Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Processó del Sant Crist recupera l’acte religiós més solemne de la Setmana Santa de Blanes 2022


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/16/2022 07:41:57 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Processó del Sant Crist recupera l’acte religiós més solemne de la Setmana Santa de Blanes 2022

Jordi Gibert Pujals s’ha encarregat de portar la figura més destacada de la processó, una creu de 90 kg, mentre que les altres tres imatges són el Natzaret, el Crist Jacent i la Dolorosa

Ahir divendres Blanes va recuperar després de dos anys l’acte més solemne de tota la Setmana Santa religiosa, amb la Processó del Sant Crist que va transcorre pel centre de la vila. Una gran afluència de públic va estar seguint el recorregut del ritual processional, conegut també com la Processó del Silenci pel respecte i veneració que li tenen una gran quantitat de creients.


Ahir hi havia ganes de tornar a veure l’esdeveniment a cavall entre els actes religiosos i populars, per això públic de totes les edats, però sobretot gent gran, es van aplegar per contemplar el seu pas, així com per seguir alguna de les quatre imatges que la composen. Mitja hora abans que comencés, els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica es van encarregar de fer l’Anunci de la Processó.


Els armats van fer el recorregut a pas lleuger, pregonant de manera prou eloqüent que faltava poc perquè comencés la processó. El so dels instruments de la banda romana, completada per la llum de les torxes que duien trencant la foscor, va anar posant en situació al nombrós públic que ja estava congregat als carrers del nucli històric. Un cop fet l’anunci, els manaies van tornar al seu lloc d’origen, a la Plaça de l’Església, i van entrar a l’interior de la Parròquia Santa Maria per esperar l’inici de la cerimònia religiosa.

Jordi Gibert Pujals, portador de la imatge de la Creu del Sant Crist

Ahir es van poder tornar a reviure tota la litúrgia que envolta la processó, on el moment més intens previ a l’inici és quan el portador de la Creu del Sant Crist, la figura més destacada de la processó, surt a l’altar on reposa la imatge que ha de portar a pes durant tot el recorregut. Aquest 2022 l’encarregat de dur la creu ha estat Jordi Gibert Pujals que s’ha preparat els últims dies portant al damunt els 90 quilos que pesa la creu. El van acompanyar portant les forquetes el seu germà i un seu amic, Josep Gibert i Joan Sarabia.


Jordi Gibert Pujals és ajudat a vestir-se per portar la Creu del Sant Crist
Jordi Gibert Pujals, de 40 anys, va demanar que el tinguessin en compte per poder dur la imatge en record del seu avi, Francisco Gibert, que va morir fa 13 anys, i a qui li hagués agradat molt veure’l portar la creu. Fa pocs anys ja va provar l’experiència de participar a la processó, precisament duent una de les dues forquetes per qui llavors va fer de portant de la creu, Joan Sarabia.


El so ensordidor de la percussió de la banda dels Manaies de Blanes va acompanyar el portant en el moment de carregar la imatge, enmig d’un silenci sepulcral del públic que omplia el recinte religiós. La imatge de la Creu del Sant Crist és la més antiga i venerada de la Setmana Santa blanenca, i es va estrenar en la processó de l’any 1940. Els noms dels aspirants a dur-la queden anotats en una llibreta que es conserva en secret, i fins la mateixa nit de Divendres Sant, quan la imatge esdevé el centre de la processó penitencial, no es desvetlla la incògnita.


Els altres tres passos que completen la processó són els del Natzaret, el Crist Jacent i la Dolorosa. Cadascun dels quatre passos els vetllen les respectives confraries, que l’any 2016 van estrenar els nous penons, els estendards que els identifiquen. Val a dir que rere de cada imatge s’hi congreguen els penitents i fidels que segueixen una determinada figura venerada lluint espelmes i, en alguns casos, caminen descalços per complir alguna prometença.


Els Manaies de Blanes i altres components de la processó

Des de l’any 2003, el recorregut de la processó de divendres sant s’obre amb el pas marcial i pausat dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica. El rítmic caminar dels soldats romans, acompanyat de la banda de percussió, tan sols s’atura en diversos trams perquè els armats dibuixin figures i formacions militars com ara l’aspa o molinet, el pop, la fila índia o la cremallera. També va ser una nova ocasió per poder veure en acció al nou capità, Marc Gispert.


També destaquen les intervencions de la Capella de Santa Cecília, que enguany presentava com a principal novetat que va ser dirigida per primera vegada pel músic i compositor blanenc Mario Ros. Al llarg de la processó van interpretar diverses vegades el Miserere escrit pel blanenc d’adopció Mossèn Joan Batlle. Curiosament, temps enrere també es va encarregar de dirigir la Capella de Santa Cecília la seva mare, Maria Rosa Vidal, qui també havia tingut cura de la Coral Veus Blanques.


Els integrants de la Capella de Santa Cecília
Per últim, l’altre ingredient musical el van aportar novament els i les intèrprets de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, que tancaven tota la comitiva de la processó. L’esdeveniment ha seguit aquest 2022 el mateix recorregut dels darrers anys: sortida des de la Plaça de l’Església, Carrer Ample, Passeig de Dintre, carrers Muralla i Raval, i tornada a la Parròquia Santa Maria.


Data de realització: 04/16/2022 | Data de la darrera actualització: 04/16/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300