Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Jornada de Donació de Sang Extraordinària a l’Escola Sa Forcanera i l’INS Sa Palomera aplega 116 participants


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/27/2022 09:55:04 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Jornada de Donació de Sang Extraordinària a l’Escola Sa Forcanera i l’INS Sa Palomera aplega 116 participants

Es van fer 102 donacions i 14 oferiments sumant la participació dels dos centres educatius, amb l’activa participació dels respectius alumnes i professors

Una vegada més Blanes ha demostrat que és una de les ciutats més actives del territori en diferents aspectes. Un d’ells són les jornades de donació de sang que periòdicament s’hi organitzen, tant les ordinàries –que es programen cada tres mesos- com les de caràcter extraordinari, com és el cas de la que va tenir lloc abans de Setmana Santa.


Alumnes de l'Escola Sa Forcanera a l'entrada del centre
escolar, el dia de la Jornada de Donació de Sang
Va ser extraordinària també per un motiu afegit, ja que enlloc d’allotjar-se en un sol indret, ho va fer en dues ubicacions: a l’Escola Sa Forcanera, entre el barri de Mas Enlaire i el Pla Parcial Costa Brava, i a l’Institut Sa Palomera, entre Mas Moixa i Mas Florit. Estava organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST) de Girona amb la més que activa col·laboració d’alumnes i professors dels dos centres educatius blanencs.

116 participants sumant els dos centres educatius

Sumant la participació dels dos centres educatius, al llarg d’una mateixa jornada van haver-hi un total de 116 persones que es van acostar tant a l’escola com a l’institut per fer donacions. D’aquesta xifra, finalment es van poder fer efectives 102 donacions, de les quals 40 les van fer nous i noves donants.


Alumnes de l'Institut Sa Palomera, el dia de la Jornada
de Donació de Sang
Aquesta darrera és una dada molt a tenir en compte, sobretot des del BST, que valora sempre molt positivament poder comptar amb el major nombre possible de voluntariat. D’altra banda, 14 persones no van poder efectuar les seves donacions, van ser oferiments que no van poder fer-se per diversos motius sanitaris.


Cal tenir en compte que a l’Escola Sa Forcanera la jornada va funcionar durant 5 hores (d’11’30 a 13’30 h i de 14’30 a 17’30 h), i en canvi a l’Institut Sa Palomera es va fer durant més temps, un total de 8 hores (d’11 a 14 h i de 15 a 20 h). Més enllà de cobrir l’objectiu de recaptar un element que no es pot fabricar artificialment, la jornada va comptar amb l’esperat component educatiu i solidari tant valuós com els mateixos resultats aconseguits.

Donacions
Oferiments
Nous Donants
Escola Sa Forcanera
49
8
17
Institut Sa Forcanera
53
6
23
Total
102
14
40

Projecte educatiu ‘Aprèn, Participa i Dóna’

Al voltant dels components logístics que formen part de l’organització de les jornades de donació de sang hi va haver alumnes de sisè de primària en el cas de l’Escola Sa Forcanera, i de 4rt d’ESO a l’Institut Sa Palomera que van estar durant tot el dia al peu del canó. La seva intervenció ja començava a l’entrada del centre escolar, rebent a les i els donants que acudien al centre per participar.


Fins i tot en el cas de l’escola d’educació primària, es va engalanar amb globus de color vermell tant l’accés extern a l’edifici com el pati que conduïa al gimnàs on s’hi va acollir. A l’entrada dels respectius recintes es facilitaven a les persones que acudien a donar sang mascaretes quirúrgiques en cas de no dur-ne, així com gel hidroalcohòlic, i se’ls acompanyava en el procés per donar-los suport en el què fes falta.


Durant la jornada paral·lela viscuda als dos centres escolars blanencs també es va aprofitar per fer enquestes a les persones que havien acudit a donar sang per conèixer millor què els havia mogut a fer aquest gest tan altruista i solidari. Per últim, es tancava tot el procés oferint-los un refrigeri per recuperar-se, a base de sucs, aigua, galetes i snacks.

Projecte educatiu ‘Aprèn, Participa i Dóna’

L’experiència que ha tingut lloc a l’Escola Sa Forcanera i a l’INS Sa Palomera formava part del projecte educatiu ‘Aprèn, Participa i Dóna’, del Banc de Sang i Teixits de Girona, amb l’objectiu de difondre el missatge de la donació entre la població més jove i augmentar la conscienciació de la necessitat de donar sang. El propòsit és que els i les alumnes participin activament en una campanya de donació, treballant conceptes relacionats amb la sang, i contempla la possibilitat de fer-se donants quan hagin complert la majoria d’edat, els 18 anys.


Quan un centre educatiu mostra interès per conèixer i participar en el projecte ‘Aprèn, Participa i Dóna’ el Banc de Sang i Teixits de Girona s’hi reuneix per presentar formalment l’activitat, resoldre dubtes, tancar dates –formació, elaboració de materials, la campanya pròpiament dita- i acordar quines accions farà cada part. Tot això, a més a més a més d’establir els primers vincles entre les dues parts que sumaran esforços per un lloable objectiu comú.


La formació als alumnes s’estructura en dues parts: una de continguts medico-científics i l’altra de comunicació i habilitats socials. Es parla de la sang, els seus components, que fa el Banc de Sang amb aquesta sang, quin és el procés de donació, com es fracciona al laboratori, etc. El dia en què s’ha acordat fer la jornada de donació un equip del BST porta una unitat mòbil al centre educatiu i munta l’equip en algun espai ampli i cobert.
Data de realització: 04/27/2022 | Data de la darrera actualització: 04/27/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300