Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els Manaies de Blanes tornaran a desfilar per Setmana Santa dijous, i els Manaies Iuniores divendres


CamÝ de tornada


Men˙ principalNoticia publicada a la web el 04/13/2022 09:49:33 AM
ATENCIË: pot incloure informaciˇ no actualitzada !

Els Manaies de Blanes tornaran a desfilar per Setmana Santa dijous, i els Manaies Iuniores divendres

Dijous es farÓ la 19a Cerim˛nia del Canvi de CapitÓ dels Manaies a les 5 de la tarda amb sortida des del Castell de Sant Joan, i divendres a les 12 h del migdia la dels Manaies Iuniores

DesprÚs de dos anys de foršada suspensiˇ necessÓriament imposada per les mesures de prevenciˇ de contagi de la COVID, aquesta Setmana Santa 2022 significarÓ la represa d’una de les tradicions mÚs apreciada tant pels vilatans com pels nombrosos visitants que s’hi apleguen aquests dies. Es tracta de la 19a Cerim˛nia del Canvi de CapitÓ dels Manaies de Blanes-Legiˇ V Maced˛nica.


Cerim˛nia de Canvi de CapitÓ Manaia 2019
Fotografies: Joaquim Llorens i Garangou
Seguint la tradiciˇ d’aquests anys, les dues cerim˛nies tindran lloc d’una banda la tarda del Dijous Sant, i de l’altra el migdia de Divendres Sant, Ús a dir: els dies 14 i 15 d’abril. Els Manaies tambÚ desfilaran pels carrers de Blanes la nit de divendres, primer amb l’Anunci de la Processˇ, i posteriorment a la Processˇ Penitencial del Sant Crist. Aquest 2022, per anunciar els actes dels Manaies de Blanes se n’ha encarregat de fer el cartell oficial l’artista Joel Ristol, mentre que per anunciar la desfilada dels Manaies Iuniores s’ha escollit una fotografia de Javier Calvete.

19a Cerim˛nia del Canvi de CapitÓ dels Manaies Dijous dia 14

DemÓ dijous, 14 d’abril, tindrÓ lloc la 19a Cerim˛nia del Canvi de CapitÓ dels Manaies de Blanes, que comenšarÓ a les 5 de la tarda. Tal com mana la tradiciˇ de l’entitat, a la qual se li ha donat continu´tat durant gairebÚ dues dŔcades, cada any se surt des d’un ve´nat diferent del municipi, i aquest 2022 el lloc triat Ús el Castell de Sant Joan.


Des d’aquesta privilegiada atalaia sortiran els Manaies de Blanes a les 5 de la tarda, fent un recorregut que els conduirÓ fins el Passeig de Santa BÓrbara, Carrer Filadors, Carrer de la Font, Carrer Camadasa, Carrer Roig i JalpÝ, Carrer Santa Anna, Carrer Uniˇ, Carrer de l’Or, Carrer MossŔn Manresa, Carrer Forn, Carrer del Lloro, Carrer Ample i el tram nord del Carrer Raval. SerÓ aquÝ on hi haurÓ una destacada aturada de la comitiva.


La desfilada l’haurÓ encapšalat fins aquest indret qui ja va ser capitana de Blanes l’any 2018, Magda Gascˇn, la primera dona arreu de Catalunya que ha assumit el comandament d’una Legiˇ de Manaies. Se n’encarregarÓ ella perquŔ qui va prendre el relleu com a nou capitÓ l’any 2019, Alberto Hervilla, no pot participar als actes d’enguany.

Marc Gispert serÓ el nou CapitÓ dels Manaies de Blanes

La Cerim˛nia del Canvi de CapitÓ dels Manaies de Blanes tindrÓ lloc al domicili de qui serÓ el nou capitÓ, Marc Gispert, pels volts de les 6 de la tarda. Magda Gascˇn pujarÓ a casa del nou comandament per fer el relleu, i posteriorment baixaran a peu de carrer per culminar la cerim˛nia, envoltants per tots els membres –el signÝfer, els arquers, els legionaris i la banda musical- i del p˙blic assistent. SerÓ el moment en quŔ el centuriˇ farÓ la lectura d’un edicte romÓ on se li demana al nou comandament si accepta ser nomenat nou capitÓ en nom del Senat del poble de Roma, unes paraules escrites en llatÝ.

DesprÚs Marc Gispert passarÓ revista a la forša militar i es reprendrÓ la cercavila per diversos carrers del centre, en la segona part de la cerim˛nia. A aquesta part de l’acte se la coneix tambÚ com la Cercavila del Gat i la Rata, perquŔ els Manaies no tenen una ruta prŔviament fixada, i fan moviments errÓtics pel nucli hist˛ric. Pel que fa a novetats, aquest 2022 hi haurÓ un nou signÝfer.


L’endemÓ divendres hi haurÓ una nova oportunitat per veure desfilar els Manaies de Blanes a travÚs de la participaciˇ que fan a la Processˇ Penitencial del Sant Crist. A 2/4 de 10 de la nit protagonitzen l’Anunci de la Processˇ, quan sortiran des de la Plaša de l’EsglÚsia i faran a pas lleuger en sentit invers el mateix recorregut que mitja hora mÚs tard farÓ la processˇ amb tota la solemnitat que l’envolta. A les 10 de la nit, quan surti la processˇ, els Manaies encapšalaran el seguici i al llarg del recorregut oferiran diverses figures militars.

V Cerim˛nia del Canvi de CapitÓ dels Manaies Iuniores Divendres al migdia

Per la seva banda, la Cerim˛nia del Canvi del CapitÓ dels Manaies Iuniores tindrÓ lloc divendres al migdia. SerÓ la cinquena vegada en quŔ s’organitza aquest esdeveniment protagonitzat per nois i noies, majoritÓriament familiars o amics dels originaris Manaies de Blanes. Les seves desfilades desperten tambÚ la sorpresa i emociˇ del p˙blic que els veu passar perquŔ, igual que els Manaies, s’encarreguen de l’acte amb la mateixa solemnitat.


Cerim˛nia Canvi de CapitÓ Manaies Iuniores 2019
Fotografies: Joaquim Llorens i Garangou
En aquest cas tambÚ encapšalarÓ la desfilada qui va ser la capitana dels Manaies l’any 2018, Magda Gascˇn, qui conduirÓ els Manaies Iuniores fins la Plaša Verge Maria. AixÝ serÓ desprÚs que la comitiva haurÓ sortit a les 12 del migdia des del Carrer Ample, a l’alšada de l’Arc dels Copatrons de Blanes, Sant Bonˇs i Sant MaximiÓ, dos soldats romans morts en martirologi.


A la Plaša Verge Maria es farÓ una cerim˛nia anÓloga a la dels grans perquŔ passi a ser el nou capitÓ dels Manaies Iuniores DÝdac Navarro. Un cop completada la cerim˛nia, s’iniciarÓ una cercavila pels Carrers Mercaders i Muralla, Passeig e Dintre, Plaša dels Dies Feiners, Carrers Tapioles i Muralla, Passeig Cortils i Vieta, Carrer Ample, on finalitzarÓ sota l’Arc dels Copatrons. En el cas dels Manaies Iuniores tambÚ hi ha hagut un canvi del seu signÝfer, aixÝ com la incorporaciˇ d’una noia que farÓ de c˛rnom.

Data de realitzaciˇ: 04/13/2022 | Data de la darrera actualitzaciˇ: 04/13/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecciˇ de dades | AvÝs Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes TelŔfon: 972 379 300 | Informaciˇ

Inici de la pÓgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | TelŔfon: 972 379 300