Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha acollit un Taller Familiar sobre albiraments de Tortugues Marines per tancar la Setmana de la Natura


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 06/05/2022 09:51:20 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes ha acollit un Taller Familiar sobre albiraments de Tortugues Marines per tancar la Setmana de la Natura

Es va fer una simulació a la platja de S’Abanell sobre com cal actuar si es troba una nidificació de tortugues marines, amb el suport de CT BETA (UVic-UCC)

L’Ajuntament de Blanes ha culminat aquest cap de setmana la Setmana de la Natura 2022, que s’organitza cada any al voltant del 5 de juny, el Dia Mundial del Medi Ambient. Aquest passat dissabte es va fer una xerrada i un taller familiar gratuït sobre la tortuga marina, acollit en dos àmbits diferents: a la biblioteca i a peu de platja.


Organització i famílies participants al Taller de Tortugues,
al terme de l'activitat amb la polsera de la 'Setmana de la Natura'
En primer lloc es va fer una xerrada il·lustrativa a la Biblioteca Comarcal, on fins el proper dijous 23 de juny està allotjada una exposició sobre aquesta mateixa temàtica de la tortuga babaua (Caretta caretta). A la mostra i a la xerrada prèvia es va donar informació sobre aquesta espècie, el seu cicle de vida, les amenaces, la nidificació i el reconeixement de rastres, entre d’altres ingredients.


Xerrada prèvia al Taller, a la Biblioteca Comarcal, dissabte al matí
En els darrers anys ha augmentat sensiblement el nombre de nidacions de la tortuga babaua a les platges del litoral mediterrani català. La població no està acostumada a observar la nidació de les tortugues marines a les nostres costes i, conseqüentment, desconeix com ha d’actuar si es troba davant un esdeveniment d’aquest tipus. L’exposició proporciona informació sobre l’espècie i la manera correcta d’actuar davant d’un esdeveniment de nidació.

Taller Familiar a peu de platja amb simulació d’un albirament

El Taller Familiar a peu de platja -realitzat després de la xerrada informativa- va ser molt pràctic i participatiu, sobretot per la canalla, que no va voler perdre’s l’ocasió de viure en directe una simulació molt verídica. Perquè això fos possible, es va reproduir un cas pràctic com el què passa en la realitat quan s’albira un rastre o nidificació d’una tortuga marina a la platja.


A primera hora del matí, per preparar el taller, es va delimitar amb tanques un espai de la platja, i es van amagar una reproducció del què vindrien a ser els ous que pretesament havia posat una tortuga, representats en aquest cas per pilotes de ping pong. Perquè la simulació fos el màxim de verídica, també es van dibuixar rastres d’una tortuga per explicar en viu i en directe com cal actuar amb l’objectiu que els ous de tortuga que estan amagats sota la sorra de la platja, no siguin malmesos.


Després de localitzar-los, els van guardar en una nevera portàtil, com es fa en els casos reals. Seguin les explicacions que se’ls van donar, els nens i nenes havien d’anar amb cura per no malmetre els ous que figurava que havia deixat enterrats una tortuga marina. Per tancar el taller, tal com es fa en els casos reals, es va demanar als voluntaris i voluntàries que dipositessin els ous en una nevera portàtil pel seu trasllat per ser protegits.


Finalment, l’activitat es va tancar obsequiant tots els i les membres de la família amb la característica polsera verda que simbolitza la ‘Setmana de la Natura’. Tant a la xerrada prèvia com al taller va assistir-hi la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada, qui tampoc no es va perdre cap detall sobre com actuar en cas d’un albirament.

Com actuar en cas d’albirar tortugues fent una posta o rastres a la platja

Si s’observa una tortuga fent una posta cal no destorbar-la i no parlar ni moure’s bruscament, perquè si l’animal s’adona que hi ha presència humana, podria interrompre el procés de nidificació. Cal no apropar-se mai per la zona on té el cap i, en cas que sigui necessari acostar-se, fer-ho per la seva part del darrera i sense fer soroll. Mai s’ha d’encendre un llum ni disparar un flash.


Si en canvi no es veu la tortuga per enlloc, però es veu rastres a la sorra que indiquen de la seva presència, cal tenir present que no s’han d’esborrar els rastres i procurar que ningú els trepitgi. Per contra, cal localitzar-ho de la millor manera possible i acotar l’espai fins a la mateixa línia d’aigua amb qualsevol element disponible (branques, pedres, etc).


En tots dos casos és important no fer córrer la notícia i/o les fotos per les xarxes socials abans que la zona s’hagi pogut delimitar correctament i s’hagi inspeccionat a càrrec dels tècnics competents. Aquestes activitats, incloses a la Setmana de la Natura, les ha organitzat el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes amb la col·laboració del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia Ambiental i Alimentària (CT BETA) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (Caretta a la Vista!).



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/05/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300