàs, director de l'excavació, i Toni Reyes, arxiver municipal
Les excavacions estan encapçalades per un equip de cinc arqueòlegs i arqueòlogues, sota direcció d’un expert de contrastada vàlua en la matèria, Joan Llinàs. Ara bé, a banda de les tasques principals que està duent a terme l’equip de professionals, hi ha tota una sèrie de treballs que poden dur a terme persones que no estiguin especialitzades en la matèria, però que duguin l’ànima vocacional d’un o una arqueologia al seu cor.

Equip de Voluntariat per participar en l’Excavació d’Els Padrets

Per això, s’ha ofert la possibilitat d’inscriure’s com a voluntaris i voluntàries als diferents torns que s’elaboraran, amb l’objectiu que puguin participar el màxim nombre possible de persones. Cada equip treballarà durant una setmana, de dilluns a divendres, des de les 9 del matí fins a 2/4 de 2, i a l’hora de la inscripció es demana que cal assistir-hi tots cinc dies.


És possible optar a més d’un torn setmanal, segons la disponibilitat de la persona, i els grups de persones voluntàries en cada torn seran reduïts per facilitar que les tasques siguin el màxim d’efectives. L’edat mínima per poder inscriure’s són els 18 anys, i tothom quedarà cobert durant les seves tasques de col·laboració per una assegurança.

Inscripció a través de formularis per optar als diferents torns

Per formalitzar les inscripcions, cal emplenar una enquesta accessible des d’avui a través de l’enllaç https://enquestes.blanes.cat/index.php/995499?lang=ca També es pot fer trucant per telèfon a l’Arxiu Municipal 972 355 268, o bé a Promoció de la Ciutat, 972 358 260. Cal dir, però, que la inscripció no garanteix automàticament la plaça en el torn escollit, i en cas que se superi el nombre d’inscripcions per torn, s’assignarà la plaça per ordre d’inscripció. Un cop hagi finalitzat el període per apuntar-s’hi es comunicarà la confirmació de la plaça amb el / els torns que s’hagin assignat i s’informarà sobre com cal formalitzar-ho.

A l’hora d’inscriure’s, les voluntàries i voluntaris han d’escollir entre dues tasques que podran dur a terme: treball de camp al jaciment i treball de laboratori. En el primer cas la col·laboració consisteix en donar suport a les tasques d’excavació que està realitzant l’equip d’arqueòlegs i arqueòlogues sobre el terreny. Cal, per tant, cert esforç físic i saber-se moure sobre terreny irregular. S’haurà d’ajudar en moviments de terres, portar carretons i utilitzar eines pròpies de l’excavació com ara pales, paletes, escombretes i paletins.


Per la seva banda, el Treball de Laboratori és la tasca científica més valuosa, ja que inclou dues principals qüestions. D’una banda, contribuir en la neteja de les restes de terra i residus que puguin tenir adherides les peces que es vagin descobrint sobre el terreny, deixar-ho tot en el millor estat possible per a la seva avaluació i emmagatzematge.

L’altra tasca que durà terme aquest equip de voluntariat és classificar el tipus de resta arqueològica que s’ha descobert, siglar-la –és a dir, etiquetar-la per a la seva identificació- i emmagatzemar-la en òptimes condicions. El Treball de Laboratori, doncs, no requereix un esforç físic tant exposat com el què durà a terme l’equip de voluntariat del Treball de Camp, i es farà en un local municipal on quedaran resguardades i custodiades les peces.

Un total de 8 setmanes per poder treballar com a voluntariat

L’enquesta que cal emplenar per formar part de l’equip del voluntariat inclou una primera bateria de camps per identificar a la persona, així com perquè aporti un número de telèfon de contacte i, opcionalment, un correu electrònic. Tot seguit ja es demana que s’esculli en quin torn setmanal de treball es vol col·laborar –tots els torns són de dilluns a divendres, de 9 a 2/4 de 2-, així com que s’hi indiqui en quin tipus de tasques es vol estar: Treball de Camp i Treball de Laboratori.


Hi ha un total de nou setmanes –no totes senceres de dilluns a divendres- per poder escollir: les tres primeres són del 28 a de març a l’1 d’abril, del 4 al 8 d’abril i de l’11 al 14 d’abril (abans que comenci el període de vacances de Setmana Santa). Les sis restants són dos dies: el 21 i el 22 d’abril –només abasten dos dies laborables d’aquella setmana-; del 25 al 29 d’abril; del 2 al 6 de maig; del 9 al 13 de maig; del 16 al 20 de maig i finalment del 23 al 27 de maig.



Data de realització: 03/18/2022 | Data de la darrera actualització: 03/18/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300