Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha caminat avui pels Drets de les Persones Grans, coincidint amb una jornada molt especial


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 06/15/2022 12:32:21 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

gent granBlanes ha caminat avui pels Drets de les Persones Grans, coincidint amb una jornada molt especial

Avui es commemora el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a la Gent Gran. La marxa ha sortit des de 4 punts i ha acabat al Passeig de Mar, on s’ha llegit un manifest

Aquest dimecres, coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, Blanes ha caminat en defensa dels seus drets, en una marxa que ha recorregut simbòlicament els quatre punts d’arreu de la ciutat on comença la Costa Brava. La ‘Caminada pels Drets de les Persones Grans’ ha sortit avui al matí repartida en quatre columnes, que han confluït en un mateix indret, on s’ha trobat tothom.


Una de les columnes ha sortit des de la Rotonda dels Focs, a la cruïlla de la Carretera d’Accés a la Cota Brava amb el Carrer Anselm Clavé; la segona des de la Zona d’Aparcament que hi ha darrera el CAP II, davant l’Estació d’Autobusos; la tercera des del Parc del Col·legi Santa Maria, al Carrer Salut, 44; i la quarta des de la Zona del Port, més concretament a la rotonda d’entrada de l’àncora. La sortida s’ha fet a 2/4 de 10 del matí, desafiant la calor que aquests dies s’està deixant notar especialment.


L’activitat ha estat organitzada per l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes, comptant amb la implicació de diverses entitats del municipi: l’Associació de Pensionistes i Jubilats del Casal Benet Ribas; l’Associació de Prejubilats i Pensionistes de la Casa del Mar; l’Assemblea de Creu Roja de Blanes-Lloret-Tossa; el Grup Fondistes Blanes; l’Ambulatori de Blanes, així com amb la indispensable implicació de la Policia Local de Blanes.

Centenars de persones han participat a la caminada

Centenars de persones han participat en l’experiència, que ha anat a confluir en un dels indrets més emblemàtics de la vila: la Roca de Sa Palomera, i des d’allí l’activitat s’ha traslladat al seu costat, al Passeig de Mar a tocar de la Plaça Catalunya. En aquest indret s’hi havia alçat un escenari, des d’on s’ha llegit el manifest amb motiu del ‘Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans’.


Se n’han encarregat de llegir-lo dues persones representants d’aquest col·lectiu, la Paquita i la Rosa. Abans i després de la lectura, han donat la benvinguda i han tancat l’acte la regidora d’Acció Social, Marian Anguita, acompanyada pel regidor d’Alcaldia, Albert Sanz, qui ha actuat en representació de l’alcalde, que ha excusat la seva presència per motius personals.


Després dels parlaments i les reivindicacions, l’acte ha esdevingut més distès, amb un final de festa que ha inclòs diferents entreteniments, música, obsequis, un pica-pica i –sobretot- un bon ambient. Entre els obsequis que ha rebut tothom qui ha participat en la caminada abans d’emprendre la marxa, s’hi comptava una polsera de color verd amb el leitmotiv de la jornada: ‘Pels Drets de les Persones Grans’.


Val a dir que una de les quatre columnes que ha participat en la caminada ho ha fet encapçalada per una pancarta amb el lema de la jornada, que també ha presidit la lectura del manifest. Posteriorment, aquesta mateixa pancarta s’ha penjat al balcó principal de l’Ajuntament de Blanes, que aquesta nit també s’afegirà simbòlicament a la celebració amb la il·luminació nocturna del color verd que simbolitza la lluita pels drets de les persones grans, que tenyirà tota la façana que dóna al Passeig de Dintre.

Manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya 2022

‘El maltractament a les persones grans és un problema mundial que afecta la salut i als drets humans de milions de persones. Es un problema social generalitzat que pot afectar a una persona independentment de la seva classe social o el seu entorn de residència i que afecta majoritàriament a la població femenina. No obstant, s’acostuma a amagar, perquè és considerat un assumpte especialment privat.



Per a la presa de consciència del problema, ens plantegem com a objectius bàsics:
    § El canvi de visió sobre les persones grans que formen part de la nostra societat.
    § La iniciativa en la intervenció amb persones grans vulnerables per prevenir possibles situacions de maltractament.
    § El suport constant a persones que estan vivint el problema per ajudar-les a sortir d’aquesta situació i millorar-ne la protecció, així com la manera de fer-hi front.
    § L’acompanyament i seguiment per a la seva recuperació completa.

Durant aquest temps de confinament, algunes persones ingressades en alguns centres residencials han sofert processos d’abandonament social, en part pel nombre insuficient de personal encarregat de la seva cura, ja que aquest personal també ha sofert la COVID. Hauríem d’analitzar aquest procés, no tan sols per la pèrdua de familiars i amics, també hem d’analitzar les conseqüències :
    § Retrocés del nivell cognitiu de les persones.
    § Retrocés en els processos motrius.
    § Processos afectius per la manca de contacte amb els seus familiars.


És un problema global de tota Europa, i fora necessari que tots els estats incorporessin programes per solucionar un dels problemes greus que té la gent gran: l’aïllament no desitjat.

Les persones més grans de 65 anys som un 20% de la població i suficientment vàlids per defensar els nostres drets com a persones, sense mirar l’edat que tenim. Hem de defensar tot allò que hem aconseguit i evitar que els maltractaments vagin en augment. Cal gent activa per posar-se al davant de les associacions, per liderar-les i donar la veu d’alerta a les administracions perquè siguin sensibles davant d’aquestes circumstàncies”



Data de realització: 06/15/2022 | Data de la darrera actualització: 06/15/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300