Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebrarà del 28 de juny a l’1 de juliol el Dia de l’Orgull LGTBI+ amb diverses activitats


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 06/26/2022 09:40:02 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Bandera_LGTBBlanes celebrarà del 28 de juny a l’1 de juliol el Dia de l’Orgull LGTBI+ amb diverses activitats

Coincidint amb el Dia Mundial es llegirà un manifest, dimecres un cine-fòrum amb un capítol del programa ‘Tabús’ de TV3, i divendres Teresa Gelpí farà el monòleg ‘Teresa, Teresot’

Un dels Dies Internacionals que a Blanes se celebra amb especial intensitat és el què s’escau dimarts vinent, 28 de juny, el Dia de l’Orgull LGTBI+ Per aquest motiu, l’Àrea d’Acció Social i el Servei de Polítiques d’Igualtat han preparat diverses activitats per seguir reivindicant que cap persona no s’ha d’amagar del què és i sent, sigui quin sigui el seu sexe biològic, orientació sexoafectiva, identitat sexual o rol de gènere.


Va sorgir a la dècada dels anys 70 per plantar cara als mecanismes del sistema tradicionalista contra els qui es ‘desvien’ de la mal anomenada ‘heteronomativitat’, i avui dia cal seguir reivindicant el què fa 50 anys es demanava. L’objectiu, doncs, és reafirmar el sentiment d’orgull sobre les identitats i orientacions sexuals i de ènere tradicionalment marginades i reprimides.

Activitats amb motiu del Dia de l’Orgull LGTBI+

Per anar escalfant l’ambient, des de fa uns dies s’ha penjat una pancarta reivindicativa a la façana principal de l’Ajuntament de Blanes, i a partir de la setmana vinent s’han programat diverses activitats. El punt d’arrencada serà precisament el proper dimarts 28 de juny, quan s’escau la commemoració del Dia de l’Orgull LGTB+.


A la tarda, a partir de les 5, s’instal·larà un Punt Lila al Passeig de Mar, a la cantonada a tocar amb el Carrer Ample, i el mateix dia, a les 7 de la tarda, es llegirà un ‘Manifest Reivindicatiu’. La lectura tindrà lloc al Passeig de Dintre, davant la façana principal de l’Ajuntament de Blanes, i l’encapçalaran l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita.


L’endemà dimecres l’activitat es traslladarà a la Biblioteca Comarcal de Blanes, on a 2/4 de 7 de la tarda es farà una sessió de Cinefòrum amb un dels capítols del programa de TV3 ‘Tabús’. Es tracta del què es va dedicar al col·lectiu LGTBI, on es van voler trencar tots els tòpics que envolten les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. Cal dir que durant aquests dies també s’allotjarà a la Biblioteca Comarcal una guia de lectura amb tot el fons documental que hi ha sobre aquesta temàtica.

Monòleg amb Teresa Gelpí: ‘Teresa, Teresot’, basada en una història real

La commemoració del Dia de l’Orgull LGTBI+ culminarà divendres, 1 de juliol, amb una activitat força especial. Es tracta del monòleg que recitarà l’actriu malgratenca Teresa Gelpí: ‘Teresa, Teresot’. La sessió dramatitzada començarà a les 8 del vespre al Centre Cultural Els Padrets amb entrada gratuïta, i val a dir que es basa en la història real de Teresa Pla, que es va fer maqui després de patir abusos de la Guàrdia Civil.


Coneguda també amb el sobrenom de ‘Teresot’, ‘La Pastora’ o ‘Florencio’, entre els anys 1949 i 1960 va ser una activa guerrillera antifranquista. Va néixer hermafrodita: posseïa els dos sexes a la vegada, però no tenia definits ni l’aparell reproductor masculí ni el femení. Els seus pares van decidir inscriure-la com a dona perquè quan fos gran no hagués de complir el servei militar.

Teresa es va criar al mas dels seus pares i, malgrat no haver anat mai a l’escola, era una persona dotada d’una extraordinària intel·ligència natural. L’hivern de l’any 1947, quan transitava per un camí, va ser detinguda per un escamot armat format per set guàrdies civils i dos sometents que venien d’incendiar una masia on hi havia refugiats dos guerrillers maquis.


Va ser duta a una casa quarter, i allí els dos sometents van revelar la seva condició, provocant que el tinent de la benemèrita obligués la Teresa a despullar-se per interrogar-la brutalment. Després d’aquell indignant episodi, Teresa Pla ja no tornaria a ser mai més la mateixa, i es va unir a una partida de guerrillers antifranquistes. Durant 11 anys va ser una activa guerrillera, tot i que mai no va voler causar la mort a ningú.



Data de realització: 06/26/2022 | Data de la darrera actualització: 06/26/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300