Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un pregó a càrrec de la Fundació Carl Faust, que gestiona el Jardí Botànic Marimurtra, enceta la Festa Major de Blanes 2022


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 07/21/2022 09:41:47 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLUn pregó a càrrec de la Fundació Carl Faust, que gestiona el Jardí Botànic Marimurtra, enceta la Festa Major de Blanes 2022

L’alcalde ha lliurat l’honorífica Font Gòtica al president de la Fundació, i també hi ha hagut les actuacions de dues joves cantants així com un espectacle de Quim Masferrer

Ha costat que arribés el moment tan esperat, però finalment Blanes ja ha aixecat l’imaginari teló de la Festa Major de Santa Anna 2022 amb el Pregó d’Inici de Festes. Abans de començar, com marca la tradició, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha donat la benvinguda a tothom, recordant que amb aquest acte es deixaven enrere gairebé tres anys marcats per la pandèmia, tot i que sense oblidar mai els éssers estimats que s’ha endut la COVID i el patiment que ha comportat.


El batlle ha fet un cant a l’esperança, reivindicant els valors que representen al municipi, enllaçant amb la institució a qui s’ha demanat que s’encarregués enguany de fer el pregó, la Fundació Carl Faust: “Blanes manté el mateix encant, una ciutat on hi viuen veïns tant acollidors com els que va conèixer i acabar per enamorar a en Carles Faust. Som aquell racó del món on tothom voldria ser i on tothom té el seu espai (...) Igual que Carles Faust va somniar amb un jardí república de la biologia, el nostre poble ha de ser el de tots, el d’escurçar diferències i eliminar barreres”.


Seguint la tradició encetada en aquest mandat l’any 2019, el seu parlament introductori també ha comptat amb les aportacions de tres entitats de Blanes a qui se li va demanar: la Colla Gegantera, per celebrar el seu 30è aniversari; els pagesos de Blanes, perquè –tal com va explicar- es troben amenaçats per dos projectes que afectarien els seus conreus; i Rialles Blanes, que han celebrat els 40 anys de vida.


Abans de donar pas al Pregó d’Inici de la Festa de Santa Anna 2022, Àngel Canosa ha fet una darrera referència a la Fundació Carl Faust, que gestiona el Jardí Botànic Marimurtra: “Blanes gaudeix d’un munt de llocs, actes, fets, grups i persones que ens defineixen com a poble (...) Ara bé, segur que tots coincidim que el Jardí Marimurtra és un d’ells. Pel què és i pel què significa, pel què ha donat a Blanes i pel què continuarà donant, perquè la visió de Carles Faust d’un mon millor és una ambició compartida”.

Pregó de la Fundació Carl Faust a càrrec de Jordi Xena i Quim Valls

El president de la Fundació Carl Faust, Jordi Xena, acompanyat de dos dels seus patrons, Quim Valls i Christopher Witty, han representat la institució, mentre que la lectura ha anat a càrrec dels dos primers. Xena i Valls han descrit al creador del Jardí Marimurtra com un apassionat de la botànica: “Però si una cosa sabem de les vocacions i de les passions dels éssers humans és que sempre troben el seu camí. Són com l’aigua o les arrels d’una planta: sortegen obstacles, apareixen per llocs impossibles i si no poden brotar per un costat, ho fan per un altre menys esperat. La passió de Faust no es va materialitzar en una carrera científica, però també va trobar la manera de brotar, florir i, sobretot, donar uns molt bons fruits”.


L’enamorament de Carles Faust per Blanes ha estat un altre punt del seu parlament: “Blanes li va donar a Faust tot el què necessitava per recuperar aquell somni d’infantesa i connectar-lo amb el futur. Amb el seu futur, i amb el nostre. Per a ell no es tractava només de fer realitat una ambició adolescent, es tractava també de deixar alguna cosa per a la posteritat, per als que vindrien darrera seu.”. Un encís mutu, perquè el Jardí Botànic Marimurtra ha estat en els darrers 100 anys, un tret distintiu de la vila que l’acull.

L’expansió que ha viscut aquest autèntic museu a l’aire lliure durant els darrers temps s’ha deixat clar que també és gràcies a molta gent que hi aboca hores i energies: jardiners, treballadors i treballadores que han aconseguit tot un rècord: que cada any els visitin més de 100.000 persones. La referència al llegat científic que volia arrelar Carles Faust s’ha referenciat al llarg del pregó recordant l’eina poderosíssima que ha esdevingut per divulgar i escampar l’amor per la natura i el seu coneixement a través d’aquests milers de visitants.


