Noticia publicada a la web el 04/17/2022 01:17:31 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes celebra la Processó del Ressuscitat i el Cant de l’Àngel, una tradició que es remunta al segle XIX
Brisa Piguillem Alum, de 12 anys, ha interpretat la peça musical aquest diumenge, després que ja ho va fer al 2020, en el ‘Cant de l’Àngel’ confinat que es va difondre a través d’un vídeo online
Avui al migdia Blanes ha pogut recuperar un dels actes més nostrats, el segon més destacat de la Setmana Santa religiosa blanenca que sempre compta amb la participació d’un gran nombre de públic. Igual que està passant amb tots els actes d’aquest cicle festiu, a cavall entre la tradició, la religió i el clamor popular, aquest també ha recuperat la participació multitudinària que havia tingut abans de la pandèmia.
Sortida de la imatge de la Mare de Déu, Processó del Ressuscitat, aquest diumenge Es tracta de la Processó del Ressuscitat, que ha inclòs la interpretació del Cant de l’Àngel. Actualment Blanes és l’única població de la diòcesi gironina –des d’Arenys de Munt fins a Port Bou- que manté la tradició de fer aquest tipus de processó. Com sol ser habitual, avui al matí s’ha perpetuat la tradició envoltada de la màxima expectació tant de blanencs i blanenques com de visitants que, majoritàriament, sempre se sorprenen en veure tant la comitiva com la peça musical per la seva singularitat.
Dues formacions de la Banda del Col·legi Santa Maria ha
escortat les dues imatges A diferència de la Processó de Divendres Sant, la d’avui està formada únicament per dues imatges: primer ha emprès el recorregut la de la Mare de Déu de Pasqua, que des fa 25 anys van començar a portar un grup format exclusivament per dones, després que amb anterioritat no havia estat així. La imatge de la Mare de Déu ha sortit de l’Església Santa Maria a ¼ de 12 del matí.
Sortida de la imatge del Ressuscitat, Processó del Ressuscitat, aquest diumenge Mitja hora més tard ha sortit la imatge del Ressuscitat, que emprèn un camí diferent al què enfila la de la Verge. En tot cas, les dues figures han fet els respectius recorreguts acompanyades de la música de dues seccions de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, i s’han trobat a la Plaça dels Dies Feiners, on la Mare de Déu de Pasqua ha fet les tradicionals genuflexions davant del Ressuscitat i s’han situat en les respectives posicions a l’espera que arribés el moment culminant de tota la processó.
Plaça dels Dies Feiners, Cant de l'Àngel Brisa Piguillem Alum, de 12 anys ha interpretat enguany el Cant de l’Àngel
El punt àlgid de la processó ha arribat amb el Cant de l’Àngel, que enguany ha anat a càrrec de Brisa Piguillem Alum, de 12 anys. Ha interpretat el Regina Coeli Laetare seguit pel Ressurrexit, que anuncia a Maria que son fill ha ressuscitat. Brisa Piguillem Alum ja va interpretar la peça culminant de la processó fa dos anys, en una versió molt diferent.
D'esquerra a dreta: Salvador Roca, Josep Ma Piguillem, Brisa Piguillem Alum,
Marina Alum i Emili Bitlloch Es tractava del ‘Cant de l’Àngel Confinat’, qui va protagonitzar l’enregistrament d’un vídeo interpretant la peça musical acompanyada per la seva mare, Marina Alum, qui precisament també ho va fer quan era petita. De fet, el germà de la Brisa, en Martí, també va fer d’àngel en la processó del 2016. Per això, la Brisa ja coneixia la peça d’ençà dels assajos que havia estat fent son germà. El cant no resulta fàcil, ja que la lletra és en llatí, però amb l’ajut dels seus dos pares, que dirigeixen una Escola de Música per a nois i noies, va poder-lo practicar el suficient nombre de vegades fins a perfeccionar-lo.
Aquest 2022, seguint la tradició, els assajos els ha fet la Brisa comptant amb la direcció artística de Salvador Roca i Emili Bitlloch. Un cop finalitzat el Cant de l’Àngel, s’ha reprès la processó amb la tornada de les dues imatges a l’Església Santa Maria. Per últim, tancant la processó, sonava la música interpretada per la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria. Un cop arribats a la parròquia, formant part de la litúrgia, s’ha tornat a oferir el tradicional cant.
La tradició del Cant de l’Àngel supera el segle de vida: a l’Arxiu Municipal de Blanes es conserva una referència que el situa al segle XIX, recollida al llibre de l’historiador Cortils i Vieta, Ethologia de Blanes (1886). També es conserva a l’arxiu la partitura original del la peça musical amb acompanyament d’harmònium, autògrafa del compositor afincat a Blanes Mossèn Joan Batlle, i datada a Blanes el 2 d’abril de 1904. Tot fa pensar que fou estrenada aquell mateix any, ara en fa 118.
Processó de tornada a l'Església Santa Maria