Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes comença les obres per consolidar un Centre de Dia permanent per a persones sense llar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/18/2022 12:18:01 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes comença les obres per consolidar un Centre de Dia permanent per a persones sense llar

Podrà atendre un major nombre d’usuaris que en l’actual ubicació provisional, i funcionarà de dilluns a divendres, amb serveis de rentat de roba, dutxes, àpats i acompanyament social

Aquests dies han començat les obres d’adequació d’un espai municipal perquè allotgi un Centre de Dia amb caràcter permanent per a persones sense llar, impulsat per l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes. La necessitat de poder comptar amb un servei com aquest ja havia estat detectada pels serveis socials bàsics i, en col·laboració amb els cossos policials i altres entitats, ja s’ha estat donant atenció a aquestes persones.


Inici de les obres pel Centre de Dia Pernament per a persones sense llar
Un percentatge d’aquest col·lectiu són difícilment inseribles o amb una situació crònica, mancats de xarxa social i familiar i, a més a més, tenen problemes d’integració greus derivats de factors com la salut física i psíquica, l’edat, o bé situacions administratives irregulars que requereixen una atenció i seguiment especialitzat. Aquesta situació s’ha agreujat especialment aquests dos darrers anys, amb l’emergència sanitària provocada per la pandèmia.


Visita d'obres de la regidora d'Acció Social, Marian Anguita
Coincidint amb l’inici dels treballs pel nou Centre de Dia permanent, la regidora d’Acció Social, Marian Anguita, ha fet una visita al nou equipament, acompanyada de tècniques de Serveis Socials i Urbanisme, per fer un seguiment de l’evolució del projecte. Segons la regidora: “La crisi de la COVID ha fet encara més visible la problemàtica de persones sense sostre, que viuen en habitatges sense condicions o en els anomenats ‘pisos patera’, en risc d’exclusió severa. De vegades parlem de transeünts, però també persones que decideixen viure fora del sistema, creant en alguns casos alarma social al coincidir en uns moments en què la higiene i l’atenció a la salut són tan importants”.

Per donar-los atenció, el novembre del 2020 es va posar en marxa un Centre de Dia provisional que funciona des de llavors tres dies per setmana per a un màxim de 10 persones al dia amb diferents serveis al seu abast. Paral·lelament, es va començar a treballar en el projecte de fer un Centre de Dia amb caràcter permanent, una idea que ara ha començat a fer-se realitat.


Des de la data de posada en marxa del servei provisional fins ara s’han fet un total de 5.436 atencions, sumant els serveis de bugaderia, dutxes, esmorzars i dinars que es continuen donant actualment. Això significa un volum de 328 usuaris i usuàries que han rebut aquesta atenció durant tot aquest temps.

Ampliació del servei amb la posada en marxa del Centre de Dia Permanent

La posada en marxa del Centre de Dia Permanent significarà poder ampliar els serveis d’atenció que es donen, així com els dies de la setmana durant els quals s’ofereixen. Si actualment es fa tres dies per setmana, es podrà passar a fer tots els dies laborables de manera estable, de dilluns a divendres, i també s’ampliarà la capacitat de donar atenció al nombre d’usuaris, reduït en l’actualitat a 10 persones per dia.


D’igual manera, s’ampliarà el tipus de serveis que s’hi ofereixen. Es continuarà fent rentat de roba, esmorzar i dinar, però a més a més també hi haurà un servei de dutxes, i un acompanyament social per facilitar la seva integració. Marian Anguita remarca: “No es tracta d’un alberg ni d’un menjador social, sinó d’un servei per cobrir les necessitats bàsiques de persones que viuen en una situació molt precària. Algunes no volen o no saben acudir a serveis socials, i amb aquest nou servei podran rebre una atenció personalitzada que a molts d’ells els permetrà emprendre un nou camí per recuperar hàbits socials”.

El nou Centre de Dia està ubicat en una part dels baixos d’un edifici on hi ha pisos d’Emergència Social i, després que s’hagi posat en marxa, es vol emprendre una segona fase. Es tracta que la resta de l’espai es destini per ubicar-hi el nou equip de Serveis Socials Bàsics per donar un millor servei a la ciutadania apropant-los els seus professionals de referència.


Les obres per habilitar el Centre de Dia Permanent per a persones sense sostre tenen un termini aproximat d’execució d’uns cinc mesos, per tant està previst que finalitzin a tocar de la tardor, amb l’objectiu que pugui entrar en funcionament a finals d’aquest 2022. El cost dels treballs, a càrrec de l’Ajuntament de Blanes, és de prop de 100.000 €.
Data de realització: 04/18/2022 | Data de la darrera actualització: 04/18/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300