El valor que avui dia se li dóna a la natura, el canvi climàtic i el redescobert amor per la terra i el paisatge que sortosament ha tornat a arrelar ha conduit als pregoners a parlar igualment d’altres indrets que, com el Marimurtra, són una esperança mediambiental. Per això, s’han fet seva la pregunta sobre què fer amb el Delta de la Tordera: “Hem de liderar una consciència que porti a la seva protecció. Novament, la resposta a totes aquestes preguntes és que si, que ‘I tant que si!’ (...) El nostre paper ha de ser de col·laborar (...) per fer que aquest espai, literalment caigut del cel, es converteixi en un dels puntals que defineixen, donen sentit i personalitat a Blanes, igual que ja ho és actualment Marimurtra”.


Per últim, s’ha apel·lat a la identitat lligada a la ciutat que acull el Jardí Botànic Marimurtra: “Estem orgullosos ser blanencs, de formar part del paisatge i la identitat dels blanencs i les blanenques, i de ser un punt de referència no només com una joia del passat, no només com un actiu turístic del present, sinó també com una llum de guia de cara al futur. En aquest camí que portem ja cent anys recorrent junts, ens hi continuarem trobant”.

Lliurament Font Gòtica i el Trofeu als guanyadors del Concurs de Focs 2019

Mentre encara ressonaven els aplaudiments que ha suscitat el pregó, ha arribat la part més solemne de l’acte: quan l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha lliurat la Font Gòtica –la màxima distinció honorífica que atorga l’Ajuntament de Blanes- al pregoner d’enguany representat per Jordi Xena, Quim Valls i Cristopher Witty. Tot seguit, ha arribat un altre moment igualment destacat.


El regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz, acompanyat d’un representant de cada grup polític, ha entregat el Trofeu Vila de Blanes a l’empresa guanyadora del 49è Trofeu Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava celebrat al 2019. En aquella ocasió el primer premi va ser per la Pirotècnia Valenciana, que precisament dispararà els seus efectes diumenge vinent. En nom dels guanyadors ha recollit el trofeu el seu representant a Barcelona, que s’ha mostrat visiblement emocionat després dels tres anys que ha hagut d’esperar per rebre’l, prometent que l’espectacle que oferirà enguany serà digne successor per tornar a ser mereixedor del guardó.


A rengló seguit, l’alcalde ha tancat aquesta primera part de l’acte d’una manera molt festiva, lligant amb la tradició i el gust pels focs d’artifici que té el municipi. La Colla de Diables Sa Forcanera s’ha encarregat de llençar diversos dispars d’efectes pirotècnics des del terrat de l’Ajuntament de Blanes. Han llençat una salve de trons després que l’alcalde s’ha encarregat de fer el simbòlic tret de sortida: ‘Que comenci la festa major!’.

Sorpresa musical amb dues joves cantants i actuació Quim Masferrer

Abans de donar per iniciada la festa, l’alcalde ja ha promès que s’havia reservat una sorpresa musical. Aquesta ha anat a càrrec de dues joves cantants de l’Escola de Música del Col·legi Santa Maria. En primer lloc Maria Micaeli ha interpretat ‘At Last’ i després Berta Gámez tot un clàssic que va fer popular Chavela Vargas, ‘La Llorona’. Finalment totes dues han cantat a duo la immortal ‘Boig per Tu’, de Sau.


Rere d’elles ha omplert tot l’escenari un sol actor, Quim Masferrer, conegut sobretot per protagonitzar l’espai televisiu ‘El Foraster’. Ja d’entrada, ha explicat que dedicava la seva actuació a tot el públic, i ha recordat que tothom ja en tenia ganes, ell inclòs, de poder gaudir dels Focs d’Artifici de Blanes. Aquest ha estat el primer acte que ha encetat un reguitzell d’activitats que els esperen als blanencs i blanenques amb motiu de la Festa Major, que es tancarà el 28 de juliol, d’aquí a una setmana, amb el tradicional ‘Aplec de l’Amor’.





Data de realització: 07/21/2022 | Data de la darrera actualització: 07/22/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300