Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Pla de Seguretat i Emergències del 50è Concurs de Focs de Blanes inclourà com a novetat dues unitats anti-drons de la Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 07/20/2022 10:50:57 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

SIRENES EMERGENCIESEl Pla de Seguretat i Emergències del 50è Concurs de Focs de Blanes inclourà com a novetat dues unitats anti-drons de la Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra

Cada dia hi haurà 300 efectius sumant policies, bombers, sanitaris i altres operatius. S’han habilitat zones d’aparcament excepcionals a la Plaça 11 de Setembre i a la Ciutat Esportiva

Coincidint amb el 50è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que tindrà lloc del 22 al 26 de juliol, es mou al seu voltant una estructura organitzativa que garanteix la seguretat del milió de persones que, sumant les cinc nits, es calcula que assistiran a Blanes per contemplar uns espectacles inigualables. Enguany el certamen serà més especial que mai, perquè compleix el primer mig segle de vida i perquè la COVID ha provocat que durant dos anys el cel nocturn blanenc hagi emmudit.


Per això, perquè les previsions són que si habitualment ja hi ha milers d’espectadors, enguany el nombre de públic serà encara més elevat, hi ha tot un seguit de mesures incloses al Pla d’Autoprotecció (PAU) i al Pla de Seguretat i Emergències, dissenyat per Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes. Des de l’any 2016, a més a més, també s’hi inclouen mesures del Pla Operatiu Específic (POE) dels Mossos d’Esquadra en aplicació del nivell 4 d’Alerta Terrorista. Tot l’operatiu compta amb un Centre de Comandament Avançat, que aquest 2022 se situarà físicament en unes dependències municipals perquè els briefings diaris puguin ser més efectius i acotats sobre el terreny.

Novetat 2022: Unitats Anti-Drons de la Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra

La principal novetat del Pla de Seguretat i Emergències 2022 és la presència cadascuna de les cinc nits de dues unitats anti drons que seran aquí gràcies a la col·laboració de la Unitat UDRON dels Mossos d’Esquadra i la Unitat Especialitzada de la Guàrdia Civil. Els dos operatius vetllaran per la seguretat de l’espectacle pirotècnic en un dels aspectes que –sobretot aquests darrers anys- ha proliferat significativament: els drons.


Centre de Comandament Pla de Seguretat i Emergències,
a la Plaça Catalunya
D’una banda, es tracta de prevenir que la presència de drons no interfereixi en les comunicacions que s’utilitzen pel dispar dels artefactes pirotècnics, amb la possibilitat que es pugui desviar la seva trajectòria i anar a parar al públic. D’altra banda, pel risc potencial que suposa que artefactes d’aquesta mena sobrevolin un espai on hi ha un gran nombre de persones reunides, com és aquest el cas, i puguin caure al seu damunt.


Els dos sistemes que es desplegaran durant el concurs de focs –tant el de la Guàrdia Civil com el dels Mossos d’Esquadra- funcionen com un inhibidor. És a dir: lleven el senyal de freqüència que utilitzen aquests artefactes inhabilitant el seu sistema de funcionament. Quan es doni el cas que hi hagi un dron sobrevolant i els dos sistemes estiguin actius, l’aparell es quedarà estàtic durant uns segons, i després anirà baixant poc a poc fins tocar terra, per la qual cosa no hi ha perill que pugui precipitar-se al damunt de cap persona que s’hagi congregat per veure els espectacles pirotècnics.

Prop de 300 efectius vetllaran per la seguretat de 500.000 espectadors

El PAU i el Pla de Seguretat i Emergències estan dissenyats per donar una efectiva cobertura i ràpida resposta a qualsevol tipus de contingència en aquests dos àmbits. Perquè sigui així, el pla multidisciplinar mobilitzarà cada nit prop de 300 efectius humans: agents de policia, bombers, protecció civil, tècnics sanitaris, així com equips de suport, emergències, intervenció i logística.


Estan tots i totes preparades per donar resposta a tot tipus de possibles incidències possibles, sense deixar res a la improvisació. Es delimiten diverses zones de seguretat on l’accés del públic està restringit, ja sigui durant tots els dies o unes hores en funció de l’espai específic. Hi ha cinc grups d’actuació que apleguen diferents tipus d’efectius: Grup d’Ordre, Grup Sanitari, Grup d’Intervenció, Grup Logístic i el Dispositiu Marítim


Al Grup d’Ordre s’hi compten Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Seguretat Privada; i al Grup Sanitari hi són el comandament del SEM, Transport Sanitari de Catalunya, Creu Roja, Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme de Protecció Civil, Sanitaris Mòbils i la col·laboració de SERVIMED. Per la seva banda el Grup d’Intervenció es circumscriu als Bombers de la Generalitat; el Grup Logístic l’encapçalen els Serveis Municipals –coneguts popularment com les Brigades Municipals; i al Dispositiu Marítim hi ha el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, la Unitat Aquàtica dels Mossos d’Esquadra i el Grup de Recolzament d’Actuacions Especials de Bombers (GRAE).

