Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha acollit avui la primera jornada esportiva inclusiva ‘Unifica’t’ de comarques gironines


Camí de tornada


Menú principalBlanes ha acollit avui la primera jornada esportiva inclusiva ‘Unifica’t’ de comarques gironines

Una 80ena d’alumnes amb i sense discapacitat intel·lectual de dos centres educatius blanencs han compartit activitats a la Ciutat Esportiva, organitzat per Special Olympics Catalunya

Aquest dijous Blanes ha estat la primera localitat gironina i la segona d’arreu de Catalunya que ha acollit el projecte ‘Unifica’t’, una intensa jornada que s’ha desenvolupat al llarg de tot el matí, i ha culminat al migdia amb un dinar de germanor. Organitzat per Special Olympics Catalunya amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i d’altres organismes i institucions, la iniciativa ha consistit en què alumnes amb i sense discapacitat intel·lectual de dos centres educatius blanencs compartissin esport, experiències i reflexions.


La trobada ha culminat amb un breu Acte Institucional encapçalat per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; la vicepresidenta d’Special Olympics Catalunya, Cristina Cabañas; i la cap de la Representació Territorial de l’Esport de la Generalitat a Girona, Anna Julià. Tots tres han coincidit en agrair a totes les persones que han fet possible dur a terme el projecte el seu esforç i les ganes de tirar endavant un projecte tan engrescador que, fins al moment, només s’ha dut a terme en dues localitats catalanes.


Tot seguit, ha arribat una de les parts més agraïdes, especialment per totes les noies i nois de l’escola i l’institut: el lliurament de reconeixement a totes i cadascuna de les persones que han participat. Per fer l’entrega de les medalles i altres distincions s’ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Blanes, Jordi Urgell, així com d’altres regidores i regidors del consistori blanenc que han participat a l’acte.


També s’ha comptat amb la valuosa participació del corredor d’ultra fons, que actualment també està triomfant a nivell internacional en competicions de Paddle Surf: Xavi Marina. Un atleta blanenc que avui ha demostrat una vegada més la seva bonhomia i modèstia compartint amb les nois i nois de la jornada ‘Unifica’t’ l’activitat esportiva inclusiva.

La Jornada ‘Unifica’t’ a Blanes: canviar les mirades envers les discapacitats

L’objectiu principal de l’experiència ha estat afavorir situacions inclusives mitjançant l’activitat física, l’esport i els hàbits saludables que han compartit els nois i noies a la Ciutat Esportiva Blanes. En definitiva, es tractava de canviar la mirada sobre aquesta realitat propiciant la convivència, normalitzar que les persones amb i sense discapacitat intel·lectual comparteixin un mateix espai amb activitats i vivències.


Durant tot el matí (a partir de les 10 i fins quarts de 2 del migdia) un total de 62 alumnes del Centre d’Educació Especial Ventijol i de l’Institut Serrallarga (tots dos de Blanes) han compartit plegats jocs i experiències. D’altra banda, 20 estudiants amb discapacitat intel·lectual de l’Itinerari Formatiu Específic (IFE) del mateix institut s’han encarregat de dinamitzar les estacions esportives on han participat els alumnes. Els nois i noies amb i sense discapacitat intel·lectual de 13 a 18 anys d’educació secundària han format diferents grups de manera conjunta i han interactuat en quatre estacions esportives inspirades en diverses disciplines.


Les quatre estacions esportives estan basades en l’handbol, futbol sala, bàsquet i joc cooperatiu, i s’han complementat amb una cinquena estació d’hàbits saludables, seguint la metodologia de la Gasol Foundation. La dinàmica de la jornada estava dissenyada perquè els i les alumnes treballessin de manera conjunta i que, a més a més de l’activitat física adaptada per a tots els i les participants, es fessin una sèrie de reflexions prèvies i posteriors per analitzar-ho entre les dues escoles.

A la recerca d’una societat més inclusiva

‘Unifica’t’ és un projecte de Special Olympics que es basa en els programes internacionals de Special Olympics de Play Unified i Unified Schools. Ja són 1’5 milions de persones arreu del món que s’han sumat al projecte que cerca canviar les mirades envers les persones amb discapacitat intel·lectual, perquè puguin esdevenir en agents de canvi per a una societat molt més inclusiva en base a la mútua coneixença.


També vol afavorir el trencament de barreres físiques i socials que dificulten la participació, així com gaudir i compartir aprenentatges a través de l’activitat física i l’esport. Per últim, un altre dels objectius que es vol assolir amb ‘Unifica’t’ és millorar la qualitat de vida de l’alumnat amb discapacitat intel·lectual, afavorint el benestar emocional, les relacions interpersonals i el desenvolupament personal.


Les jornades ‘Unifica’t’ estan pensades perquè es puguin reproduir arreu de la geografia catalana. L’experiència va tenir el punt de partida el passat mes d’abril a Alpicat (El Segrià, Lleida), i ara la primera que s’ha acollit en terres gironines ha estat la que avui s’ha allotjat a Blanes.

Continguts de l'‘Unifica’t’ a Blanes

La jornada de ‘Unifica’t’ d’avui dijous s’ha encetat a les 10 del matí amb l’arribada dels i les participants en l’experiència. Primer s’han format els grups, on es s’han barrejat alumnes tant de l’Institut Serrallarga com de l’Escola d’Educació Especial Ventijol, i se’ls ha assignat a cadascun dels equips alguna de les cinc estacions que tenien al seu abast.


Cada grup ha passat entre 20 i 25 minuts en cadascuna de les cinc estacions, de manera que al terme de la jornada matinal han participat a totes. A mig matí s’ha fet una pausa per promoure els hàbits saludables amb un esmorzar lleuger a base de fruita i productes naturals, i finalment l’activitat s’ha tancat a 2/4 de 2 del migdia, amb el lliurament de medalles a tots els participants, seguit per un Dinar de Germanor al qual han assistit els nois i noies, els i les protagonistes de l’experiència.
Data de realització: 05/12/2022 | Data de la darrera actualització: 05/12/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300