Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes demanarà declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el Jaciment d’Els Padrets


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/02/2022 11:41:53 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes demanarà declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el Jaciment d’Els Padrets

La petició compta amb el recolzament de la cap del Servei d’Arqueologia i del director dels SSTT de Cultura de la Generalitat a Girona, que han visitat les excavacions

Cada dia que passa, les excavacions que està realitzant l’Ajuntament de Blanes al Jaciment Romà dels Padrets significa un pas més que consolida la hipòtesi de treball, formulada des d’un principi, respecte la importància i rellevància històrica que atresora. Així s’ha tornat a refermar de nou aquests dies, a través de la visita d’obres que han realitzat les primeres autoritats en la matèria a la demarcació gironina.


Jaciment Romà d'Els Padrets, dijous passat
La cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat a Girona, Montserrat Mataró, i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, Josep Calataiud, van conèixer les darreres novetats dels treballs sobre el terreny, acompanyats de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i del director de les excavacions, l’arqueòleg Joan Llinàs. També van participar en la visita el primer tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Jordi Urgell; la tinent d’alcalde de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Olga López; i el regidor de Cultura, Albert Sanz.


Blanes demanarà declarar Bé Cultural d’Interès Nacional Els Padrets

El director de les excavacions, juntament amb el tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament i coordinador de les tasques, Toni Reyes, van donar a conèixer les troballes que s’han pogut fer d’ençà que es van iniciar els treballs, el passat 16 de març. En aquest sentit, una de les més destacades és un edifici amb cinc àmbits que compta amb dues habitacions grans als dos extrems i dues de petites al mig.


La hipòtesi en què es treballa, encara per contrastar fins que no finalitzi l’excavació, és que es podria tractar d’una taverna, i així sembla corroborar-ho una sitja que s’ha trobat en un dels espais. També s’ha pogut delimitar perfectament el traçat de les plantes dels carrers, a base de cardús i decumanus, els dos eixos principals de les ciutats romanes típiques, que travessaven la ciutat. En el primer cas de nord a sud, i en el segon d’est a oest.

Els descobriments que s’estan fent al Jaciment dels Padrets no fan sinó aportar nous coneixements sobre la pretèrita època romana de Blanes, coneguda llavors amb el nom de Blanda. De fet, és la darrera de les 20 ciutats romanes més importants que quedava per explorar arreu de Catalunya, per descobrir a la superfície i revelar els secrets que s’amaguen entre les seves pedres, unes ruïnes sepultades pel pas del temps.


Si bé actualment ja compta amb una figura de protecció, durant la visita els representants del Servei d’Arqueologia i de Cultura de la Generalitat van destacar la importància que el jaciment blanenc estigui inclòs a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Al seu temps, l’inventari forma part del Patrimoni Cultural Català, que vetlla per l’elaboració i manteniment de tots els indrets inclosos, que ha de permetre l’estudi i la difusió de tots els béns que l’integren.

Dins de l’inventari hi ha dues principals categories de protecció: els Béns Culturals d’Interès Local (BCIL), i els Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN). Al estar inclòs en qualsevol de les dues categories es pot optar a ajuts econòmics que contribueixen a poder millorar i difondre tots aquests edificis, elements arquitectònics aïllats i jaciments.


De moment, el jaciment d’Els Padrets ja compta amb la protecció de ser un BCIL, d’ençà que es va aprovar el nou POUM. Per tant ara l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, que vetlla pel Patrimoni Històric de la ciutat, s’encarregarà de fer els tràmits necessaris per aconseguir la figura superior, el BCIN. En l’actualitat, a Blanes ja hi ha diversos monuments que estan inclosos al BCIN, com per exemple la Font Gòtica, el Castell de Sant Joan, o bé la portalada que donava accés per l’antiga muralla de Blanes, a la Plaça Verge Maria.

Interès de la ciutadania i els visitants per conèixer el jaciment

La visita d’obres amb les màximes autoritats en la matèria s’han realitzat ara, coincidint amb l’inici dels darrers 30 dies en què s’estarà fent aquesta fase del projecte al Jaciment Romà d’Els Padrets. A finals de mes es tornarà a fer una jornada anàloga per fer el tancament de valoració d’aquesta primera etapa.


Les dues següents fases consistiran en continuar treballant en la consolidació del jaciment, seguint amb la descoberta de les runes; així com en la museïtzació que el farà esdevenir un espai visitable tant per blanencs com per visitants, amb l’incentiu turístic que això significa. Mentrestant, l’Ajuntament de Blanes ja ha obert a la ciutadania en general la seva visita i presa de contacte.


La darrera setmana del mes de març es van començar a incorporar grups de voluntaris i voluntàries per fer tasques de suport, i els primers dies previs als festius de Setmana Santa s’han realitzat visites guiades. En tots dos casos, l’experiència ha estat un èxit sense precedents, havent de tancar abans del previst el termini d’inscripcions. Per últim, durant aquest mes de maig està previst organitzar visites guiades per a escolars de Blanes.
Data de realització: 05/02/2022 | Data de la darrera actualització: 05/02/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300