La Policia Local de Blanes coordina les mesures de trànsit i mobilitat

Una de les qüestions cabdals perquè siguin efectives les directrius incloses al PAU i al Pla de Seguretat i Emergències és que cal tenir les principals vies d’entrada i sortida de Blanes expedites, sense embussos circulatoris que dificultarien l’accés dels vehicles d’emergència si fos necessària la seva intervenció. La Policia Local de Blanes s’encarrega d’implementar les mesures de trànsit coincidint tant amb la Festa Major com amb el seu esdeveniment central, el Concurs de Focs d’Artifici.


El dispositiu compta diàriament amb un important contingent d’agents en cadascuna de les jornades, per aplicar les mesures des de les 7 de la tarda fins les 12 de la mitjanit, aproximadament. Es pot avançar o retardar en funció de la densitat de trànsit que hi hagi, o bé si s’ha previst algun esdeveniment que així ho requereixi, com per exemple el correfoc que es farà diumenge vinent, 24 de juliol. El tancament i obertura de la circulació es fa a través de cercles concèntrics amb destacaments de la Policia Local situats en diversos punts d’arreu de la ciutat.

Habilitació Excepcional de diverses zones d’aparcament

Una de les principals novetats implementades per la Policia Local de Blanes per facilitar que el gran contingent de visitants que s’espera puguin tenir les corresponents zones on poder deixar-hi els respectius vehicles, és l’habilitació excepcional de diverses zones d’aparcament. Una d’elles estarà situada a l’esplanada de la Plaça 11 de Setembre, al barri de Mas Enlaire, que estarà en funcionament del 22 al 26 de juliol des de les 5 de la tarda i fins les 2 de la matinada, coincidint amb el Concurs de Focs d’Artifici. És la mateixa zona que ja es va habilitar l’any passat per facilitar l’estacionament de les persones que venien d’arreu de Catalunya pel Centre Massiu de Vacunació COVID.


En cas que la situació ho requereixi, els visitants de Blanes també podran disposar de les dues esplanades de la Ciutat Esportiva Blanes. Cal recordar que al 2019 ja es va fer una redistribució de les places d’aparcament a la zona de l’esplanada del costat de l’antic pavelló d’esports, al centre de la vila. En total, hi ha més d’un miler de places d’estacionament gratuïtes específicament senyalitzades, al haver-se ampliat la zona en l’espai de l’antic camp de futbol de terra, on novament aquest 2022 s’hi podrà estacionar.


Aquesta redistribució ja es va implementar al 2019 quan també es va variar l’espai que ocupen les parades de la Fira d’Atraccions de la zona d’Els Pins, arrenglerades en paral·lel a l’Avinguda Catalunya enlloc de concentrar-se a l’antic camp de futbol de gespa. L’accés dels vehicles també s’ha alterat, de manera que s’hi ha d’accedir per l’Avinguda Gaudí.

Crida a utilitzar itineraris alternatius

La Policia Local i Protecció Civil fan cada any una crida a la ciutadania de Blanes perquè utilitzin itineraris alternatius d’arribada als domicilis. Quan són conductors d’altres poblacions que venen per veure els focs, se’ls recomana que arribin amb prou temps a Blanes i no esperin a darrera hora per no trobar-se amb retencions.


D’altra banda, un cop finalitzen els espectacles pirotècnics –pels volts de les 11 de la nit- també s’aconsella que no es faci una sortida de cop i que esperin un temps prudencial per facilitar que el flux de vehicles per marxar de Blanes sigui esglaonat i no hi hagi aglomeracions. Aquest 2022 l’inici del Concurs de Focs coincideix justament amb els dies en què s’espera que hi hagi una major afluència de visitants: des del divendres 22 de juliol –quan hi haurà el primer dispar de focs- fins diumenge 24, o inclús el dilluns 25 de juliol, ja que l’endemà dimarts no tan sols és festiu a Blanes, també ho és en d’altres poblacions.



Data de realització: 07/20/2022 | Data de la darrera actualització: 07/20/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300