Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Arxiu enceta el cicle de xerrades de la Revista Blanda parlant d’un establiment centenari i sobre els Blanes de principis del segle XX


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 03/19/2022 12:30:04 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

logo arxiu municipalL’Arxiu enceta el cicle de xerrades de la Revista Blanda parlant d’un establiment centenari i sobre els Blanes de principis del segle XX

La segona i darrera sessió tractarà sobre l’Aqüeducte Romà Inèdit de la vila es farà el dilluns dia 21 a les 5 de la tarda a la Sala de Plens

La tarda d’aquest passat dimecres la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes va allotjar la primera de les dues xerrades organitzades per l’Arxiu Municipal que tractaran sobre diversos episodis relacionats amb la història d’aquesta vila on comença la Costa Brava. Es tracta del cicle organitzat per aquest servei municipal adreçat als amants de la història en general i de la relacionada amb Blanes amb especial. Entre els assistents s’hi comptava l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, així com d’altres representants municipals.


Toni Reyes, director de l'Arxiu Municipal, donant la
benvinguda a la primera xerrada
Feia temps que s’havia pensat en la possibilitat d’organitzar conferències específiques que tractessin alguns dels temes inclosos a la revista ‘Blanda’, la publicació que edita l’Arxiu Municipal de Blanes amb caràcter anual. Els seus articles de recerca atrauen sempre l’interès de tothom, i per això es va pensar en aprofundir sobre alguns dels temes que s’han recollit en l’edició del 2021 presentada a principis d’aquest 2022.


Finalment el cicle només inclou dues xerrades, amb la idea que de cara a l’any vinent puguin fer-se’n més. El tret de sortida del mini-cicle va incloure el passat dimecres dues de les temàtiques en un sol acte. D’una banda, Narcís Pou va parlar del seu article titulat ‘Blanes al primer terç del segle XX. Vida Quotidiana i Querra Civil. El testimoni familiar de Can Jaume Escova’; i de l’altra Pau Pallarès va presentar la seva recerca ‘La família Pla Albertí i un estanc centenari’.

Testimoni familiar de Can Jaume Escova

Narcís Pou i la seva germana, Anna Pou, van escriure l’article publicat al número 24 de la revista ‘Blanda’ a partir de les entrevistes que van realitzar als seus avis comuns: la Carmeta Ros Baldrich i en Salvador Pou Barreras, de Can Jaume Escova. Són els dos protagonistes del treball recollit en l’apartat de Biografies i Testimonis de Vida que s’inclou cada any a la publicació de l’Arxiu Municipal.


Narcís Pou, coautor juntament amb la seva germana Anna Pou de
l'article sobre el testimoni familiar de Can Jaume Escova
Llegint l’article s’aprofundeix sobre com era Blanes durant el primer terç del segle XX, la vida quotidiana i la guerra civil. Salvador Pou va néixer a Blanes el 1911, a Can Jaume Escova, i va morir l’any 2007 a l’edat de 96 anys. La seva muller, Carmeta Ros Baldrich va néixer dos anys més tard que el seu marit, i va morir al 2018 als 105 anys. Les entrevistes les van fer els anys 2001, 2002, 2012 i 2013.

El treball recull l’exhaustiva i acurada transcripció que han fet els dos germans de les entrevistes realitzades als seus avis, que permeten descobrir el Blanes de principis del segle passat, especialment pel que fa als anys en què van viure la sagnant Guerra Civil. D’altra banda, gràcies al suport de l’Arxiu Municipal, l’Anna i en Narcís Pou han pogut fer una petita incursió en l’etimologia del motiu de la casa de la família Pou Ros: ‘Can Jaume Escova’, que bé podria ser d’origen mariner, relacionat amb el cove que estava penjat a la façana de la casa familiar. Encara hi ha una altra hipòtesi: que es va penjar el cove a la façana perquè el sobrenom ja s’havia adquirit com a propi.

L’Estanc Pla, un establiment centenari de Blanes

La segona part de la primera xerrada del mini-cicle dedicat a la Revista Blanda la va protagonitzar Pau Pallarès, qui durant els darrers anys ha col·laborat activament amb la publicació de l’Arxiu Municipal amb d’altres interessants recerques. En aquesta ocasió, l’investigador ha signat un treball presentat amb el títol ‘La Família Pla Albertí i un estanc centenari’.


Pau Pallarès, autor de l'article 'La Família Pla Albertí i un
estanc centenari'
Gira a l’entorn d’un establiment molt emblemàtic ubicat al cor del nucli històric, l’Estanc Pla, regentat històricament per una família que hi ha dedicat tota la seva vida, comptant amb la nodrida complicitat d’un públic d’aquells de tota la vida. De fet l’Estanc Pla de Blanes és tota una institució, ja que està situat en un lloc privilegiat, al rovell de l’ou de la vila –al Passeig de Dintre-, on diàriament s’hi fa el Mercat de Fruites i Verdures.
y

Tot i que històricament aquest tipus de negocis sempre s’han relacionat amb homes, ha estat gairebé sempre, al llarg dels més de 100 anys de vida amb què ja compta, en mans de dones. Elles han estat les veritables vetlladores del negoci al llarg dels anys, i encara avui els veïns i veïnes més veterans i no tant aprecien i estimen les actuals regents de l’establiment, les germanes Pla.

Segona xerrada del cicle ‘Blanda’: l’Aqüeducte Inèdit de Blanes

La segona xerrada del mini-cicle de l’Arxiu Municipal al voltant de la Revista Blanda tindrà lloc dilluns vinent dia 21, quan l’arquitecte i entès en arqueologia Ovidi Alum presentarà el seu article, que ja d’entrada promet ser interessant no tan sols pel seu contingut. Amb el títol ‘Un aqüeducte inèdit. Hipòtesi de localització i anàlisi tècnica preliminar del possible aqüeducte romà de Blandae’ (el nom amb què es coneixia Blanes en temps dels romans).


Precisament per aquest motiu s’espera que la propera sessió del mini-cicle de xerrades pugui despertar l’interès d’un bon grapat de persones, no tan sols veïns de Blanes, sinó també a tothom a qui l’interessa en especial tot el relacionat amb els vestigis romans amb què compta el municipi. La xerrada sobre l’aqüeducte inèdit de Blanes tindrà lloc el dia 21 a les 5 de la tarda, a la Sala de Plens.



Data de realització: 03/19/2022 | Data de la darrera actualització: 03/19/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300