Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Allau d’inscripcions per participar en les Visites Guiades al Jaciment Romà d’Els Padrets de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/11/2022 01:28:24 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Allau d’inscripcions per participar en les Visites Guiades al Jaciment Romà d’Els Padrets de Blanes

En saber-se la notícia de l’activitat que ha començat avui dilluns, les inscripcions es van haver de tancar en poques hores. Més endavant està previst que es programin noves visites guiades

Igual que ja va passar a finals de març, quan es va obrir la inscripció per participar com a voluntari o voluntària en l’Excavació del Jaciment Romà dels Padrets, ara ha tornat a passar el mateix amb la nova activitat que s’ha organitzat al seu entorn, oberta a la participació del públic en general. Es tracta de les Visites Guiades que precisament han començat a fer-se avui dilluns.


1a Visita Guiada al Jaciment Romà d'Els Padrets, dilluns al migdia
L’allau de peticions ha provocat que, una vegada més, s’hagin hagut de tancar les inscripcions pràcticament en poques hores, al haver-se complert el topall de persones que estava previst que poguessin fer les visites. Hi haurà hagut un total de 4 sessions, des d’avui dilluns fins dijous i s’han programat perquè tinguin lloc durant una hora, de 12 a 13 h. Més endavant ja està previs que es tornin a programar noves sessions de Visites Guiades Gratuítes.

Es fan coincidir amb els dies en què s’hi està treballant per donar l’oportunitat a qui faci les visites guiades de poder veure com es desenvolupen les excavacions en viu i en directe al jaciment. Se n’encarrega de fer-les Joan Llinàs, l’arqueòleg i director de l’excavació que està en marxa des de mitjans del passat mes de març, així com responsable de l’empresa de serveis arqueològics i culturals Atri Cultura i Patrimoni, adjudicatària del contracte.


Joan Llinàs, director de l'excavació
Joan Llinàs és la persona més idònia per encapçalar les visites sobre el terreny, perquè ja va encarregar-se de les primeres tasques que van conduir a seguir treballant-hi. A banda d’això, és un gran coneixedor de la història de Blanes, de manera que contribueix a contextualitzar de manera més adequada totes les explicacions que fa sobre el terreny.


Els grups tenen un màxim de capacitat de 20 persones sense comptar els nens i nenes menors de 10 anys, que han d’anar de la mà d’un adult. Això vol dir que quan finalitzin les Visites Guiades hauran passat pel Jaciment Romà d’Els Padrets 80 persones, sense comptar els infants. Una vegada més, l’objectiu de l’activitat organitzada per l’Ajuntament de Blanes –de manera conjunta per l’Arxiu Municipal i el Departament de Turisme de Promoció de la Ciutat- és fer un pas més perquè el projecte pugui ser conegut encara més, no tan sols entre la població, sinó també entre els nombrosos visitants amb què compta Blanes.

Un imaginari viatge al passat més desconegut de Blanes

L’experiència de visitar el Jaciment Romà d’Els Padrets significa poder endinsar-se en una de les parts de la història de Blanes més desconegudes. A nivell popular tothom sap que el municipi on comença la Costa Brava s’anomenava Blanda en temps dels romans, però desconeixen més detalls principalment perquè –a diferència d’altres poblacions de l’antic imperi- no hi ha cap altre vestigi que singularitzi la seva empremta.


En l’actualitat, el què de moment ha quedat al descobert al jaciment és una trama urbana romana que consta de dos carrers paral·lels i un de perpendicular. Hi ha restes d’habitatges i altres construccions a banda i banda dels carrers, i pel que fa a les restes que s’han anat trobant, s’estan netejant, datant, siglant i classificant al laboratori on també es compta amb el suport d’un altre grup de voluntaris i voluntàries.


Fins al moment, l’equip d’arqueòlegs, en coordinació amb el director de l’Arxiu Municipal i tècnic de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Blanes, Toni Reyes, ja està formulant una hipòtesi de treball que més endavant s’haurà de consolidar. Ho fan en base a les troballes que estan descobrint i recopilant, però encara és d’hora per treure’n conclusions definitives.
Data de realització: 04/11/2022 | Data de la darrera actualització: 04/11/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300