Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Policia Local de Blanes adapta les classes de Mobilitat Segura Escolar als temps actuals i amb noves millores


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/10/2022 09:17:50 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PoliciaEduViariaLa Policia Local de Blanes adapta les classes de Mobilitat Segura Escolar als temps actuals i amb noves millores

El nou Parc Infantil de Trànsit acull aquest mes les pràctiques per a 850 alumnes de 5è de primària i 3er d’ESO, que s’han afegit aquest curs 2021-2022 com una de les novetats

Des de fa més de 30 anys, un dels fronts de treball de la Policia Local de Blanes ha estat conscienciar la ciutadania en la prevenció dels accidents viaris i les conseqüències que comporten. Un dels elements clau on el cos policial ha esmerçat més esforços és transmetre una cultura vial als actuals vianants, als qui en el futur poden ser els conductors i conductores de vehicles: els i les escolars del municipi.


Pràctiques Mobilitat Segura Policia Local Curs 2021-2022
Es tracta que les actituds de les usuàries i usuaris de la via pública esdevinguin més segures i perdurin en el temps, un procés que es va iniciar durant la dècada dels anys 80. Va ser llavors quan la Policia Local de Blanes va començar a impartir serveis educatius en matèria de seguretat viària als alumnes de les diferents escoles, incidint en la importància de la mobilitat a les vies com a vianants o viatgers, acompanyats o sols.

Pla d’Educació de Mobilitat Segura Curs 2021-2022

Recollint l’experiència de més de tres dècades de treball, un nou equip operatiu ha dissenyat i posat en marxa el Pla d’Educació de Mobilitat Segura durant l’actual curs 2021-2022. L’objectiu és fomentar una actitud responsable a la via pública per part de les i els alumnes a través de la convivència ciutadana, realitzant activitats significatives i motivadores d’acord amb cada edat, contribuint a enfortir les competències ciutadanes. El total d’alumnes depassa el miler: prop de 500 de nois i noies de 5è de primària i prop de 600 estudiants de 3er d’ESO.


L’equip liderat pel cap de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia, compta amb un grup específic de treball que encapçalen el responsable operatiu coordinador del Pla Educatiu de l’Àrea de Mobilitat Segura, el sergent Miquel Àngel Recio; i el responsable operatiu de trànsit, el sergent Francisco Muriel. Completen l’equip dos educadors de mobilitat segura, els agents Juan B. Pérez i Lídia Núñez.

Pràctiques de Mobilitat al nou Parc Infantil de Trànsit (PIT)

Aquest mes de maig han començat les pràctiques del curs en el nou Parc Infantil de Trànsit (PIT) habilitat per efectius de la Policia Local de Blanes a l’esplanada del costat de l’antic pavelló poliesportiu, al barri d’Els Pins. Al llarg de tot aquest mes de maig, s’anirà realitzant l’activitat que complementa les nocions apreses els mesos anteriors a les aules.


L’any passat la Policia Local va traslladar el circuit a diferents espais per poder respectar les normes preventives COVID. Es va tractar d’una tasca feixuga, ja que es va haver d’adaptar el circuit de pràctiques als patis de diversos centres escolars, així com en espais públics allí on la logística no ho permetia.

Enguany, però, l’evolució de la pandèmia ha permès muntar un circuit que es mantindrà per acollir les pràctiques per a tots els nois i noies. Els alumnes cinquè de primària hi realitzaran pràctiques amb bicicletes i karts i, posteriorment, s’elaborarà un document d’avaluació de la formació pràctica i interiorització dels continguts adquirits pels alumnes.


Per la seva banda, en el cas dels alumnes de 3er d’ESO, les classes pràctiques consistiran en participar en un circuit obert amb un recorregut determinat que fomenti l’ús de la bicicleta. El recorregut inclourà l’ús dels carrils-bici que hi ha a Blanes, així com una ruta pel Delta de la Tordera, per promoure així els valors mediambientals i el respecte per la natura.

Novetats i millores incorporades al Pla d’Educació de Mobilitat Segura

La principal millora que s’ha marcat com a fita la Policia Local de Blanes ha estat plantejar-se una nova manera d’impartir els necessaris coneixements als nois i noies, adaptats als temps actuals. S’ha promogut una actualització de les matèries, interactuant amb el suport de les noves tecnologies que actualment ja formen part de les vides dels escolars per aconseguir així una major implicació de l’alumnat.

Basant-se en els factors de risc del col·lectiu, s’ha ampliat la formació que els darrers anys s’ha estat donant als escolars de 5è de primària. Aquest curs 2021-22 s’han incorporat a l’aprenentatge els estudiants de 3er d’ESO perquè coneguin les normes bàsiques de circulació, els elements de l’entorn viari –en especial l’itinerari de casa fins al centre escolar i viceversa- i la importància del seu respecte.


També se’ls inculca el desenvolupament d’hàbits en mobilitat segura adoptant conductes com a vianants o viatgers i fomentant el respecte tant per les normes de circulació com pels mateixos agents que regulen i vigilen el trànsit a les vies públiques. El principal objectiu que preval per sobre de tot és promoure un canvi cultural en la percepció de les noies i els nois envers la importància de la mobilitat segura i aprofundir en la idea que la responsabilitat d’aquest àmbit passa per la necessària implicació de tothom, sobretot de la ciutadania.

Classes a l’Aula, Circuit de Mobilitat, Carrils-Bici i Delta de la Tordera

Els primers mesos d’aquest 2022, s’han impartit les nocions teòriques als alumnes de 5è de primària, cadascun dels quals haurà assistit a un total de sis hores lectives de formació en Educació de Mobilitat Segura, dues hores més que els darrers anys. Per la seva banda, els alumnes de 3er d’ESO han assistit a quatre hores lectives realitzades a finals de l’any passat.


Els alumnes de tots dos cursos -5è de primària i 3er d’ESO- hauran rebut nocions bàsiques de l’entorn viari, incloent un nou aspecte en què la Policia Local de Blanes ha volgut incidir. Es tracta dels VMP, els vehicles de mobilitat persona, que tant han proliferat els darrers anys, especialment pel que fa als patinets elèctrics. Més concretament, se’ls expliquen els requisits per a la seva conducció, avantatges i inconvenients i la normativa vigent a Blanes.Data de realització: 05/10/2022 | Data de la darrera actualització: 05/10/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300