Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les populars ‘Estores de Corpus’ han tornat a lluir a Blanes, enguany dedicades als 50è Concurs de Focs d’Artifici


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 06/20/2022 10:48:54 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ESTORES DE CORPUS ASSOCIACIOLes populars ‘Estores de Corpus’ han tornat a lluir a Blanes, enguany dedicades als 50è Concurs de Focs d’Artifici

Centenars de persones han tornat a gaudir de les catifes confeccionades amb 20.000 flors i altres materials, dissenyades per artistes blanencs i l’Associació d’Estores de Raval

Aquest passat diumenge el nucli històric de Blanes ha pogut recuperar una tradició que durant dos anys s’ha mantingut amb propostes alternatives. Es tractava de les populars ‘Catifes de Corpus’ que, una vegada més, han organitzat des de l’Associació d’Estores de Raval, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i la Federació Catalana de Catifaires.


Les estores cobrien prop d’un kilòmetre de recorregut: baixaven des de la Plaça de l’Església pel Carrer Nou, han omplert d’art i color el Carrer Ample, han pujat per Raval Nord i han continuat fins la Plaça Mossèn Joan Quer. Fa gairebé quatre dècades que l’entitat blanenca s’encarrega d’aquesta tradició recuperada en la història dels temps recents, molt apreciada a Blanes.

Centenars de visitants a les estores dedicades al 50è Concurs de Focs

Com havia estat tradicional abans de la pandèmia, centenars de persones han gaudit de les estores, principalment blanencs i blanenques, però també els visitants atrets per un esdeveniment que aplega diversos al·licients. Majoritàriament el què fan és passejar-se a munt i a vall per admirar-les i capturar-les en imatges, i ocasionalment s’afegeixen als voluntaris i voluntàries que contribueixen al llarg de diumenge al matí a omplir els dissenys de les estores.


En aquesta edició les aromàtiques estores han tingut una temàtica comuna a l’hora de dissenyar-les: els 50 anys del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava-Vila de Blanes. Una celebració que precisament entronca directament amb la definició d’Art Efímers que tenen tant les estores com els focs d’artifici, gaudits durant uns instants després de mesos de treball previ.


Tant les estores com els focs d’artifici tenen com element en comú les figures, les formes que dibuixen els artificis pirotècnics, que recorden sovint a l’esclat d’una flor natural. Per això, algunes de les creacions que s’han pogut admirar aquest cap de setmana han fet referència a aquesta analogia entre flors i esclat pirotècnic, una fusió que ha fet les delícies dels visitants.

Participació d’11 artistes de Blanes en el disseny i confecció

S’han confeccionat un total d’11 estores repartides als carrers del centre. D’aquest total, 10 han anat a càrrec d’11 artistes blanencs i blanenques, i la 11a estora l’han dissenyat i confeccionat els membres de l’Associació Estores de Raval. Els 11 artistes han estat Ma Teresa Llorens, KSH!, Alèxia Tarrés, Henar Herranz, Marina Serra, Joan Torner, Susana Martín, Sara Izquierdo i Víctor Catalán (que compartien la mateixa estora), Joel Ristol i Anna Palenciano.


L'alcalde, Àngel Canosa; el primer tinent d'alcalde de Promoció de la Ciutat,
Jordi Urgell; i el regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz, amb l'Associació d'Estores
de Raval, encapçalada per la seva presidenta, Roser Divison
Per immortalitzar l’esdeveniment que s’ha afegit a la celebració dels 50 anys del Concurs de Focs d’Artifici, diumenge a primera hora de la tarda, un cop ja havia finalitzat la confecció, es va fer una fotografia commemorativa davant l’estora central d’aquest leitmotiv. La instantània la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el primer tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Turisme, Jordi Urgell, acompanyats del regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz, i els protagonistes de l’esdeveniment: els membres de la junta de l’Associació d’Estores de Raval, que presideix Roser Divison.

20.000 flors i quilos de diferent tipus de material

Per a la confecció de les estores l’associació ha emprat 20.000 flors, i centenars de quilos de diferent material natural. Les flors són clavells de diferents colors, dels quals se n’aprofita tot: la tija, el capoll i els pètals. Altres materials han estat la clova de pinyó, carbonat calci, podrit de castanyer (és a dir: terra vegetal), així com bruc i flocs de fusta tenyits de diferents colors.


Els preparatius es van iniciar a principis d’any, després que es va confirmar que la situació de pandèmia deixava recuperar l’activitat al 100%. Primer es va començar cercant artistes que volguessin contribuir amb les seves creacions i posteriorment, després d’una reunió mantinguda amb el consistori, es va triar la temàtica.


En la fase final d’aquests darrers dies, al llarg de la setmana passada es van accelerar els preparatius. Així va ser després que a principis de juny el Carrer Ample ja va començar a lluir l’anunci de les catifes, amb la penjada de la banderoles on es reproduïen els dissenys que havien de lluir als carrers, precisament completades amb banderoles que reproduïen el logotip del 50è Concurs de Focs d’Artifici.

Intenses jornades de frenètica activitat

Dissabte a la tarda es va començar el procés de desfullar les flors que serveixen de matèria prima, i simultàniament es van començar a dibuixar al terra dels carrers els dissenys de les estores, llevat del Carrer Ample, que s’havia de reservar per l’endemà. Diumenge a les 7 del matí, un cop es va poder tancar la circulació del Carrer Ample, es van dibuixar sobre aquest vial els dissenys de les estores, i es va repartir el material distribuït a les catifes.


Llavors va començar el treball de les diverses brigades que es van dedicar a omplir de material natural els dibuixos. Han estat veïns i veïnes voluntàries, familiars, coneguts dels artistes i col·laboradors ocasionals que van encarregar-se d’aqueta tasca fins al migdia, havent de combatre especialment enguany la calor inusual per aquestes dates de juny. Finalment, a 3/4 de 8 de la tarda, la Processó de Corpus va culminar tot aquest esforç esmerçat, quan la comitiva –acompanyada per la música de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria- va passar per sobre les estores, donant sentit a perquè se li diu art efímer.



Data de realització: 06/20/2022 | Data de la darrera actualització: 06/20/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300