Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Una 30ena de voluntaris i voluntàries pel Projecte LIFE han fet la Ruta Botànica pel Camí de Ronda de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/17/2022 09:51:49 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DIBUIXUna 30ena de voluntaris i voluntàries pel Projecte LIFE han fet la Ruta Botànica pel Camí de Ronda de Blanes

L’objectiu és que passin a formar part de la Xarxa de Voluntariat del LIFE medCLIFFS per contribuir en la conservació dels penya-segats de tota la Costa Brava: des de Blanes fins a Portbou

Blanes ha acollit aquesta setmana una experiència mediambiental basada en el voluntariat pionera en el seu àmbit. L’any passat l’Ajuntament de Blanes es va adherir al Projecte LIFE medCLIFFS per fomentar la participació ciutadana i la seva difusió, una iniciativa que ara s’ha posat en marxa amb la primera activitat dinàmica que s’ha organitzat.


Ruta Botànica Guiada pel Camí de Ronda de Blanes, dijous passat
Es tracta de participar en una Ruta Botànica Guiada que es va fer dijous passat al matí, i que va transcórrer al llarg del Camí de Ronda de Blanes amb inscripció gratuïta. El punt de trobada va ser a l’extrem de la ruta que dóna a la part de darrera del Jardí Marimurtra, un nou tram que es va posar en marxa fa pocs anys, i que discorre paral·lel al mateix recinte botànic, rodeja uns penya-segats i passa per Cala Bona per resseguir després la vora del mar en direcció a Lloret.


L’activitat estava adreçada principalment a joves i adults, és a dir, amb edat mínima de 16 anys d’edat. Abans de començar la ruta, es van identificar totes les persones que prèviament s’havien hagut d’inscriure, algunes de les quals venien de prou lluny, atrets per la seva afició a la botànica i a la natura en general. Entre els assistents a la xerrada s’hi comptava la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada, així com la cap tècnica d’aquest servei, Dolors Rossell.Una trentena de voluntàries i voluntaris han participat en l’experiència

La crida a participar-hi ha estat tot un èxit, ja que finalment van prendre part en la Ruta Botànica Guiada una trentena de persones. La majoria adults, però també s’hi va poder veure alguns que van participar-hi acompanyats dels seus infants. De la mà d’experts botànics, tothom qui va participar va poder observar i aprendre a reconèixer espècies de plantes al·lòctones invasores, moltes escapades de jardins.


Són espècies que tenen o poden tenir un impacte en la biodiversitat i conservació dels penya-segats amb vegetació endèmica de la Costa Brava. En aquest sentit, la monitora i el monitor que van fer el guiatge, van estar explicar que en l’actualitat hi ha fins a 33 espècies arreu de Catalunya que no són autòctones, són al·lòctones, majoritàriament esteses al territori al haver emigrat des de jardins.


A través de la gestió de plantes invasores, LIFE medCLIFFS treballa per mantenir la diversitat florística dels penya-segats mediterranis, contribuint a la seva conservació i a evitar la pèrdua de biodiversitat. Un dels casos més singulars són les anomenades figues de moro (Opuntia ficus-indica, originària d’Amèrica) , que fins i tot es reprodueixen en un cartell turístic de promoció natural de Catalunya, però que en realitat és una espècie invasora que posa en perill la flora autòctona. Tampoc no és originària d’aquí una altra espècie prou popular: la planta dels diners (Plectranghus verticillatus), que procedeix del sud-est d’Àfrica.


Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS

Un altre dels objectius de l’experiència que s’ha fet a Blanes ha estat explicar tots els detalls sobre com es pot formar part de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS i, en cas de voler-ho, registrar-s’hi per poder contribuir així a la conservació dels penya-segats de tota la Costa Brava, des de Blanes fins a Portbou. A través d’aquesta xarxa es fa un seguiment i vigilància de la flora exòtica invasora que afecta els penya-segats mediterranis.


Les persones que en formen part s’encarreguen de recollir les dades ecològiques i biològiques necessàries per a modelitzar i predir el risc d’invasió en zones prioritàries, així com per a definir la millor estratègia d’actuació davant de cada espècie. L’única cosa a la qual s’han de comprometre és a fer un seguiment de la zona assignada dos cops a l’any, després que se’ls farà un curs de guiatge gratuït.

Data de realització: 07/17/2022 | Data de la darrera actualització: 07/17/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300