Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha renovat el seu compromís amb la lluita per la igualtat celebrant avui el Dia Internacional de la Visibilitat Trans


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/31/2022 10:49:55 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes ha renovat el seu compromís amb la lluita per la igualtat celebrant avui el Dia Internacional de la Visibilitat Trans

La façana de l’Ajuntament llueix una pancarta amb el lema ‘Per una Societat lliure de Prejudicis, Estereotips i Discriminacions’, i al 2021 es va aprovar una moció reivindicativa

Una de les commemoracions relacionada amb la lluita per aconseguir la igualtat que se celebra aquest dijous, 31 de març, és el Dia Internacional de la Visibilitat Trans. Per això, fidel al seu compromís amb la lluita contra tota mena de discriminacions, l’Ajuntament de Blanes celebra aquesta data reafirmant-se en aquesta fita donant-li visibilitat des de l’indret més oficial.


Aquest dijous a primera hora del matí treballadors dels Serveis Municipals s’han encarregat de penjar una pancarta reivindicativa a la façana de l’edifici consistorial, on destaca el lema ‘Per una Societat lliure de Prejudicis, Estereotips i Discriminacions’. Es tracta de fer visible i donar conèixer aquesta realitat de la nostra societat a tota la ciutadania, tant de Blanes com els qui visiten la vila, que són al municipi.

Precisament al ple del mes de març del 2021 es va aprovar amb la unanimitat dels 21 regidors i regidores que formen l’arc plenari una moció a favor de la diversitat de gènere i per la igualtat de drets de les persones trans. La proposta d’acord, defensada per la regidora d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat, Marian Anguita, va constituir un esgraó més en el compromís del consistori blanenc per reafirmar públicament aquesta fita.


Al llarg d’aquests darrers anys –fins i tot malgrat la pandèmia- s’han continuat celebrant totes les dates significatives relacionades amb la lluita a favor de la diversitat de gènere i la igualtat de drets de les persones trans. El juny del 2020, coincidint amb el Dia Mundial de l’Orgull LGTBI, es van estrenar dos ‘Bancs per la Diversitat Sexual i de Gènere’, dos bancs que es van afegir als qupe ja s’havien inaugurat al 2018, també pintats amb els colors de la lluita del col·lectiu Trans.

Dia Mundial per reivindicar la visibilitat de les persones transsexuals

Cada 31 de Març se celebra aquest Dia Mundial amb l’objectiu de crear consciència i sensibilitzar la població mundial per acabar amb la discriminació envers les persones transgènere. La commemoració la va impulsar fa pocs anys l’activista Rachel Crandall per reivindicar la visibilitat i versatilitat de les persones transsexuals. Fins al 2009 només se celebrava el Dia Internacional de la Memòria Trans en record de les víctimes de crims d’odi.

El col·lectiu de dones i homes transsexuals és un dels què pateix més agressions físiques arreu del món. Els drets d’aquestes persones són vulnerats tant per la societat en forma de ridiculització, agressions físiques i verbals, com per les lleis que no donen respostes a les discriminacions dels drets laborals, de salut i legals.


Segons l’informe elaborat al 2019 per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB), un 42% de les persones trans van patir amenaces o maltractaments psicològics, incloent el rebuig perquè accedissin al mercat laboral. La Organització Mundial de la Salut va excloure al 2018 la transsexualitat de la llista de malalties mentals. Però, malgrat aquest avenç, la implantació de la Llei 3/2007, que feia referència al canvi de nom i menció del sexe de les persones transsexuals per fer coincidir el seu dret a l’autodeterminació de gènere, continua sent insuficient.

Això és perquè marquen uns requisits per obtenir el canvi registral difícils de complir: exigeix un diagnòstic mèdic de disfòria de gènere i haver realitzat un tractament hormonal , així com ser major d’edat i espanyol. Aquests darrers condicionants fan que ni els menors d’edat trans ni els migrants trans no puguin accedir a tenir una documentació que estigui d’acord amb la seva identitat de gènere.


A Catalunya, la Llei 11/2014 per garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a l’eradicació de l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, recull moltes de les reivindicacions històriques dels moviments socials catalans d’alliberament sexual i de gènere. Ara bé, aquesta llei catalana està mancada de recursos econòmics que permetin poder-se desenvolupar tal com caldria. En la moció aprovada l’any passat per l’Ajuntament de Blanes també es recull la consideració que la diversitat enriqueix la societat i totes les persones han de contribuir a crear consciència i sensibilitat envers les persones trans per aconseguir una societat on tothom tingui els mateixos drets i llibertats.
Data de realització: 03/31/2022 | Data de la darrera actualització: 03/31/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300