Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La presidenta del Jurat dels Premis Recvll de Blanes, Maria Mercè Roca, nova degana de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 05/06/2022 07:58:33 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LLIBRELa presidenta del Jurat dels Premis Recvll de Blanes, Maria Mercè Roca, nova degana de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)

La ILC és una entitat autònoma del Departament de Cultura de la Generalitat creada pel Parlament de Catalunya el 1987

L’escriptora gironina i presidenta del Jurat dels Premis Recvll de Blanes, Maria Mercè Roca (Portbou, 1958) serà nomenada nova degana de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) en substitució de Margarida Aritzeta, que acaba el seu mandat de tres anys. La proposta l’ha fet la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, qui ha agraït la tasca en temps difícils a la degana sortint.


Maria Mercè Roca, durant els Premis Recvll 2022
El suggeriment l’ha fet arribar al Consell Assessor de la ILC, i està previst que sigui nomenada durant els propers dies pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, per un nou període de tres anys. El deganat de la ILC exerceix l’alta representació de la Institució i ha d’anar a càrrec d’una escriptora o escriptor en llengua catalana de prestigi reconegut. Li corresponen la presidència de la Junta de Govern i la vicepresidència del Consell Assessor, òrgans de govern de l’entitat.

Maria Mercè Roca, presidenta del Jurat dels Premis Recvll

La notícia que l’autora d’obres com ‘El present que m’acull’, Premi Josep Pla l’any 1986, es va donar a conèixer aquest passat dijous, i es tracta d’un reconeixement que completa una trajectòria vinculada des de sempre al món literari i cultural. Fa poc temps, va ser nomenada presidenta dels Premis Recvll de Blanes coincidint amb la 56a edició dels guardons, que es van lliurar el març de 2020, després que precisament havia guanyat el Premi de Narració Ruyra dels premis blanencs l’any 1985.

Maria Mercè Roca ha fet de professora de català per a adults durant més d’una dècada i ha treballat com a guionista en diverses sèries de TV3, entre elles la que s’ambientava a Girona, ‘Secrets de Família’, que va comptar amb un notable èxit d’audiència, així com ‘Rosa’. D’altra banda, en l’àmbit polític ha estat diputada al Parlament per Catalunya i regidora a l’Ajuntament de Girona per ERC.


Es va donar a conèixer arran de guanyar el Premi Recvll de Blanes amb ‘Veus de Dones’ i posteriorment el Víctor Català amb ‘Sort que hi ha horitzó’. Algunes de les seves novel·les més conegudes són ‘Delictes d’Amor’, Premi Ramon Llull de l’any 2000; ‘Cames de Seda’, ‘Els Arbres Vençuts’, ‘Nosaltres les Dones’ o ‘Pioneres’; així com ‘Mil Revolts’ en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil, Premi Barcanova de l’any 2012. Col·labora regularment en diversos mitjans de premsa, ràdio i televisió.

La Institució de les Lletres Catalanes

La ILC és una entitat autònoma del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que va ser creada per llei del Parlament de Catalunya l’any 1987. El seu antecedent històric va ser la Institució que van crear un grup d’escriptors catalans en plena Guerra Civil, i els seus principals objectius són el foment i la promoció de la literatura i la lectura.

També mena la protecció i difusió del patrimoni literari català, l’impuls del reconeixement social de les lletres catalanes i el suport als escriptors en llengua catalana, així com a les associacions del sector. Els seus òrgans de govern són integrats per representants de la majoria de les associacions profes


Al llarg dels anys el deganat de la ILC moderna l’han ostentat Jordi Sarsanedas (1988-1999), Feliu Formosa (1999-2001), Maria Antònia Oliver (2001-2004), Josep Maria Benet i Jornet (2004-2006), Josep Maria Castellet (2006-2010), Francesc Parcerises (2010-2016), Isabel-Clara Simó (2016-2019) i Margarida Artitzeta (2019-2022).



Data de realització: 05/06/2022 | Data de la darrera actualització: 05/06/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300