Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Èxit de públic en la Visita Ornitològica al Delta de la Tordera, que ha encetat la Setmana de la Natura 2022 a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/23/2022 08:58:09 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOÈxit de públic en la Visita Ornitològica al Delta de la Tordera, que ha encetat la Setmana de la Natura 2022 a Blanes

La següent acció serà el 4 de juny, amb un Taller Familiar Gratuït sobre Tortugues Marines a la platja, precedit per una xerrada a la Biblioteca on s’hi allotjarà una mostra sobre el tema

Com sol ser habitual a Blanes cada vegada que s’organitza alguna activitat relacionada amb la natura i la protecció del medi ambient, l’interès per assistir-hi és molt gran, i les places per participar-hi s’exhaureixen ràpidament. Així ha estat amb la primera de les accions que ha encetat la ‘Setmana de la Natura 2022’ a la població on comença la Costa Brava, un cicle d’activitats que s’allargarà fins el proper 4 de juny.


Visita ornitològica al Delta de la Tordera, diumenge passat
La primera acció va tenir lloc aquest passat diumenge, i de fet ha repetit l’èxit que va tenir l’anterior experiència similar de fa un any i mig, que també va consistir en fer una Visita Ornitològica al Delta de la Tordera. Es van inscriure una seixantena de persones per ocupar les 45 places que hi havia per omplir en total, mentre que la resta es deixaven de moment en llista s’espera per si hi havia alguna renúncia.

Visita Ornitològica al Delta de la Tordera

Al llarg de la jornada dominical es van fer tres torns, amb una quinzena de visitants cadascun d’ells. El primer, el més matiner, va ser a 2/4 de 9 del matí; el segon a les 10 del matí; i el tercer a 2/4 de 12 del migdia. Les visites gratuïtes estaven dissenyades perquè les gaudís un públic que abastés un ample ventall: des de famílies fins a interessats en la natura en general, i els ocells en especial, repetint d’alguna manera el perfil que ja hi va haver en l’anterior experiència.


A l'esquerra de la imatge, la teinenta d'alcalde de Medi Ambient i
Benestar dels Animals, Marina Vall·llosada
Entre les persones que van assistir al primer torn de visites s’hi comptava la tinenta d’alcalde de Medi Ambient i Benestar dels Animals, Marina Vall·llosada, qui va agrair la implicació en la jornada de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera (NatMont). Van ser els seus membres qui es van encarregar d’explicar als i les assistents l’objecte de la visita: conèixer la riquesa ornitològica que hi ha al Delta de la Tordera.

El guiatge a càrrec de NatMont va permetre conèixer a les persones que van assistir-hi la gran varietat d’ocells que hi ha al llarg de l’any al Delta de la Tordera, i per aquest motiu ja s’havia indicat la idoneïtat de dur-hi prismàtics i altres enginys per poder seguir millor les explicacions. El punt de trobada va ser al camí de sorra que hi ha prop de l’Aguaitador d’Aus que s’ha instal·lat des de fa uns mesos al costat del riu, un dels millors indrets per gaudir de l’experiència.


Algunes de les espècies que s’hi poden trobar van des del gavià argentat fins la gavina corsa, passant per la gavina capnegra i el xatrac gros. També hi ha la polla d’aigua, el balquer, la forja vulgar, el martinet de nit, el capó reial, la garsa de mar, el flamenc, el corriol gros i el corriol camanegre, així com el corb marí emplomallat i el corb marí gros, l’agró blanc, l’esplugabous, el mussol comú, el bernat pescador i diverses varietats d’ànec. Precisament alguns exemplars d’aquesta darrera espècie, l’ànec, s’han deixat veure aquests darrers dies nedant inusualment a la platja del centre de la vila.

Obsequi per a tothom: polsera feta per dones en risc d’exclusió social

Totes les persones que van participar a la visita de diumenge van ser obsequiades amb una polsera de color verd on duien serigrafiada l’etiqueta #setmananatura. Són fetes de cotó natural i s’han realitzat en col·laboració amb www.marsemon.org, una entitat solidària sense ànim de lucre que treballa des del voluntariat en favor d’una societat més justa, igualitària i per afavorir la cohesió social.


Les polseres #setmananatura les han acabat dones en risc d’ecslució social que participen al programa “Totdraps”. D’aquesta manera, alhora que es contribueix amb la ONG Maresmon, també es vol donar visibilitat a totes les persones que s’impliquen per la natura lliurant-los aquest obsequi. Val a dir que la Setmana de la Natura se celebra entre el 22 de maig i el 5 de juny ja que en la primera data es commemora el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, i la segona el Dia Mundial del Medi Ambient.

Propera activitat: Xerrada i Taller Familiar sobre la Tortuga Careta

Després d’aquesta primera acció, les tres properes incloses al cicle de la ‘Setmana de la Natura 2022’ a Blanes tenen com a denominador comú la tortuga marina, comptant en aquest cas amb la col·laboració de CT BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Del 30 de maig al 4 de juny la Biblioteca Comarcal allotjarà l’exposició ‘Caretta a la Vista!, que inclou informació sobre aquesta espècie, el seu cicle de vida, les amenaces, la nidificació i el reconeixement de rastres, entre d’altres.


L’exposició es completarà amb dues activitats que tindran lloc el matí del dissabte 4 de juny. En primer lloc es farà una xerrada a les 10 del matí a la Biblioteca Comarcal, a càrrec de Glòria Fainé Sanllehí sobre aquesta mateixa qüestió. Tot seguit, a les 11 del matí, vindrà la part més interessant: un Taller Familiar per aprendre a detectar rastres i nius de tortuga careta.


Serà especialment entretinguda perquè, enlloc de fer-se en un espai tancat, s’allotjarà a l’indret més adequat: la platja, on nidifiquen les tortugues. El taller, igual que la xerrada prèvia, està destinat al públic en general, però en especial al familiar i infantil, ja que es farà una simulació de niu de tortuga marina, per aprendre a detectar com és un niu i el rastre associat.

Totes dues activitats, igual que la visita ornitològica d’aquest passat diumenge, són gratuïtes. En aquest cas, però, no cal fer inscripció prèvia. Tan sols anar el dissabte 4 de juny a les 10 del matí, primer a la Biblioteca Comarcal, i després a les 11 del matí a la Platja de S’Abanell, situada a pocs metres del servei cultural.


Les activitats de la Setmana de la Natura 2022 a Blanes estan organitzades pel Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, comptant amb el suport de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera, així com CT Beta de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (Careta a la Vista!).Data de realització: | Data de la darrera actualització: 05/23/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300