Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es presenta ‘Blanes Desaparegut’, un llibre amb 200 fotografies inèdites de finals del s XIX fins als anys 60


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/12/2022 10:01:28 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Es presenta ‘Blanes Desaparegut’, un llibre amb 200 fotografies inèdites de finals del s XIX fins als anys 60

Forma part de la col·lecció ‘Catalunya Desapareguda’ de l’Editorial Efadós, i els seus autors són Toni Reyes i Aitor Roger, director i tècnic de Difusió Cultural de l’Arxiu Municipal

Ara que s’acosta la Diada de Sant Jordi i qui més qui menys ha de regalar un llibre o bé se l’ha d’auto-obsequiar, a Blanes hi ha una proposta d’aquelles que de ben segur complaurà les expectatives de tothom. Això és perquè es tracta d’una publicació que enllaça directament amb la memòria col·lectiva recent i pretèrita, aquells records de temps passats compartits que sempre desperten gran interès.


Presentació llibre 'Blanes Desaparegut', dimecres passat a la Sala de Plens
Una prova prou eloqüent és que en la presentació del llibre que va tenir lloc fa uns dies, la Sala de Plens on s’hi va acollir es va quedar petita per allotjar el nombrós públic que va assistir-hi. Es tracta del llibre ‘Blanes Desaparegut’, de l’Editorial Efadós, que forma part de la ‘Col·lecció Catalunya Desapareguda’. Aquest és el número 143, però quan arribi Sant Jordi ja s’hauran publicat 181 volums, dels quals 6 són de poblacions de la comarca de la Selva, inclosa Blanes.


D'esquerra a dreta: Toni Reyes, Olga López i Aitor Roger
La presentació la va encapçalar dimecres passat a la tarda la tinenta d’alcalde de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Olga López, qui va cedir la paraula als dos autors de la publicació: Toni Reyes i Aitor Roger, director i tècnic de difusió cultural de l’Arxiu Municipal, respectivament. També va intervenir en l’acte Roser Arís, de l’editorial Efadós, qui va agrair l’acurada tasca dels dos treballadors de l’arxiu. També es va fer un agraïment en especial a l’escriptora blanenca Maria Aladern, qui ha tingut cura del pròleg, i que també va assistir a l’acte de presentació.

Fotografies que estimulen els records de Blanes

‘Blanes Desaparegut’ inclou gairebé 200 fotografies al llarg de les seves 185 pàgines, que fan un recorregut per la societat i la geografia blanenca des de finals del segle XIX fins a mitjans dels anys 60 amb documents fotogràfics poc coneguts, alguns d’ells inèdits. La distribució dels capítols s’ha fet de mar cap a terra, respectant el terme amb què es coneix en aquesta part del territori el líquid element: ‘marc’ enlloc de ‘mar’.


Les imatges són el testimoni d’un període en què Blanes encara era una vila per definició, ja que no arribava encara als 20.000 habitants que marca la diferència per esdevenir en ciutat com és en l’actualitat, quan s’ha doblat aquesta xifra. La retrospectiva visual que proposa la publicació, al marge d’activar la memòria i despertar els sentiments, també serveix per posar en valor els atractius amb què compta el municipi on comença la Costa Brava.


Entre els relats que s’hi inclouen, el públic més nostàlgic hi podrà veure una retrospectiva del què s’ha anomenat el ‘Blanes Tradicional’, una vila poblada per pescadors, terrassans i menestrals. I és que la terra i el mar, tot i que a partir dels anys 50 ja no fossin activitats econòmiques principals al municipi, encara afectaven gran part de la població a través del seu treball, com un complement o per lligams familiars.


Aitor Roger i Toni Reyes signant exemplars del llibre
També hi ha d’altres punts de vista: el passat industrial, l’activitat comercial, la venda a Plaça i al Portal, les comunicacions, l’activitat política, el calendari festiu religiós, la indumentària de les classes populars i la de les benestants, el lleure o els elements del paisatge avui dia transformats d’una manera evident o, senzillament, eliminats. Enmig de tot, la societat blanenca és l’absoluta protagonista amb els seus encerts i errors, llums i ombres.


Al primer capítol ‘Al voltant de marc’ es relaten alguns dels elements clàssics com ara la relació amb les drassanes i l’activitat del moll. El segon apartat és el dels ‘Carrers i Paisatges’ on s’hi recull la vida quotidiana en totes les seves manifestacions. Per últim, el darrer capítol es refereix a ‘El món dels terrassans’, on els protagonistes són els plans de la Tordera, que van abandonar el cereal per l’horta.

Els autors, Toni Reyes i Aitor Roger

Toni Reyes i Valent (Blanes, 1962) és llicenciat en Història i màster en Arxivística per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment és director de l’Arxiu Municipal de Blanes i tècnic de Patrimoni Històric de la vila. Per la seva banda, Aitor Roger (Blanes, 1979) és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Va ser secretari tècnic de la commemoració de l’Any Joaquim Ruyra i està molt implicat en el teixit associatiu i cultural blanenc. Treballa com a tècnic de difusió cultural a l’Arxiu Municipal.
Data de realització: 04/12/2022 | Data de la darrera actualització: 04/12/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300