Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Uns 350 alumnes culminen demà divendres les Visites Escolars al Jaciment Romà dels Padrets de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/19/2022 08:25:59 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Uns 350 alumnes culminen demà divendres les Visites Escolars al Jaciment Romà dels Padrets de Blanes

El director de les excavacions, l’arqueòleg Joan Llinàs, s’ha encarregat d’apropar als joves el valuós legat patrimonial que significa

Demà divendres culminaran les visites escolars que s’han estat fent durant els darrers dies al Jaciment Romà de la Penya dels Padrets de Blanes. Donat que no es podia interferir durant massa estona en els treballs d’excavació que s’hi estan fent, només s’han pogut programar vuit jornades, que es van començar a realitzar a principis d’aquest mes, i acabaran el 20 de maig.


Joan Llinàs, l'arqueòleg director de les excavacions,
durant una de les visites escolars
Des de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, l’encarregat de vetllar i coordinar el projecte, es va fer una crida a tots els centres escolars del municipi que tinguessin interès en fer les visites. A partir d’aquí, en base a les peticions que es van rebre, es va elaborar el calendari que ocupava una petita franja horària de la jornada al llarg del timming de treball estipulat per a les excavacions.

350 alumnes hauran visitat el Jaciment Romà

Les visites les estan realitzant alumnes de cinquè de primària, així com de primer i quart d’ESO, acompanyats de les respectives professores i professors que prèviament els han alliçonat a classe sobre l’experiència que posteriorment gaudirien a la zona de treball del jaciment. En total, hauran estat uns 350 nois i noies, que hauran gaudit d’una jornada certament molt diferent al què és el més habitual, i molt profitosa.


Se n’ha encarregat d’acompanyar-los el director de les excavacions, l’arqueòleg Joan Llinàs, de l’empresa Atri Cultura i Patrimoni, a qui s’ha encarregat el projecte d’excavació del jaciment blanenc. Les seves explicacions no es limitaven a donar detalls, sinó que també interpel·lava als joves per ajudar-los a què fossin conscients de la importància de l’indret que estaven visitant.


L’objectiu de l’experiència ha estat seguir compartint amb la població les descobertes que s’estan fent al voltant d’un dels períodes de la història blanenca més pretèrits i del qual, per afegit, se’n tenien pocs detalls. Al llarg dels mesos en què s’estan fent els treballs, s’han fet visites guiades pel públic en general, i ara en aquest cas ha estat amb els escolars.

Conèixer més detalls del passat remot més desconegut de Blanes

D’aquesta manera, s’ha despertat entre les noies i nois que han visitat el jaciment un interès pel passat més remot que coneixem de la ciutat, anomenada Blanda pels romans. Un dels objectius que s’ha aconseguit és apropar les nocions d’història sobre la romanització que poden semblar molt llunyans en el temps i l’espai, ja que habitualment en l’imaginari col·lectiu el més proper solien ser les ruïnes d’Empúries.


A través de les visites escolars, s’ha pogut parlar de la romanització des del propi municipi on s’estudia, alhora que s’inculcava una estimació pel patrimoni històric que hi ha a Blanes. La selecció dels grups d’estudiants que finalment han realitzat l’experiència ha estat difícil, ja que s’ha rebut un allau de peticions, i en alguns casos s’ha hagut de denegar l’assistència per manca d’horaris. Malauradament, però, no s’hi podia dedicar més temps sense interferir en la bona marxa de la feina.


Cal dir que les excavacions que s’estan fent al Jaciment Romà de la Penya dels Padrets –situat al cor del barri de Sa Massaneda, al centre del nucli històric del municipi- van començar el passat mes de març i està previst que finalitzin a finals d’aquest mes en curs. Els treballs estan significant un important pas endavant en la descoberta de dades històriques i troballes, i ara el plantejament és continuar amb aquesta interessant tasca amb noves campanyes.
Data de realització: 05/19/2022 | Data de la darrera actualització: 05/19/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300